Neplatil vám zaměstnavatel? Peníze můžete dostat od státu

Za zaměstnavatele v insolvenci může zaměstnancům dlužnou mzdu vyplatit úřad práce. Poradíme, kdy a jak si o peníze říct.
Neplatil vám zaměstnavatel? Peníze můžete dostat od státu

Když se zaměstnavatel dostane do platební neschopnosti a nemá na výplaty, na jeho zaměstnance myslí zákon o ochraně zaměstnanců. Abyste si mohli s nadějí na úspěch o nevyplacenou mzdu říct u úřadu práce, musí na zaměstnavatele být podaný insolvenční návrh, případně na něj musí být vyhlášené moratorium před zahájením insolvenčního řízení. Insolvenční návrh sice v praxi většinou podávají věřitelé, jako jsou spolupracující firmy, dodavatelé, zákazníci a podobně, ale nic nebrání tomu, aby ho podali i zaměstnanci.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Nechcete si, když vám tedy neplatí, najít práci jinde? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Poradna při finanční tísni

Zápasíte s dluhy?  Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Řekněte si včas

Požádat úřad práce o proplacení mzdy, kterou vám dluží insolventní zaměstnavatel, můžete nejdéle do pěti měsíců a patnácti kalendářních dnů ode dne, kdy se informace o možnosti uplatnit mzdové nároky objevily na úřední desce Úřadu práce ČR. (Pokud v této lhůtě zaniklo moratorium vyhlášené před zahájením insolvenčního řízení nebo soud rozhodl o insolvenčním návrhu jinak než vydáním rozhodnutí o úpadku, lze mzdové nároky uplatnit nejpozději v den zániku moratoria nebo v den, kdy soudní rozhodnutí nabude právní moci.) Limitováno je také opakování pomoci. Pokud se váš zaměstnavatel dostane do platební neschopnosti častěji, můžete se mzdovými nároky, které vám vznikly u téhož zaměstnavatele, uspět až po měsíci a  roce od posledního měsíce, za který vám místo zaměstnavatele propláceli mzdu z pracáku.

Jak si říct

Říct si nestačí. Musíte to mít na papíře. Do písemné žádosti napište zejména své jméno, rodné číslo nebo datum narození, adresu bydliště, označení zaměstnavatele, sídlo nebo místo jeho podnikání nebo jeho bydliště, výši uplatňovaných mzdových nároků, údaje potřebné pro výpočet daně z příjmů, kalendářní měsíce, za které uplatňujete mzdové nároky. Nezapomeňte taky na upřesnění způsobu výplaty, případně napište číslo účtu, na který vám peníze mají přijít, a připište, u jaké zdravotní pojišťovny jste pojištění, úřad jí za vás odvede z vyplácené mzdy povinné pojistné. Součástí žádosti mohou být i doklady, kterými prokazujete výši uplatňovaných mzdových nároků. Budete muset taky prokázat dobu trvání pracovního poměru, dohody o provedení práce, nebo dohody o pracovní činnosti.

Aby všechno sedělo

S vašimi požadavky půjde úřad práce za zaměstnavatelem nebo jeho insolvenčním správcem. Bude od nich chtít vykázat, kolik a za jaké měsíce na mzdách dluží. A pokud vaše požadavky budou tomuto výkazu odpovídat, dá vám úřad – do desíti dnů po té, co výkaz dostane – vědět, kdy a jak peníze dostanete. Pokud výše uplatňovaných nároků nebude za některý měsíc s výkazem korespondovat, úřad práce rozhodne o přiznání mzdového nároku za tento měsíc pouze v prokázané výši. Pokud výši mzdového nároku nedokážete prokázat, přizná vám úřad práce mzdový nárok jen ve výši minimální mzdy, která platila ke dni vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení nebo ke dni podání insolvenčního návrhu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services