Komodity pro rok 2016: Spekulace na El Niño

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 19. 1. 2016 | 5 komentářů
Burzovně obchodované komodity jsou v průměru nejlevnější za posledních 15 let. Potrvá ale ještě několik let, než cena ropy a dalších průmyslových komodit začne růst. Naproti tomu cena zemědělských komodit by během dvou let mohla prudce vystřelit nahoru díky výpadkům v úrodě, které může způsobit jev El Niño.
Komodity pro rok 2016: Spekulace na El Niño

Když se po takzvané finanční krizi centrální banky začaly předhánět v moderních technikách tištění peněz, selský rozum mi říkal, že se to musí projevit na vyšší inflaci a předpovídal jsem výrazný růst cen komodit. Nemohl jsem se víc mýlit. Snaha centrálních bank vygenerovat inflaci stále vychází naprázdno a ceny komodit vytrvale padají dolů. Hodnota komoditního indexu DJ Commodity klesla v roce 2015 o 25 procent na nejnižší úroveň za posledních 15 let.

Vývoj hodnoty komoditního indexu DJ Commodity Index TR

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Kdo nás to chce pumpnout

Proč u nás nezlevňuje benzin a nafta tolik, jako zlevňuje ropa na trzích?

Daně tedy tvoří kolem šedesáti procent ceny, ropa necelou čtvrtinu. Zbytek připadne na úpravu ropy, distribuci, skladování a prodej.

Počítejte s námi:

Za kolik nakoupíme u pumpy, až bude ropa za dvacku

Ropa nejlevnější od roku 2003

Nejvíce asi v každodenním životě vnímáme dramatický propad cen ropy. Ještě před rokem a půl stál na burze jeden barel ropy přes sto dolarů, dnes se obchoduje kolem 30 dolarů, což je nejnižší cena od roku 2003. Na jednom litru benzínu či nafty tak běžně ušetříme kolem deseti korun ve srovnání s průměrnou cenou v uplynulých pěti letech. Průměrné domácnosti tak zůstane v peněžence zhruba deset tisíc korun ročně navíc, které může utratit jinde.

To je obrovská vzpruha nejen pro českou ekonomiku, ale prakticky pro celou Evropu a všechny země dovážející ropu. Naopak velmi těžké časy nastávají pro ekonomiky závislé na těžbě ropy a plynu, tedy nejvíce pro Rusko, Venezuelu a Saúdskou Arábii, ale také pro Alžírsko, Nigérii, Kazachstán, Norsko, Írán a spoustu dalších zemí. V některých z těchto zemí jistě přijdou nepokoje. Nejžhavějším kandidátem na politicko-ekonomický kolaps je asi Venezuela, ale pravděpodobně nezůstane jen u ní. Budou následovat další.

Kde jsme: Ceny ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Všem komoditám ceny dolů

Nicméně „krvavý příběh“ zdaleka nekončí u ropy. V následující tabulce je názorně vidět, jak v posledních letech dramaticky propadly ceny všech těžených surovin a také většiny zemědělských plodin. Za uplynulé dva roky spadla hodnota indexu DJ Commodity o 40 procent a od roku 2011 na méně než polovinu. Největší propad ceny můžeme sledovat u železné rudy.

Změna ceny vybraných komodit v roce 2015 (v USD)

