Cena kWh elektřiny v roce 2015: Tady ji najdete!

Spotřebu elektřiny můžete bez potíží sledovat na elektroměru. Čísla, která naskakují, když zapnete pračku nebo jiný spotřebič, jsou počítána v kWh. Možná vás už napadlo, že byste si snadno mohli spočítat účet za elektřinu, tedy vynásobit spotřebu cenou kilowatthodiny. Jenže ouha, na poslední faktuře tenhle údaj nemůžete najít.
Cena kWh elektřiny v roce 2015: Tady ji najdete!

Není to tím, že byste se dívali špatně. Tato zásadní informace na vyúčtování energií prostě většinou chybí. Proto jsme pro vás připravili jasné a přehledné srovnání průměrných cen kilowatthodiny (kWh) elektřiny v roce 2015 ve všech třech distribučních regionech a v nejčastějších distribučních sazbách. Elektřina od ledna zlevňuje Pojďme se ale napřed podívat, jak se cena elektrické energie proměnila. Na začátku roku se to v médiích tradičně hemží titulky, které varují, co a o kolik zdraží. Elektřina v tomhle výčtu letos chybí. Zdražovat se totiž nebude. To je zřejmé už od listopadu minulého roku, kdy Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejnil výši takzvaných regulovaných plateb, které tvoří v případě domácností 55 procent z celkové ceny elektrické energie. „Spolu s předpokládaným poklesem neregulované složky elektřiny tak domácnosti mohou ušetřit v roce 2015 stovky korun,“ uvedla Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Je nutné dodat, že žádné závratné zlevnění se i přes tato pozitivní konstatování konat nebude. Kolik domácnost za elektřinu v roce 2015 zaplatí, bude mimo jiné záležet na objemu odebrané energie, distribučním regionu, sazbě nebo sjednaném tarifu.

  • Domácnost, která elektřinou svítí a napájí běžné spotřebiče (distribuční sazba D02d) spotřebuje v průměru kolem 2200 kWh energie ročně, zaplatila podle propočtů Energetického regulačního úřadu loni v distribučním regionu ČEZ cca 11 173 korun, letos by to mělo být jen o šest korun méně.
  • Domácnost, která elektřinou vytápí (distribuční sazba D45d) a spotřebuje ročně kolem 20 000 kWh zaplatila v distribučním regionu E.ON asi 40 551 korun, letos by to mělo být o 282 korun méně.

Jak rychle zjistit cenu za kWh

Cenu kilowatthodiny na faktuře za elektřinu zpravidla nenajdete. Určitě z ní ale vyčtete údaj o spotřebě udávaný v MWh a celkovou částku, kterou jste za elektřinu zaplatili. Když vydělíte tuto cenu spotřebou, získáte cenu MWh, respektive kWh. Tak například jste spotřebovali 3,860 MWh – rovnou si je převeďte na kWh, tedy 3860 kWh. Za elektřinu jste zaplatili 15 856 korun. Pokud částku 15 856 korun vydělíte spotřebou v kWh, vyjde vám cena 1 kWh, tedy 4,107 koruny.

 

Kolik zaplatíte za kWh? Rozhoduje i produkt

Energetický trh je v současné době opravdu pestrý. Společnosti se předhánějí ve vymýšlení stále nových a nových tarifů. Běžné (standardní) produkty s klasickou smlouvou na dobu neurčitou tak ustupují různým tarifům s fixací nebo garancí ceny. Základním lákadlem je přitom nižší cena elektřiny oproti původnímu produktu.

„U domácností bude letos průměrná celková cena za kWh nižší než loni, a to až o dvě procenta u běžných produktů. Například v distribuční sazbě D02d zaplatila domácnost v roce 2014 5,111 koruny za kWh, v roce 2015 to bude 5,022 koruny. U nového produktu E.ON Prémie s fixací ceny na 24 měsíců celková cena kWh klesne na 4,817 koruny, což znamená úsporu téměř šest procent,“ uvedla Štěpánka Křížová ze společnosti E.ON Energie.

V platbě za kWh ušetří i zákazníci alternativních dodavatelů. Třeba společnost Europe Easy Energy uvádí, že cena kilowatthodiny klesne v distribuční sazbě D02d o 11 haléřů. „Znamená to, že zákazník s roční spotřebou tři MWh v panelákovém bytě může očekávat roční vyúčtování minimálně o 324 korun nižší,“ uvedl energetický poradce Zdeněk Mařík. 

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Srovnání ceny kWh

Abyste si mohli udělat základní přehled o cenách kWh v roce 2015, připravili jsme pro vás následující srovnání. Ceny kWh porovnáváme ve třech distribučních územích (ČEZ, E.ON a PRE) a pro nejčastější distribuční sazby (běžná spotřeba, ohřev vody, vytápění). Jak je vidět, ceny kWh jsou oproti roku 2014 nižší, řádově ale jen o haléře.

