Libra už ne. Digitální měna Facebooku mění název

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 12. 2020
Libra už ne. Digitální měna Facebooku mění název

Zdroj: Diem Association

Digitální měna, za jejíž přípravou stojí Facebook, se nově jmenuje Diem. Latinské slovo má zdůraznit „nový den projektu“. Měna se původně měla jmenovat libra, a to – na rozdíl od britské měny – i v angličtině.

Dnes oznámené přejmenování je výsledkem snahy „začít znovu“. Záměr spustit digitální měnu představil Facebook loni v červnu, narazil ale na vážné výhrady regulačních úřadů.

Společnosti sdružené v Diem Association – dříve Libra Association – teď chtějí vyjít vstříc regulátorům a zdůrazňují nezávislost nového projektu na jeho původně plánované podobě. Hlavní grafický prvek – tři vlnovky – však zůstává i v novém logu, stejně jako typ písma.

Libra, digitální měna od Facebooku

Logo digitální měny Libra.

List Financial Times v minulém týdnu napsal, že projekt může být spuštěný už v lednu, ale v hodně omezené podobě oproti dřívějším plánům. Hodnota digitální libry měla být původně navázána mimo jiné na koš stabilních světových měn – dolaru, švýcarského franku, eura, britské libry nebo jenu. Teď se počítá – přinejmenším v první fázi, že diem bude krytý dolarem v poměru jedna ku jedné. K termínu spuštění se asociace v dnešním prohlášení oficiálně nevyjádřila.

Asociaci loni na jaře založila sociální síť Facebook a dalších 27 společností jako Mastercard, Visa, PayPal, PayU, eBay, Uber nebo Vodafone. Jejich dílem bylo vytvořit alternativní finanční či bankovní systém. Vychází z podobných základů jako bitcoin, ale má být stabilnější a praktičtější pro běžné placení.

Podle úvodních informací cílila digitální libra hlavně na 1,7 miliardy lidí, kteří nemají přístup k tradičním bankám, přestože miliarda z nich vlastní mobilní telefon. Díky systému, který vznikne kolem nové digitální měny, by měli začít posílat peníze stejně jednoduše, jako napíšou zprávu na Facebook. Jde hlavně o lidi v rozvojových zemích. I proto jsou v asociaci zastoupeny neziskové organizace a akademické instituce.

Ještě do konce loňského roku však z asociace odešly společnosti Mastercard, Visa, PayPal Vodafone či eBay. Reagovaly i na výhrady regulátorů, kteří se báli o finanční stabilitu, ztrátu kontroly nad měnovou politikou i ochranu soukromí. Momentálně má asociace 27 členů, mimo jiné Uber, PayU, Spotify a Shopify.

Nezávisle na přípravě digitální libry spustil Facebook loni v listopadu vlastní platební službu Facebook Pay pro rychlé platby (klasickými měnami) mezi přáteli nebo ve hrách. Vedle samotného Facebooku míří i na sesterské služby Messenger, Instagram a WhatsApp. K použití je potřeba službu propojit s kartou, u které jsou povolené platby na internetu. Druhou možností je propojení s účtem na PayPal.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Partners Financial Services