Vlastní nemovitost, nebo investice do nemovitostního fondu?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 5. 12. 2022
Hypoteční trh za rok otočil téměř o 180 stupňů. Zájem o investice do nemovitostí ale zůstává. Jednou z možností jsou nemovitostní fondy, na které se v rozhovoru zaměřuje manažer nemovitostního FKI fondu NOVA Real Estate Pavel Kadera.
Vlastní nemovitost, nebo investice do nemovitostního fondu?
Nemovitost ve fondu NOVA Real Estate
Zdroj: NOVA Real Estate

Komerční spolupráce

Co patří mezi výhody investování do nemovitostních fondů vůči pořízení vlastní nemovitosti?

Velká výhoda je diverzifikace – v případě našeho fondu NOVA Real Estate spravujeme portfolio 19 nemovitostí. Každá z nich se chová v danou chvílí trošku jinak. Někde může vyvstat problém, a naopak někde jsme pozitivně překvapeni. Je v tom rovnováha. V případě, že je někdo privátní investor a uvažuje o koupi investičního bytu, tak je významně exponován vůči jedné nemovitosti. Zde je nevyvážené riziko, že se něco pokazí, proti tomu když si „hrajeme“ s celým portfoliem.

Péče o byt a jeho pronájem je víceméně malé podnikání, se kterým se pojí starosti. Ve finále můžeme očekávat, že tato rezidenční nemovitost vynese maximálně 3 % z investovaných peněz. A pak je otázkou, jestli se to vůbec za vynaložený stres a čas vyplatí.

Oboje má svá pro a proti. Doporučuji své první peníze investovat do vlastního bydlení, a pokud přemýšlíte co s volnými penězi a rozhodujete se mezi investičním bytem a fondem našeho zaměření, rozhodně bych zvážil nejenom starosti spojené s bytem a nájemníky, ale také výnos z nemovitosti.

Zdroj: NOVA Real Estate

Komerční nemovitost – NOVA Real Estate

Když se zaměříme na výnos z investičního bytu a z nemovitostních fondů, jaký výnos můžeme očekávat? Je tento výnos srovnatelný?

U bytů záleží na lokalitě a kvalitě pořizované nemovitosti. Výnos se může pohybovat mezi 2,5 až 3,5 procenty. Komerční nemovitosti jsou výnosově výše posazené. Logistika se výnosově pohybuje okolo 5 %, kanceláře jsou na tom podobně a retail mezi 6 až 6,5 %. Fondy našeho typu investují zejména do nemovitostí, které jsou eurové, nájemní smlouvy jsou denominovány v eurech a taktéž úvěry jsou v eurech. Při současné inflační situaci jsou eurové úvěry zatíženy nižším úrokem, tedy investice má lepší efekt finanční páky oproti korunovým úvěrům, které jsou na úrovni 9–11 %. Představte si modelový příklad, kdy se investor rozhodne koupit investiční byt s očekávaným ročním výnosem 3 % a úroky na hypotéce jsou nad 6 %. Zde ať si každý odpoví, zda investice dává smysl.

S rostoucí inflací se zvedají pochopitelně i nájmy. Růst nájmů sledujeme u nájemního bydlení. Dotýká se zvyšování nájemného i vašich nájemců?

U institucionálního trhu s komerčními realitami je standardní mít v nájemních smlouvách inflační doložky, což se týká i našeho fondu, ve kterém máme pečlivě vybrané nemovitosti a nájemce. Všechny naše nájemní smlouvy mají určitou formu inflační doložky. Nejčastější scénář je, že nájemné roste s inflací v eurozóně, ale existují různé variance. Ovšem nejčastěji používaný index je HICP (Harmonized Index of Consumer Prices) vázaný na inflaci v eurozóně. V našem případně je vázáno 72 % nájemních smluv na inflaci v eurozóně.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services