Komodita

Rok 2015

3 roky

5 let

Komodita

Rok 2015

3 roky

5 let

Energetické komodity

Zemědělské komodity

Uran

-3 %

-26 %

-52 %

Kakao

14 %

58 %

12 %

Uhlí

-11 %

-25 %

-46 %

Řepka

6 %

-18 %

-25 %

Zemní plyn

-22 %

-32 %

-47 %

Palmový olej

6 %

0 %

-37 %

Ropa WTI

-31 %

-60 %

-58 %

Bavlna

5 %

-16 %

-56 %

Drahé kovy

Cukr

5 %

-22 %

-52 %

Zlato

-10 %

-37 %

-25 %

Rýže

1 %

-24 %

-19 %

Stříbro

-12 %

-54 %

-55 %

Pomerančový koncentrát

-2 %

17 %

-16 %

Platina

-26 %

-42 %

-50 %

Kukuřice

-10 %

-49 %

-43 %

Paladium

-29 %

-20%

-30 %

Sója

-15 %

-38 %

-38 %

Průmyslové kovy

Mléko

-15 %

-24 %

-10 %

Olovo

-4 %

-24 %

-30 %

Hovězí maso

-18 %

3 %

26 %

Hliník

-19 %

-28 %

-40 %

Pšenice

-20 %

-40 %

-41 %

Cín

-25 %

-38 %

-45 %

Dřevo

-22 %

-31 %

-20 %

Měď

-25 %

-41 %

-51 %

Hovězí na výkrm

-24 %

10 %

38 %

Zinek

-26 %

-23 %

-35 %

Káva

-24 %

-12 %

-47 %

Nikl

-41 %

-49 %

-65 %

Vepřové maso

-26 %

-30 %

-24 %

Železná ruda

-42 %

-69

-77 %

Oves

-29 %

-38 %

-41 %

Zdroj: FINEZ Investment Management

Problémy tedy nebudou mít pouze exportéři ropy, ale v podstatě všechny ekonomiky, kde velkou roli hraje těžba a export komodit. Konkrétně třeba Austrálie, Brazílie, Jihoafrická republika, Chile, Peru, Indonésie a mnohé další.

Vývoj ceny železné rudy (v USD za tunu)

Zdroj: FINEZ Investment Management

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Cena ropy i kovů zůstane dole dlouho

Příčinou komoditního debaklu je jako vždy kombinace různých faktorů. Velkou roli zde zcela jistě hraje transformace čínské ekonomiky z předimenzované „světové fabriky“ na lépe diverzifikovanou spotřební ekonomiku. Tato transformace potrvá řadu let a nebude bez bolesti. Souvisí s ní pochopitelně pokles průmyslové produkce v Číně, který můžeme sledovat už déle než rok. Roli určitě nepřímo sehrál i posilující dolar a zejména různé mocenské boje mezi USA, Ruskem a na Arabském poloostrově.

V konečném důsledku cenu vždy určuje vztah nabídky a poptávky. U většiny komodit aktuálně platí, že nabídka převyšuje poptávku. To tlačí cenu dolů na hodnoty, které si stěží někdo dovedl před pár lety představit. Kde jsou ty doby, kdy nás strašili, že ropa bude stát 250 dolarů za barel a zlato 5000 dolarů za unci. Tou dobou všichni těžaři investovali do rozvoje nových nalezišť, aby mohli vytěžit větší množství komodity a co nejvíc profitovat z predikovaného růstu cen. Dnes málokterá firma dovede vytěžit nějakou komoditu se ziskem. Vidíme to na vlastní oči i u české OKD.

Jenomže nikdo nechce kapitulovat. Prozatím se stále všichni snaží udržet ve hře i za cenu ztrátové těžby. Potrvá ještě několik let, než dojde k výraznému omezení těžby a než se trh pročistí. Proto jsem už loni varoval před unáhleným nákupem ropy, respektive akcií těžařů ropy. Ani ve snu mě nenapadlo, že cena ropy spadne až na 30 dolarů. Ale je mi jasné, že zpět na sto dolarů se ještě hodně let nepodívá a že většina těžařů bude příštích několik let kumulovat ztráty a jejich hodnota ještě výrazně poklesne.

Propad na komoditních trzích byl tak velký, že už není moc prostoru, kam dál by ceny měly padat. Ale domnívám se, že potrvá ještě několik let, než se trh pročistí a než ceny těžených surovin začnou růst. Mezi přeživšími těžaři pak bude možné najít spoustu zajímavých investičních příležitostí.

