Požadavek na jistotu je relativní

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 19. 3. 2008 | 1 komentář
Požadavek na jistotu je relativní
Pro mnoho lidí je investice do akcií „neúměrně“ riziková. Srovnejme rizikovost akcií s jinými oblastmi osobních financí. Dokážete třeba předpovědět, kolik budete vydělávat za deset let?

Finanční plány hledají cesty, jak splnit finanční cíle klientů. Typicky se řeší, jak naplnit představy o bydlení, jak financovat studia dětí, jak si přilepšit v důchodu. Jakmile si klient vyjmenuje tyto cíle, hledá finanční poradce řešení, které ho k cílům dovede. Finanční plán pracuje se zdroji, které má klient a s produkty, které poradce navrhne.

Na jedné straně pracuje plán s investicemi. Řeší, kam investovat třeba 300 tisíc korun k tomu, aby se jednou dalo financovat pořízení nového bydlení, nákup auta nebo důchod. Na druhé straně pracuje finanční plán s příjmy. Část z příjmů se použije na splácení hypoték nebo na spoření.

Podívejme se na to, kde je skryto více rizik. U investice 300 tisíc nebo v nejistotě budoucího příjmu?

Pokud bychom investovali 300 tisíc korun do toho nejrizikovějšího, co poradci nabízejí, do akcií, můžeme čekat, že budeme v průměru vydělávat 10 procent ročně. Musíme se ale připravit také na to, že hodnota může klesat.

Doba investiceOčekávaná hodnota"Krizový scénář"
1 rok330 000 Kč200 000 Kč
5 let483 000 Kč150 000 Kč
10 let778 000 Kč240 000 Kč

Nejistota investice 300 000 Kč za deset let může být +/- 500 tisíc korun.

Jaká nejistota se skrývá na straně příjmů, je čistě individuální. Mzda může růst jako průměrná mzda nebo také nemusí. Během pěti nebo deseti let pravděpodobně změní klient práci. Možná si výrazně polepší, nebo také ne.

Anketa

Odhadněnte, jaká bude vaše výplata za deset let?

Jestli chcete porovnat míru nejistoty, kterou nabízí příjem a kterou nabízejí akcie, odhadněte svůj příjem v příštích pěti nebo deseti letech. Udělejte „optimistickou“ variantu a „krizový“ scénář. Odhadněte, jaký je rozptyl vaší výplaty v příštích pěti nebo deseti letech. Jenom pro zajímavost: průměrná mzda před deseti lety byla 11 800 Kč, tedy asi poloviční než dnes. Bude za dalších deset let vaše mzda dvojnásobná? Nebo bude vyšší či nižší? Dokážete na tuto otázku odpovědět lépe, než když odhadujete možný vývoj investice do akcií?

Zatím jsme mluvili o akciích. Ale místo nich si můžete dosadit i cokoli jiného. Třeba smíšené fondy, investiční životní pojištění. Místo investované částky 300 tisíc korun si také můžete dosadit jiné číslo.

Investice jsou považovány za rizikové, pokud o nich uvažujeme samostatně. Pokud o nich uvažujeme v kontextu dalších velkých nejistot, které číhají na vaše finance, je rizikovost investic jenom relativní.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP.

Jak vyhodnocujete riziko při plánování svých rodinných financí? Podělte se o zkušenost.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezpečná investice neexistuje

12. 3. 2008 | Petr Syrový | 8 komentářů

Bezpečná investice neexistuje

Při investování se často setkáváme s požadavkem: „Hlavně ať moje peníze neprodělají.“ Hodně lidí chce mít co největší jistotu, že když vloží někam peníze například na tři roky, dostane... celý článek

Jak umí klesat akcie

20. 2. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak umí klesat akcie

Letos v lednu spadly americké akcie sdružené v indexu S&P 500 o šest procent. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší hodnotou byl 13,7 procenta. I když jde na první pohled o velká čísla, podobné... celý článek

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

6. 2. 2008 | Petr Syrový | 1 komentář

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

Pro ochranu peněz před inflací se doporučuje investovat je do fondu peněžního trhu. Ten by měl (většinou) inflaci překonat. Jenže v několika posledních letech tento typ fondů boj s... celý článek

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

31. 1. 2008 | Petr Sklenář

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

Co má společného brutální akciový výprodej minulého týdne, prudké snížení amerických úrokových sazeb a skoro pětimiliardový podvod ve francouzské bance Societé General? Možná víc, než... celý článek

Spoření: Nejtěžší je začít

2. 1. 2008 | Petr Syrový | 6 komentářů

Spoření: Nejtěžší je začít

Spotřebitelské úvěry a utrácení, to jsou témata, která ožívají před Vánoci či kolem dovolených. Jen málokdo ovšem dodává, že úvěry se budou muset splácet z budoucích příjmů a představují... celý článek

Partners Financial Services