Neobjevená příležitost? Investice v eurech do faktur

PR článek | rubrika: FINEXPO | 15. 5. 2023
„V době vyšších úrokových sazeb představují investice do faktur skvělou příležitost, jak diverzifikovat investiční portfolio,“ říká Dominik Stroukal, hlavní ekonom Platební instituce Roger.
Neobjevená příležitost? Investice v eurech do faktur

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Do čeho přesně mohou lidé investovat na platformě Roger Aukce?

Do faktur s dlouhou splatností, které jsou vystavené za velkými společnostmi. Jedná se tedy o krátkodobou investici, většinou dva až čtyři měsíce. Držíme se toho, čemu rozumíme, tedy faktur. Jiný typ investic neděláme a dělat nebudeme.

A co riziko?

Každá investice ho s sebou nese. Využíváme vlastní riskový model. Vyhodnocujeme aktuální finanční data firem z vnitřních i veřejných zdrojů. Na kontě máme méně než jedno procento problematických případů právě díky financování faktur vystavených pouze za bonitními společnostmi. Rizikové pohledávky jsou navíc pojištěny. Díky těmto opatřením se s problematickými případy setkáváme velmi zřídka. Jsme transparentní a všechna data ohledně financování jsou k dohledání v reportech a statistikách na našich webových stránkách.

Co musím podniknout, pokud se pro investici rozhodnu?

Prvním krokem je registrace na platformu Roger Aukce, kterou vyřídíte online během pár minut. Jsou k tomu potřeba dva doklady totožnosti a výpis z bankovnictví. Žádost je potom zpracována do jednoho pracovního dne.

Za registraci na platformu musím zaplatit nějaký poplatek?

Ne, registrace i celkově investování je bez jakýchkoliv poplatků.

Kdo je Dominik Stroukal

Foto: KB, Dominik Stroukal

Hlavní ekonom Rogera. Vedle analytické práce má na starosti rozvoj tohoto fintechu do dalších oblastí, které teprve na fintechovou revoluci čekají. Vyučuje na Metropolitní univerzitě Praha a vydal několik populárně naučných knih (Sex, drogy a bitcoiny, Ekonomické bubliny). Je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). 

Potom můžu ihned začít investovat?

Ano, poté si může investor ručně vybírat jednotlivé aukce nebo si nastavit investiční automat, který to udělá za něj. V minulosti se čerstvě registrovaným zobrazovaly pouze nově spuštěné aukce, nyní okamžitě vidíte všechny dostupné investiční příležitosti. Podle vlastních požadavků si navolíte parametry – výnos, měnu a výši investice. Následně soutěžíte vy nebo automat s ostatními investory o to, kdo nabídne lepší podmínky financování.

Jak vypadá typický investor na platformě?

Naši investoři mají různý věk, vzdělání a zaměstnání. Společným znakem je volná likvidita, kterou chtějí investovat jinam než do tradičních bankovních produktů. Většina investorů nás využívá pro diverzifikaci svého investičního portfolia. Investice na platformě Rogera jsou krátkodobé a konzervativní. V poslední době jsme vypozorovali dvojnásobný počet bidů u aukcí v nominální hodnotě do 75 tisíc korun, proto jsme od září spustili takzvané dělení faktur.

V důsledku toho poroste množství dostupných aukcí, je to tak? Kde berete jistotu, že se všechny vydraží?

Dělení faktur jsme dlouhodobě testovali. Objem investic zůstane stejný, pouze se rozdělí na menší díly. Doposud jsme neměli problém se zájmem investorů a očekáváme, že stávající investoři rozloží své expozice do většího množství menších aukcí nebo se zvýší počet menších investorů. Pro investory je dělení faktur výhodnější i z toho pohledu, že se riziko v rámci jedné faktury ve vyšší nominální hodnotě rozloží například do pěti menších aukcí.

Od roku 2020 jste součástí skupiny Komerční banky. Potřebujete ještě ke své činnosti investory?

Ano, zakládáme si na tom, abychom zůstali P2P platformou. Na investorech jsme vyrostli, bez nich bychom nebyli tam, kde jsme, a myslíme si, že máme povinnost zachovat a vylepšovat platformu pro investory. I pro naše klienty je lepší, když se o jejich faktury „popere“ více menších investorů, než kdyby je všechny skupoval jeden velký.

Co konkrétně tedy pro investory děláte?

Zavádíme pro ně spoustu inovací. Jednou z nich je investiční automat. Tam si investor v nastavení zadá vlastní kritéria – nabízený úrok, splatnost nebo rating. Pak začne automat bidovat za investora. Dělení faktur tak pro investory není žádnou starostí navíc. Platby jsme zároveň agregovali, a pokud za jeden den investor vyhraje vícero aukcí, všechny je shrneme do jedné platby. K tomu navíc připravujeme novou platební metodu na principu PSD2 (směrnice EU umožňující, aby platební služby poskytovaly i nebankovní instituce – pozn. red.), díky které bude posílání peněz za vyhranou aukci ještě jednodušší.

