Jan Traxler: Investiční výhled na rok 2016

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 22. 12. 2015 | 6 komentářů
Výnosový potenciál akcií i dluhopisů je už velmi nízký, upřednostnil bych dnes nemovitosti. Spekulativně sázím příští rok na zemědělské komodity. U všech investic doporučuji řešit měnové zajištění do korun.
Jan Traxler: Investiční výhled na rok 2016

V roce 2015 se na trhy vrátila normální volatilita. Po několika neobvykle klidných letech začaly ceny akcií, komodit i dluhopisů skákat nahoru a dolů. Také kurzy měn byly často jako na houpačce. Tento trend bude pravděpodobně nadále pokračovat.

Stejně tak budou nadále značnou roli ve vývoji na trzích hrát centrální banky a jejich monetární politika. Například v Evropě můžeme zcela jistě i v příštím roce očekávat záporné úrokové sazby, tedy potažmo prakticky nulové výnosy státních dluhopisů a všech standardních depozitních produktů (spořicí účty, termínované vklady a podobně) Na druhou stranu závislost trhů na „umělé výživě“ v podobě kvantitativního uvolňování slábne, respektive její stimulační efekt slábne. Zejména na akciových trzích se ke slovu vrací fundamenty. Více než politika centrálních bank budou investory zajímat hospodářské výsledky jednotlivých firem.

Index MSCI World

Historický vývoj 

Zdroj: FINEZ Investment Management; graf zvětšíte klikem

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Akcie: Dlouhodobá jistota

Rok 2015 nebyl pro akcie moc příznivý. V srpnu jsme dokonce byli svědky největšího intradenního propadu na akciových trzích od roku 2009. Nejvíc se dařilo akciím v Japonsku a v Evropě. Globální akciový index MSCI World je ale aktuálně mírně ve ztrátě oproti hodnotě ze začátku roku, zhruba dvě procenta. Index MSCI Emerging Markets, měřící vývoj cen akcií na rozvíjejících se trzích, je ve ztrátě zhruba deset procent. Velké rozdíly jsou patrné v jednotlivých sektorech. V souladu s očekáváním celý rok padají ceny akcií těžařů ropy a prakticky všech komodit. Naopak pozitivní výsledky reportovaly zejména firmy z IT sektoru, ze zdravotnictví a ze spotřebitelského sektoru.

Stále platí, že akcie ve světě dnes v průměru nejsou levné a mnoho faktorů signalizuje hrozbu blížícího se obratu trendu. Jestli ale v příštím roce zažijeme výrazný propad, to opravdu netuším. K tomu je zapotřebí také nějaký spouštěč, a co a kdy to bude, to se těžko predikuje. Každopádně výnosový potenciál akcií je krátkodobě značně omezený.

Na druhou stranu dlouhodobě akcie byly, jsou a budou nejvýnosnější třídou aktiv. Výnosy akcií dlouhodobě výrazně překonávají inflaci. Může za to především rostoucí počet obyvatel na Zemi, ale také růst produktivity práce. Ačkoliv krátkodobě je poměrně rizikové investovat do akcií, dlouhodobě je to naopak nejrozumnější a nejefektivnější investice. Optimální je investovat do akcií nebo akciových fondů pravidelně, třeba na měsíční bázi, a průměrovat tak nákupní ceny.

Rozumnou alternativou je také aktivně řízený long/short equity fond, který může v případě nějakého většího propadu zajistit držené pozice spekulací na pokles. Velkou roli bude v následujícím roce pravděpodobně hrát také výběr konkrétních akcií. Trh jako celek má už v průměru malý potenciál růst, ale pár akcií vždycky bude vyčnívat, zatímco jiné budou zaostávat. Komu se podaří vybrat ty správné, může i v příštím roce dosáhnout na zajímavé výnosy. Osobně ale žádné žhavé tipy pro příští rok nemám.

