Naučte děti peníze. Přehnaná opatrnost škodí

Radim Krejčí | rubrika: BrandInsight | 29. 12. 2021 | 12 komentářů
Mít pro děti něco do začátku – na první bydlení, na cokoli – je super. Ukázat jim v praxi, jak peníze fungují, je ale víc.
Naučte děti peníze. Přehnaná opatrnost škodí

Zdroj: Shutterstock

Většina Čechů na svoje děti myslí, a když to jde, dávají jim peníze stranou. Problém je, že stejně jako u vlastních peněz, jsou i u těch pro děti zbytečně konzervativní. Nejčastěji sáhnou po produktech se státní podporou, jako je stavební spoření, a úplně ignorují možnosti dynamičtějšího investování. Přitom právě u dětí je možné uvažovat v dlouhodobé perspektivě, kde je přehnaná opatrnost na škodu.

Když využijete stavebko nejefektivněji, i se státní podporou dosáhnete na zhodnocení asi tři procenta za rok. Což teď nepokryje ani inflaci. Často nabízenou alternativou je dětské penzijní spoření. V tom se dá zvolit odvážnější strategie, ale mluví proti němu nedostatečná likvidita: k většině peněz se potomek bez potíží dostane až v šedesáti. Takže třeba jako základ hypotéky je nevyužije.

O autorovi

Radim KrejčíZdroj: Portu

Radim Krejčí je ředitel investiční platformy Portu.

A ještě nepřišla řeč na zdaleka nejhorší, ale často používaný prostředek spoření pro děti: hodně rodičů nechává peníze na běžných a spořicích účtech nebo prostě jen tak v hotovosti. Jenže při dvouprocentní inflaci, na kterou míří tuzemská centrální banka, si po 15 letech pořídíte za stejné peníze o čtvrtinu míň. A co teprve když inflace vystoupá k pěti procentům jako dneska! Peníze se pak znehodnocují rychleji, než si většina střadatelů dokáže představit.

Někdo stovku, někdo milion

Jak tedy postupovat? Nejdřív se rozhodněte, na co dětem peníze odkládáte. Na studium, na první bydlení, nebo rovnou na důchod? Podle cílů pak stanovíte investiční horizonty. Část peněz na cíle, které jsou v čase blíž, můžete vložit do bezpečnějších instrumentů, druhá část může mířit do aktiv, u kterých sice hrozí výkyvy hodnoty, ale mají potenciál vyššího výnosu. Výkyvy totiž při investování v dlouhém období nehrají až takovou roli. Musíte jen myslet na diverzifikaci, tedy nesázet na jedinou kartu, a včas před ukončením investice přejít od rizikovějších instrumentů k bezpečnějším.

Kromě diverzifikace je důležitá i výše poplatků. Pokud chcete co nejnižší, nabízejí se fondy, ideálně nízkonákladové ETF, které diverzifikují za vás a kupovat skrz ně lze všechno od akcií a dluhopisů až po komodity. I v Česku existují platformy, které vám z nich jednoduše a levně poskládají portfolia na míru.

Když máte jasno o horizontu a způsobu, přichází na řadu otázka „kolik a kdy“. Obecně platí, že čím dřív začnete, tím líp. Situace každého rodiče a každé rodiny je ale jedinečná a neexistuje univerzální recept, kolik spořit a investovat. Někdo může začít se stokorunou, někdo s milionem. Osvědčená metoda je držet se určitého procenta z příjmu a reflektovat tak změny ve své finanční situaci. Nastavíte si tak pevné a jednoduché pravidlo, které dává smysl.

Víc než peníze

Nejcitlivější bod spoření pro děti je ale předání jeho výsledků potomkovi. Řada rodičů se bojí, jak dítě s prostředky naloží. Co když těžce získávané peníze bezmyšlenkovitě rozhází? Ruku v ruce s odkládáním peněz, s jejich šetřením a investováním tak musí jít výchova k finanční gramotnosti.

Nepočítejte, že vám zvlášť pomůže škola, vzdělávací systém v tomto ohledu bohužel zaostává. Nejdůležitější je, co se děti o penězích a jejich fungování dovědí doma. Mluvte s dětmi o penězích, pomozte jim porozumět jejich hodnotě a budujte u nich kladný vztah k investicím.

A peníze, které jim jednou hodláte svěřit, můžou být nejlepší názorná pomůcka: klidně jich část vyčleňte a rozdělte mezi nejrůznější spořicí a investiční produkty a instrumenty. Založte spořicí účet i stavebko, nakupte podíl v obyčejném fondu a ve fondu indexovém, dejte něco do zlata i bitcoinu… a společně se pak dívejte, jak se hodnota prostředků v nich vyvíjí. Kromě peněz jim do života dáte i skvělou praktickou lekci, která pro ně nakonec možná bude i cennější.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Radim Krejčí

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 12. 2021 1:02, Zvěstovatel pravdy

Stavebko je v dnešní době zastaralý finanční produkt, vlivem růstu ceny nemovitostí snad nikdo nemůže čekat, že dostane v 18 od rodičů našetřeno na chatu, natož barák.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 12. 2021 11:25, deprese

Citace - Petr / 29.12.2021 08:30

Mojí rodiče dostali do začátku od prarodičů velké kulové, mě rodiče také nic nedali a moje děti také nic nedostanou. Můj cíl je vychovat soběstačné jedince. Jediné s čím v článku souhlasím je, že škola moje děti finance nenaučí.

Dostal si kulové od rodičů, ale možná od strany byt a novomanželskou půjčku.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services