O společnosti Roger

Roger je specialista na nebankovní faktoring. Propojením společností s investory zkracuje splatnosti faktur na tři dny. Financování faktur je možné díky ČNB licencované investiční platformě, na které aktuálně působí více než 1500 investorů. Ti formou aukce soutěží o anonymizovaně vystavené faktury s dlouhou splatností. Průměrný výnos pro investory se aktuálně pohybuje okolo osmi procent ročně.

Jak financování na platformě ovlivnila aktuální situace, kdy v reakci na inflaci ČNB raketově zvyšovala úrokové sazby?

V souvislosti s tím jsme od června zvýšili maximální výchozí sazbu z 8,4 na 12 procent za rok. Reflektovali jsme tím požadavek investorů po větším zhodnocení. Na druhé straně očekáváme, že opatření povede k většímu zájmu ze strany investorů a tím se zvýší soutěž na platformě.

Nesnižuje se kvůli vyšším úrokovým sazbám zájem o faktoring od Rogera?

Vyšší sazby tlačí na zdražování finančních produktů a pro klienty je v současné době výhodnější zabezpečit si dostatek financí s pomocí alternativních služeb. Za posledních devět měsíců se úrokové sazby zvedaly o pět procentních bodů a stejným tempem rostla i cena úvěrů pro malé a střední podniky. Na platformě Rogera se průměrný úrok zvýšil pouze o 2,6 procentního bodu, a jde tedy o výrazně nižší nárůst ceny financování. Zároveň vidíme extrémní nárůst počtu faktur v eurech, konkrétně o 78,5 procenta za poslední čtyři měsíce. Firmy tedy upřednostňují faktury v eurech kvůli levnějšímu financování.

Takže investice v eurech mají u vás pro investory nižší výnosy?

Oproti výnosům v korunách ano, ale jedná se o rozdíl kolem jednoho procenta za rok. Výnosy z aukcí v eurech se pohybují kolem 7,5 procenta za rok, což je v eurech pořád poměrně zajímavé číslo. Investorů s eury navíc není tolik, tím pádem tam není takový souboj o aukce. Je to „neobjevená“ příležitost, což je jedna z mála šancí, jak najít hezké výnosy s rozumným rizikem. Jakmile bude investovat v eurech více investorů, tak to zase půjde dolů. Kdy a o kolik ukáže až čas, u nás se jen potkává nabídka s poptávkou.

Je více možností, kam investovat eura. Proč volit právě tu vaši?

Na spořicím účtu v eurech dostanete výnos kolem jednoho procenta p. a. a podobně u termínovaných vkladů. Jsou tady i alternativy s vyšším výnosem v eurech, ale tam je zase mnohem vyšší riziko investice. Když tedy vezmeme v úvahu srovnání výnosu a rizika, tak je těch 7 až 8 procent ročně zajímavých.

Co podle vás platformě Roger Aukce přinesou další měsíce? A chystáte nějaké novinky?

Očekáváme ještě větší soutěž o faktury. S tím samozřejmě souvisí také větší bitva o nižší úroky, které se však budou nadále držet na zajímavých číslech, protože simultánně roste i poptávka ze strany firem. Jinak do konce roku už neplánujeme vydávat nové funkcionality, spíš budeme dále sbírat zpětnou vazbu na už zavedené novinky a na základě toho je vylepšovat. 

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

investice, rozhovory, úrokové sazby

A tohle už jste četli?

Velké banky kupují bitcoiny. Salvador ukázal, kolik jich má. Týden v kryptu

18. 5. 2024 | Tomáš Krause

Velké banky kupují bitcoiny. Salvador ukázal, kolik jich má. Týden v kryptu

Americké banky investují do bitcoinových fondů, volatilita bitcoinu klesá, vývojář Tornado Cash dostal pět let natvrdo, Salvador ukazuje své bitcoiny a Runes už jsou out. Je tu další... celý článek

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

14. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Jaký je rozdíl mezi běžným a spořicím účtem? Co se skrývá pod pojmem inflace a úročení? Je bezpečnější podíl v akciovém fondu, nebo nákup akcií jedné firmy? Co jsou kryptoměny? Na takové... celý článek

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

11. 5. 2024 | Tomáš Krause

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

Miliarda transakcí bitcoinem. Ethereum je zase inflační. Argentina vyrábí bitcoin z odpadu. Američtí kongresmani proti regulacím Komise pro cenné papíry, jejíž šéf se je prý pokoušel... celý článek

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Partners Financial Services