Raiffeisenbank spouští platby mobilem, má vlastní aplikaci

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 9. 2019 15:45 aktualizováno 10. 9. 2019 16:15 | 3 komentáře

Raiffeisenbank spustila vlastní aplikaci pro přímé platby chytrým telefonem s operačním systémem Android. Místo aplikace Google Pay, k níž se přiklánějí konkurenti, dala přednost vlastnímu řešení pod názvem RaiPay. 

Aplikaci Google Pay podle informací webu Peníze.cz Raiffeisenbank v dohledné době nechystá. Během podzimu ale přidá službu Apple Pay pro systém iOs.

Rakouská centrála skupiny Raiffeisenbank dala jednotlivým zemím zelenou, aby se samy rozhodly, zda chtějí vlastní řešení, nebo zvolí Google Pay. Češi si u systému Android vybrali cestu, kterou se předtím vydala i část konkurence. Také ČSOB, Komerční banka, Air Bank nebo Česká spořitelna původně vyvinuly vlastní řešení. Tři banky ze zmíněné čtveřice už ale nakonec stejně přidaly Google Pay, Air Bank to chystá. Komerční banka už přestala vlastní aplikaci podporovat dřív, Česká spořitelna vypne NFC platby v původní aplikaci Poketka na konci září. 

„Rozhodli jsme se mít vlastní aplikaci, kterou můžeme rozvíjet podle potřeb našich klientů a postupně nabízet i další platební služby nad rámec Google Pay (například možnost plateb kdekoliv na internetu, informace o zůstatcích a transakcích, zobrazení PINu fyzické karty a podobně). Stejně tak víme, že někteří klienti nechtějí sdílet informace o svých platbách se společností Google,“ uvádí Raiffeisenbank v informacích pro klienty. 

„Na druhou stranu chápeme, že pro některé z vás může být Google Pay preferovanou aplikací a nevylučujeme, že jí také začneme nabízet,“ píše banka. Během pár týdnů plánuje spustit Apple Pay. Platby chytrými hodinkami – služby Garmin Pay nebo Fitbit Pay – v blízké době nabídnout neplánuje, ale uvažuje prý o nich.

Zájemci o mobilní platby s aplikací RaiPay potřebují smartphone s NFC a operačním systémem Android 5.0 a vyšším, debetní nebo kreditní kartu Mastercard a nainstalovanou aplikaci.

Všechny čtyři v Česku dostupné služby pro přímé platby mobilem nebo hodinkami už nabízejí Komerční banka, Moneta Money Bank a od konce srpna také mBank. Zkompletovat čtyřlístek chce do konce roku i Air Bank, která zatím nabízí Apple Pay a vlastní aplikaci pro systém Android. Chystá se spustit Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay.

Podobné plány má ČSOB, start služeb avizuje na podzim. Ta zatím nepodporuje ani jednu ze zmíněných služeb, nabízí ale vlastní aplikaci pro Android. Kromě zmíněných bank umožňují některou ze služeb i Creditas (Google a Garmin Pay), Česká spořitelna (Google a Apple Pay), Equa (Google Pay), Fio (Google Pay) a UniCredit (Apple Pay).

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Partners Financial Services