Ceny zemědělských komodit vystřelí nahoru

Trochu jiná je situace u zemědělských komodit. I ty mají za sebou výrazný propad cen a velkou měrou také přispěly k pádu hodnoty celokomoditních indexů (viz např. výše zmiňovaný DJ Commodity). I zde u většiny komodit aktuálně panuje na trhu převis nabídky nad poptávkou. Ovšem v případě zemědělských plodin se situace může kdykoliv velmi rychle obrátit. S výjimkou některých „průmyslových plodin“, jako jsou bavlna a řepka je poptávka po zemědělských komoditách velmi stabilní. Cenu tak de facto určuje výhradně vývoj na straně nabídky. A ten je závislý na počasía aktuální úrodě.

Vývoj hodnoty komoditního indexu S&P GSCI Agriculture

Zdroj: FINEZ Investment Management

Posledních pár let se svět mohl těšit z globálně velmi dobré úrody. To ale nepotrvá věčně. Některé hlavní světové producenty stihne špatné počasí a ceny zemědělských komodit poletí strmě nahoru. Domnívám se, že to období bude s velkou pravděpodobností v příštích dvou letech. Tuto domněnku zakládám na očekáváném jevu ENSO, lidově označovaném jako El Niño. Oceanic Niño Index, který sestavuje americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) podle teplotních anomálií oceánské vody, signalizuje velmi silné El Niño. Hodnota indexu již stoupla na úroveň z roku 1997, což je zároveň nejvyšší hodnota od počátku měření v roce 1950.

Vývoj anomálií teploty vody v oceánech – Oceanic Niño Index

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Zdroj: NOAA, FINEZ Investment Management

El Niño zpravidla způsobí značné výkyvy v počasí zejména v Latinské Americe, kde přináší vydatné deště, a v jihovýchodní Asii, kde naopak v období dešťů panuje suché klima. Vedlejším efektem mohou být také extrémní sucha a požáry v Austrálii, nebo silné cyklony v USA. Uvidíme, jaký průběh bude mít tento rok, ale obávám se, že může s počasím ve světě a s úrodou pořádně zamávat. Můj spekulativní tip číslo jedna pro rok 2016 (a možná i 2017) není žádná akcie, ropa ani zlato, ale jsou to právě zemědělské komodity.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ropa: Vítězové a poražení

13. 1. 2016 | Martin Lobotka | 4 komentáře

Ropa: Vítězové a poražení

Po roce a půl už si pomalu svět začíná zvykat na nižší ceny ropy. Po tak dlouhé době už je možné udělat bilanci, kdo z nich těží, kdo na ně nejvíc doplácí. Dobrá zpráva je, že my patříme... celý článek

Očima expertů: Do čeho investovat v roce 2016?

8. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Očima expertů: Do čeho investovat v roce 2016?

Kde letos ve světě investic hledat slepičku, která bude snášet zlatá vajíčka? Zeptali jsme se předních ekonomů, analytiků, investorů a podnikatelů.

Za kolik koupíme benzin a naftu, až bude ropa za dvacku?

4. 1. 2016 | Pavel Jégl | 25 komentářů

Za kolik koupíme benzin a naftu, až bude ropa za dvacku?

Ceny ropy sletěly za rok a půl o dvě třetiny. Kdyby takhle zlevňovaly benzin a nafta…

Jan Traxler: Investiční výhled na rok 2016

22. 12. 2015 | Jan Traxler | 6 komentářů

Jan Traxler: Investiční výhled na rok 2016

Výnosový potenciál akcií i dluhopisů je už velmi nízký, upřednostnil bych dnes nemovitosti. Spekulativně sázím příští rok na zemědělské komodity. U všech investic doporučuji řešit měnové... celý článek

Meteorologie pro spekulanty: Vsaďte na El Niño

16. 11. 2015 | Jan Traxler | 2 komentáře

Meteorologie pro spekulanty: Vsaďte na El Niño

Láká vás burzovní spekulace? Jste dobrodružná povaha a máte dost peněz na hraní? Zvažte zemědělské komodity. Jejich ceny jsou nejníž za posledních šest let a některé ukazatele prý věští... celý článek

Partners Financial Services