České státní dluhopisy

Vývoj výnosu do splatnosti u desetiletých dluhopisů

Zdroj: TradingEconomics; graf zvětšíte klikem

Dluhopisy: Nevydělají

Komentář k dluhopisům bych mohl kopírovat z loňského roku. Cena státních dluhopisů České republiky stoupla na takovou úroveň, že jejich výnos do splatnosti na desetiletém horizontu je zhruba 0,5 procenta ročně před zdaněním, po zdanění víceméně kladná nula (Pozor, daň se platí z úroku, nikoliv z kalkulovaného výnosu do splatnosti. Samotná daň je tak mnohdy vyšší než výnos do splatnosti.)

To má samozřejmě dalekosáhlé negativní důsledky pro naše úspory, aniž by si to většina lidí uvědomovala. Výnosy konzervativních dluhopisových fondů jsou vyčerpány na deset let dopředu. Ne že by jim nyní hrozily nějaké výrazné ztráty, ale prostě už nemají jak vydělat. To samé platí pro penzijní připojištění a konzervativní fondy doplňkového penzijního spoření.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Hodně lidí stále na důchod spoléhá na penzijní připojištění, protože tam mají příslib nezáporného zhodnocení. Málokdo tuší, do čeho vlastně ty fondy investují a že jejich výnosový potenciál je dnes prakticky nulový. Komu do důchodu zbývá ještě víc let, měl by – pokud chce využít státem podporovaný instrument – logicky volit dynamický fond doplňkového penzijního spoření, jinými slovy investovat pravidelně do akcií. Při vkladu tisíc korun měsíčně to po dvaceti letech může dělat rozdíl až půl milionu korun.

V žádném případě tím ale nechci říct, že do dluhopisů není dnes vhodné investovat. Dluhopisy by měly hrát podstatnou roli v každém investičním portfoliu. Jen je potřeba hledat dluhopisové fondy, které mají flexibilní strategii a investují dnes například do středně rizikových podnikových dluhopisů nebo do státních dluhopisů v zemích s vyššími úroky (například Mexiko, Malajsie a podobně). Nemělo by se ale zase jednat o vyloženě rizikové dluhopisy typu Ukrajina nebo Řecko.

V souvislosti s dluhopisy důrazně varuji před neveřejnými emisemi dluhopisů různých malých firmiček, se kterými se poslední roky v České republice roztrhl pytel. Pod příslibem „fixního úroku“ lidé často půjčují peníze malému s. r. o. a zcela ignorují do očí bijící kreditní riziko – riziko, že daná společnost nedodrží své závazky, ať už záměrně nebo shodou nešťastných okolností. Od dluhopisů požaduji primárně nízké riziko, proto vždy volím raději dluhopisový fond s několika stovkami emisí a s měnovým zajištěním do korun.

Euro ke koruně. Pět roků

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Měny: Až skončí intervence

Měny sice nepovažuji za samostatnou třídu aktiv, ale vývoj kurzů měn má často dost podstatný vliv na výnosy investic přepočtené do korun. Česká národní banka zatím drží slovo a intervencemi na měnových trzích udržuje kurz koruny nad hladinou 27 korun za jedno euro. Bankovní rada ČNB po posledním zasedání potvrdila, že tento závazek hodlá držet minimálně do poloviny příštího roku. Dá se však předpokládat, že v druhé polovině roku 2016 nebo nejpozději v roce 2017 banka přestane na trhu intervenovat. Až ČNB ukončí intervenční režim, koruna může začít strmě posilovat. Dovedu si bez problémů představit posílení koruny o deset až patnáct procent.

V takovém případě by jakékoliv vklady a investice v zahraniční měně po přepočtu do korun ztratily deset až patnáct procent hodnoty. To se samozřejmě netýká jen eura. Proto dnes důrazně všem svým klientům doporučuji investovat do fondů či jiných produktů s měnovým zajištěním do korun. Vždycky je ale potřeba ověřit, jestli daný fond měnové riziko skutečně zajišťuje. Mnoho fondů je sice vedeno v korunách, ale fakticky většina investuje v eurech a dolarech, přičemž jen některé zajišťují měnové riziko. V tomto směru se raději poraďte s profesionálem, abyste pak nebyli v šoku, že váš „korunový fond“ není vlastně korunový a prodělává na posílení české měny.