Například domácnost, která odebírá elektřinu v distribučním území ČEZ a používá ji pouze na svícení a provoz běžných spotřebičů (sazba D02d), zaplatila loni za kWh v průměru 4,23 koruny, letos to bude 4,18 koruny. Rozdíly mezi cenami jsou patrné i v případě jednotlivých distribučních regionů. 

Distribuční region

Distribuční sazba

Průměrná cena kWh 2014 v Kč

Průměrná cena kWh 2015 v Kč

VT (vysoký tarif)

NT (nízký tarif)

VT (vysoký tarif)

NT(nízký tarif)

 

ČEZ

D02d

4,23

-

4,18

-

D25d

4,71

1,90

4,55

1,83

D45d

2,81

2,30

2,73

2,24

 

E.ON

D02d

4,21

-

4,08

-

D25d

4,55

1,92

4,41

1,86

D45d

2,82

2,25

2,78

2,23

 

PRE

D02d

4,17

-

4,07

-

D25d

4,46

1,89

4,34

1,83

D45d

2,71

2,22

2,70

2,21

Pozn.: Jedná se o průměrnou orientační cenu kilowatthodiny. Do tabulky jsou zahrnuty nejčastěji využívané distribuční sazby a běžné produkty dodavatelů. Ceny jsou uvedeny vč. všech poplatků a daní. Zdroj: Ceníky dodavatelů, výpočet: EnergetickaPoradna.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2015 7:16, KAB

Osoběn se tomu věnuji a tak mě nabídky různých distributorů nezaskočí - ale nedivím se normálním lidem, kteří nejsou z oboru, že si cenu spočítat neumějí a jsou pak překvapeni. Ono je to totiž dost nestandardní a nelogické.

Princip je stejný jako kdybych si v Tescu koupil konzervu s gulášem a cena byla rozepsána na plech, maso, vodu s éčky a dopravu od výrobce do Tesca. A každá z těch složek ceny by se stále měnila, různě tajila a překrucovala nebo uváděla jen její část apod. - pak by taky nikdo neznalý nevěděl, kolik ta konzerva vlastně stojí a u pokladny by se asi divil.

+124
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 1. 2015 19:49, Ondra

Vypocet hodny naprosteho hlupaka. Secist spotrebu za MWh a stale platby za mesic, to muze jen clovek, ktery nedokoncil zakladni skolu.

-102
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Měření tepla od roku 2015: Na instalaci měřidla máte měsíc a kousek

25. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Měření tepla od roku 2015: Na instalaci měřidla máte měsíc a kousek

Od ledna 2015 musí domácnosti ve všech bytových a panelových domech, kde se náklady rozpočítávají mezi partaje, povinně měřit spotřebu tepla. Jasný návod, jak na to, dalo příslušné... celý článek

Akumulačky, přímotopy, tepelná čerpadla: Pro a proti jednotlivých typů elektrického vytápění

20. 8. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Akumulačky, přímotopy, tepelná čerpadla: Pro a proti jednotlivých typů elektrického vytápění

Jistě. Je srpen. Léto. Ale až se zima zeptá... Akumulace, přímotopy, tepelná čerpadla – druhů elektrického topení je celá řada. Jaké mají jednotlivé typy výhody a nevýhody? Přinášíme... celý článek

Ceny energií v Evropě

18. 8. 2014 |

Ceny energií v Evropě

Ceny energií patří spolu s náklady na bydlení – ať jde o nájemné, nebo splátky hypoték – a s náklady na potraviny k největším požíračům peněz z rodinných rozpočtů. Interaktivní grafika... celý článek

Velké srovnání: Ceny za kWh elektřiny a plynu 2014

22. 7. 2014 | Michaela Divišová | 8 komentářů

Velké srovnání: Ceny za kWh elektřiny a plynu 2014

Na faktuře za elektřinu i za plyn najdeme množství položek. Nikde ale není jasně uvedeno, kolik přesně nás stojí každá odebraná kilowatthodina energie. Přinášíme vám velké srovnání... celý článek

Elektrika z banky, plyn ze sámošky: Noví dodavatelé energií přinesou nižší ceny

23. 6. 2014 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Elektrika z banky, plyn ze sámošky: Noví dodavatelé energií přinesou nižší ceny

Deset rohlíků, dvacet deka šunkového salámu a elektriku na rok. Odebírat elektřinu nebo plyn dnes můžete od leckoho, včetně obchodníka s potravinami. Tak jako někteří dodavatelé energií... celý článek

Partners Financial Services