Očkovaní státní zaměstnanci dostanou dva dny volna

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 30. 7. 2021 | 12 komentářů
Očkovaní státní zaměstnanci dostanou dva dny volna

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnanci státu budou mít v letošním roce nárok na dva dny placeného volna v případě, že se naočkují proti nemoci covid-19. Rozhodla o tom vláda formou dodatku ke kolektivní smlouvě s odborovými svazy státních zaměstnanců.

„Všichni zaměstnanci ve státní službě, u firem a institucí pod státem, kteří se naočkovali od 1. ledna 2021, mají nárok na dva dny indispozičního volna, které mohou čerpat až do konce roku,“ řekl po jednání vlády její předseda Andrej Babiš.

Cílem je motivace k očkování, která má státu, firmám i lidem ušetřit další ztráty kvůli dopadům koronaviru a souvisejícím omezení. Babiš jako příklad zmínil velké firmy jako Škoda Auto nebo dopravní podniky, které takto motivují své zaměstnance. Skupina Agrofert, spojovaná s Babišem, zatím placené volno po očkování nezavedla, upozornil web Seznam Zprávy.

V případě dvoudávkové vakcíny získá státní zaměstnanec nárok na jeden den placeného volna po absolvování první dávky a na druhý den po absolvování dávky druhé. U jednodávkové vakcíny získá nárok na dva dny hned po prodělaném očkování.

Volné dny si zaměstnanec může vybrat podle svého uvážení až do konce roku. Nárok na volno má i ten, kdo už se nechal očkovat dřív (před dnešním schválením vládou). „V obou případech se prokáží zaměstnavateli národním certifikátem o očkování, což může být jak písemné potvrzení, tak digitální covid pas,“ vyplývá z rozhodnutí vlády.

„Vyzvali jsme kraje a celou samosprávu, aby nás následovaly, a samozřejmě také privátní firmy. Na to sice nemáme vliv, ale já myslím, že každý dobrý zaměstnavatel a dobrý ředitel a dobrý majitel firmy si je vědom toho, že musí ochránit své zaměstnance, jinak ta firma v případě nakažení zaměstnanců covidem skončí v karanténě nebo v izolaci, což má negativní dopad na celou firmu,“ dodává Babiš.

Řada zaměstnavatelů už dřív nabídla lidem volno na den očkování, případně práci z domova na následující dny. Právě státní správa však i během nejpřísnějších koronavirových omezení patřila k nejméně vstřícným – a to i v době, kdy vláda nařídila zaměstnavatelům, aby své pracovníky nechali doma, pokud není nezbytně nutná jejich osobní přítomnost na pracovišti.

Přímo ze zákoníku práce a souvisejícího nařízení nevyplývá, že by zaměstnanci měli nárok na placené volno kvůli dobrovolnému očkování proti covidu. Výjimkou je pouze povinné očkování. Podle výkladu a doporučení ministerstva práce však lze očkování proti covidu zařadit pod „ošetření ve zdravotnickém zařízení“ a zaměstnanci by na placené volno měli mít nárok. Liší se pouze jeho rozsah: při ošetření v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení (k bydlišti nebo pracovišti) má zaměstnanec dostat náhradu mzdy jenom za dobu samotného ošetření, ne za dobu strávenou přesunem.

Mírnější přístup volí v praxi mnoho firem – i proto, že očkování bývá v jejich zájmu, vláda i většina expertů ho důrazně doporučují a lidé si nemohou sami určit termín druhé dávky (omezené byly i možnosti té první).

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 8. 2021 7:25, Marek

Jj a dalši dva dny dostanou, když budou volit Babiše. Protože tak je to správné, tak to má být.??

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 7. 2021 14:09, Jiří

Hnus! Covidbyro nemá přesvědčivé argumenty o účinnosti vakcín, nemá důkazy o tom, že vakcíny nebudou lidi poškozovat v nejbližší době i v budoucnu a tak se uchyluje k výše uvedeným akcím cíleným na "hamty hamty" pudy některých lidí. Místo aby se hledala účinná léčba na coronavirus, tak se do lidi perou nevyzkoušené "rychlokvašené" vakcíny, které neprošly předepsaným testováním a o kterých nikdo pořádně neví, co s lidmi udělají v budoucnu. Mrkněte se třeba na lék Contergan, který byl podle tehdejších předpisů otestován a schválen a co způsobil.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services