Ropa prudce zlevňuje. Saúdové začali cenovou válku

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 9. 3. 2020 08:39 aktualizováno 9. 3. 2020 09:42 | 1 komentář

Cena ropy dnes zažila největší propad od války v Perském zálivu v roce 1991. Trhy otevřely obchodování s propadem ceny ropy kolem 30 procent, reagují tak na páteční krach jednání zemí OPEC s Ruskem a následné vyhlášení cenové války ze strany Saúdské Arábie.

Severomořská ropa Brent, podle které se odvíjí ceny u čerpacích stanic, je nyní za zhruba 33 dolarů za barel. Kolem 30 dolarů za barel byla cena ropy naposledy krátce na začátku roku 2016. Ještě na konci minulého týdne byla její cena nad hranicí padesáti dolarů a kolem 20. ledna atakovala dokonce úroveň 70 dolarů za barel.

Od té doby ale svět řeší koronavirus, což ropu zlevňovalo. Proto se těžaři chtěli na svém pátečním vídeňském jednání domluvit na dalším omezení těžby ropy, aby její cenu zastabilizovali. Dohoda ale skončila fiaskem, když omezování odmítlo Rusko. Už v pátek večer tak cena ropy klesala zhruba o desetinu.

Řežeme náklady!

Neplatíte za energie zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Další šok přišel o víkendu, kdy „naštvaná“ Saúdská Arábie přešla do protiútoku a vyhlásila výrazné slevy na prodej ropy a také zvýšení její produkce.

„Rijád se agresivním zlevněním ropy a navýšením její těžby snaží vyděsit Rusko dříve, než tím sám sebe ekonomicky fatálně poškodí. Saúdové vsadili na to, že nadprodukcí ropy v čase padající poptávky srazí její cenu natolik, že vylekaní Rusové opět usednou za jednací stůl,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom společnosti Czech Fund.

OPEC před pátečním jednáním navrhoval snížení těžby o dalších 1,5 milionu barelů denně. Z toho mělo půl milionu barelů připadnout na Rusko a další nečlenské země. Skupina zahrnující OPEC a jeho spojence, která se označuje jako OPEC+, nyní omezuje těžbu o 2,1 milionu barelů denně. Současná dohoda platí ale jen do konce března.

„V příštích týdnech pravděpodobně citelně klesne také cena pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Rozhodně nelze vyloučit, že benzin i nafta budou už v dubnu stát opět méně než třicet korun na litr, což se stalo naposledy v létě 2017,“ dodává Kovanda. Nyní se cena pohonných hmot v Česku pohybuje kolem 31 korun za litr.

Výrazným propadem v reakci na výrazný propad cen ropy i další šíření koronaviru nový týden zahájily i akciové trhy. Například index tokyjské burzy Nikkei 225 ztrácí během pondělního obchodování zhruba pět procent, když už byl i nad šesti procenty. Hlavní australský index S&P/ASX 200 skončil pondělní obchodování s propadem přes sedm procent. Panevropský index STOXX 600 krátce po zahájení odepisoval zhruba 7,5 procenta a pražská burza zahájila pondělní obchodování prudkým propadem, a to o zhurba šest procent. 

Obavy investorů z dalšího vývoje jsou vidět i na kurzu koruny. Česká měna vůči euru oslabila až nad úroveň 25,67 a je tak vůči společné evropské měně nejslabší od loňského října.


Čtěte více:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services