Komodity: Totální výprodej

Kdo před rokem vsadil na komodity, tahá se dnes za vlasy. Na komoditních burzách by měla viset cedule „totální výprodej“. Cena ropy od začátku roku spadla o dalších 30 procent. Ještě loni v létě stál barel ropy přes sto dolarů a dnes se obchoduje za méně než 40 dolarů. Ještě drastičtější propad má za sebou v posledních letech uhlí nebo železná ruda.

Ceny ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Index Dow Jones Commodity

Vývoj hodnoty předního komoditního indexu

Zdroj: FINEZ Investment Management; zvětšíte klikem

V roce 2015 poklesla cena všech těžených komodit s výjimkou uranu, který si jako jediný udržel cenu z počátku roku. Cena zlata a stříbra klesla zhruba o deset procent, měď ztratila téměř třicet procent, nikl čtyřicet procent. Také většina zemědělských komodit v uplynulém roce na burze výrazně zlevnila. Cena kukuřice klesla zhruba o deset procent, pšenice o 20 procent a káva dokonce o třicet procent. Hodnota všech celokomoditních indexů je nyní na nejnižší úrovni za posledních deset až patnáct let.

U těžených komodit pravděpodobně potrvá ještě několik let, než se vyrovná převis nabídky nad poptávkou. Teprve pak může cena zase začít růst. Jiná situace je u zemědělských komodit, kde vše do značné míry závisí na počasí a aktuální úrodě.

Nemovitosti: Držák

Ceny nemovitostí v České republice v roce 2015 poměrně výrazně stouply. Ceny bytů v Praze rostou již čtvrtým rokem. Postupně se přidává i zbytek republiky, zejména Brno a v podstatě všechna větší města. Rostou i ceny stavebních parcel nebo zemědělské půdy.

Vývoj nabídkových cen bytů v České republice

Zdroj: Český statistický úřad

Nemovitosti patří dlouhodobě k nejbezpečnějším investicím. Udržovaná nemovitost si dlouhodobě uchovává reálnou hodnotu, její cena roste s inflací. Vedle toho mi generuje pravidelný výnos z nájmu. S klienty často řešíme investice do nemovitostí, ty zpravidla tvoří základ každého konzervativního a vyváženého portfolia. I s menším kapitálem je možné investovat do nemovitostí, a to prostřednictvím nemovitostních fondů. Navíc je to zpravidla časově, finančně a daňově efektivnější než se starat o správu nemovitosti, řešit neplatiče a podobně.

Anketa

Do čeho budete v roce 2016 investovat nejvíc vy?

Investice pro rok 2016?

Pokud bych měl vyzdvihnout nějakou investici na rok 2016, tak bych se držel právě nemovitostí. Klienti zde mají stabilní výnos řádově tři až pět procent ročně, což není nic převratného, ale v dnešní době je to vysoké zhodnocení v porovnání s úroky v bance, přitom člověk neriskuje vysoké ztráty, tak jako u akcií. Akcie tím rozhodně nezatracuji, ale aktuálně je můžu doporučit jen s dlouhodobým horizontem a pravidelnou frekvencí nákupů. Kdybych si chtěl příští rok zaspekulovat, jako že určitě budu chtít, vsadil bych na zemědělské komodity.

Meteorologové z NOAA (amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru) letos varují před jevem zvaným El Niňo, který se může zařadit k nejsilnějším v novodobé historii. Odchylka teploty oceánské vody u rovníku totiž dosahuje nejvyšší hodnoty od roku 1998. Tento jev dovede někdy pořádně zamávat s počasím od Jižní Ameriky přes Austrálii až po jihovýchodní Asii a může mít vedlejší dopad i na počasí v Severní Americe. Pokud by v důsledku toho byla příští rok ve světě špatná úroda, mohou ceny zemědělských komodit prudce stoupnout. Je to ale velmi riziková spekulace.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 12. 2015 13:06, Nr1a

Citace - jezevec / 23.12.2015 01:37

a že by pan chytrej stejskal přihodil pár KONKRÉTNÍCH typů na ty zaručeně solidní bluechips?
za rok si to povíme, které byly bezpečné, a které odešly za enronem a lehman brothers.


Děláte, jako byste neznal pana Ladislava Konečného

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 12. 2015 11:09, Stejskal

Už deset let se pán z pojišťovny zabývá s akciemi a stále si s tim neví rady. Na jedné straně zjistil, že akcie dlouhodobě přinesou nejlepší profit a chtěl by nějaké koupit, na druhé straně vidí všechny akcie předražené a každý rok radí lidem akcie prodat, že je velký krach nedaleko. Ale ''dlouhodobě výnosně'' znamená držet bezpečné západní bluechips akcie od 20 až do 87 let věku přes všechny rally a krachy. A akcie je nutno posuzovat po jednom kuse, podle aktuálního jednoletého P/E nebo P/S, P/B, P/C jedné jediné akcie. Shillerovo P/E 25 jako průměr z posledních 10 let a jako průměr pro 500 akcií indexu SaP500 je na nic, když najdu levné akcie s P/E 10 v indexu DAX. Kolik rostl minulý rok index akcií Peru nebo Egypta, ta informace nikomu nic nedá, nikdo tam nebude riskovat peníze, když máme levné akcie s potenciálem růstu anebo s hezkou dividendou v Evropě. Měnové riziko akcií západní Evropy a USA není moudré zabezpečovat proti riziku slábnutí eura a dolaru proti posilující koruně, protože za to zabezpečení si vezme banka ročně až 6% z kapitálu klienta. Naštěstí najde Google několik webstránek v českém jazyce, když se hledají ''levné akcie s potenciálem růstu 2016'' a nebo ''akcie na stálo jen pro dividendy''. A tak nemusí nikdo hledat informaci u pana z pojišťovny, zda investovat dnes do indexu s Peru s ochranou měnového rizika, když jsou podle něj akcie drahé a velký krach nedaleko.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy 2015: Světová bublina ze všech bublin nejbublinovatější

2. 2. 2015 | Jan Traxler | 6 komentářů

Dluhopisy 2015: Světová bublina ze všech bublin nejbublinovatější

Svět se zbláznil. České dluhopisy nesou méně než německé. Švýcarské dluhopisy mají záporný výnos. Centrální banky hustí a hustí vzduch do největší finanční bubliny v dějinách lidstva.... celý článek

Akcie 2015: Kdo se bojí, nesmí do akcií (a možná bude ještě rád)

12. 1. 2015 | Jan Traxler

Akcie 2015: Kdo se bojí, nesmí do akcií (a možná bude ještě rád)

V roce 2014 rostly nejvíce akcie v Bangladéši a poklesly nejvíce akcie v Rusku. Dařilo se informačním technologiím, biotechnologiím, realitním trustům a dopravcům. Naopak nejvíc ztrácely... celý článek

Jan Traxler: Investice na rok 2015

5. 1. 2015 | Jan Traxler | 7 komentářů

Jan Traxler: Investice na rok 2015

Kde aktuálně hledat investiční příležitosti? Máme pro vás čtyři investiční tipy na rok 2015.

Očima expertů: Do čeho vrazit peníze v roce 2015

2. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Do čeho vrazit peníze v roce 2015

Ekonomů, finančních analytiků, podnikatelů a investorů se v pokračování pravidelné ankety ptáme, kam by v letošním roce vložili své peníze. Přečtěte si jejich investiční tipy.

Partners Financial Services