Akcie: Jen krátká úleva v tragické době

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 18. 3. 2008
Akcie: Jen krátká úleva v tragické době
Pražská burza částečně umazala propad z minulého týdne. Inde PX posílil o 2,6%. Největší nárůst zaznamenaly akcie v úterý, když investoři pozitivně reagovali na další záchranný krok FEDu. Závěr týdne byl opět velmi nervózní kvůli zprávám z amerického finančního sektoru.

České akcie dokázaly i přes nepříznivé zprávy ze světa na konci minulého týdne posílit. Výrazným způsobem se během týdne odpoutala od hranice 800 Kč Zentiva (10,6 %). Nejednalo se však o okamžitou reakci na pondělní výsledky, titul posiloval hlavně v závěru týdne. Nad 1200 Kč se vrátil zpět ČEZ (+5,2 %), dřívější vysoká likvidita se zatím však stále nedostavuje. Dramatické obchodování zažil Unipetrol, když stoploss příkazy poslaly titul v pondělí pod 240 Kč, zájem kupců se však brzy obnovil a titul končil týden nad 265 Kč (+4,5 %). Nedařilo se naopak tabákové firmě Philip Morris (-5,5 %), kde investoři čekají na pozvánku na valnou hromadu, která bude obsahovat základní data o hospodaření za rok 2007. Pod 600 Kč klesl Pegas (-5,4 %).

Klíčové události minulého týdne
  • Ceny spotřebitelů (CPI) se za únor v meziročním porovnání zvýšily o 7,5 %, což je stejná hodnota jako v předchozím měsíci. Nejvýraznější zdražení nastalo u bydlení, v dopravě a stravování, naopak poklesly ceny přístrojů pro domácnost, ceny automobilů, fotoaparátů a kamer. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,3 %.
  • Nezaměstnanost v únoru poklesla na 5,9 %, a předčila tak tržní očekávání 6 %. Při srovnání s minulým rokem je míra nezaměstnanosti nižší o 1,7 %, počet lidí bez práce poklesl na 355 tisíc. Na rekordní hodnotu se zvýšil také počet volných pracovních míst, když v únoru překročil 150 tisíc (150 328). Hlavními příčinami poklesu nezaměstnanosti je stále silný ekonomický růst a také zvyšující se kvalifikace uchazečů o práci.
Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 467,901 506+ 2,6

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
11/3 Elektrárenská firma nepostoupila do užšího výběru v tendru na 49% podíl v jaderné elektrárně Belene v Bulharsku. Do dalšího kola postoupil německý RWE a belgický Electrabel.

CME
10/3 Mediální skupina upsala prioritní konvertibilní obligace v celkovém objemu 475 milionů dolarů. Došlo tedy i k uplatnění opce na navýšení o 50 milionů dolarů.

Erste Bank
14/3 Raiffeisenbank snížila cíl pro rakouskou banku na 52 eur, potvrdila doporučení „kupovat“. Stejný krok udělala i UniCredit – cíl 52 eur, doporučení „kupovat“.

Komerční banka
14/3 JM Morgan snížil cílovou cenu pro Komerční banku na 5 000 Kč z původních 5200 Kč. Doporučení na stupni „overweight“ bylo potvrzeno.

Telefonica O2 ČR
11/3 Erste Bank zvýšila doporučení pro telekomunikační společnost na stupeň „kupovat“ s cílovou cenou 700 Kč. Na základě dobrých výsledků za loňský rok došlo ke zvýšení odhadu ziskovosti pro roky 2008 a 2009.

Zentiva
10/3 Zentiva ve 4. Čtvrtletí snížila čistý zisk o 46,5 % na 349,7 milionu Kč z loňských 653,7 milionu Kč, když trh čekal pokles pouze na 440 milionů Kč. Na provozní úrovni firma vydělala 709,6 milionu Kč. Výsledky potvrdily předběžně oznámené tržby ve výši 5,5 miliardy Kč. Pro rok 2008 firma očekává růst tržeb díky konsolidaci o 20 %, bez zahrnutí turecké dcery počítá s růstem o 5 %. Díky očekávanému oživení v druhé polovině roku by tržby z ČR neměly klesnout o více než loňských 7 %.
11/3 Credit Suisse snižuje cílovou cenu farmaceutické společnosti na 890 Kč z předchozích 1 075 Kč. Doporučení zůstalo na stupni „neutral“.

Očekávané události

  • 18/3 Maloobchodní tržby
  • 19/3 Výsledky Pegas

Spojené státy

Americká burza zažila velmi bouřlivý týden. Po pondělních propadech přišel v úterý koordinovaný zásah FEDu a dalších světových bank, který vyústil v největší růst za posledních pět let. Následné nervózní obchodování vyústilo v páteční silný propad, který rozpoutala banka Bear Stearns, která přiznala výrazné problémy s likviditou. V bouřlivém týdnu se nakonec Dow Jones posunul o 0,5 % nahoru, Nasdaq skončil kuriózně na setinku přesně jako minulý týden. V celkovém týdenním vyjádření se kromě finančních titulů nedařilo automobilkám, když problémy americké ekonomiky budou nadále ohrožovat jejich hospodaření. General Motors ztratil přes 12 %, Ford ztratil necelých 10 %. S dobrým ziskovým výhledem v zádech se naopak dařilo Caterpillaru (+7 %). S rekordní cenou ropy posilovat i Exxon (+4 %).

Klíčové události minulého týdne
  • Americký obchodní deficit vzrostl na 58,2 miliardy dolarů z pozitivně revidované prosincové hodnoty 57,86 miliardy dolarů. Hodnota deficitu je nižší než tržní očekávání.
  • FED rozšířil ke koordinovaném zásahu s dalšími světovými centrálními bankami program půjček jištěných cennými papíry a nabídnul finančním institucím dalších 200 miliard dolarů. Zároveň došlo k rozšíření možností poskytnutých zástav, kdy lze jako zástavu použít hypotéky.
  • Maloobchodní tržby v únoru nečekaně poklesly o 0,6 %, očekával se růst o 0,2 %. S vyloučením automobilového sektoru klesly tržby o 0,2 %.
  • Index spotřebitelských cen v únoru meziměsíčně stagnoval. Stagnaci zaznamenala i jádrová hodnota indexu. V meziročním vyjádření jádrový index pokles z lednových 2,5 % na 2,3 %. Data dopadla lépe než se očekávalo.
Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DJ11 89411 951+ 0,5
Nasdaq2 2122 2120
S&P 5001 2931 288- 0,4
Očekávané události
  • 18/3 Index PPi
  • 18/3 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
Vývoj titulů na amerických trzích

10/3 Únorové tržby McDonald Corp. (MCD) z obchodů otevřených minimálně jeden rok vzrostly o 11,7 % oproti minulému roku díky přínosu 4 procentních bodů ze dne navíc v přestupném roce. Celosvětové tržby provozovatele fast-foodových restaurací vzrostly o 19,9 %, resp. 13,2 % v konstantních měnách. Porovnatelné tržby rostly o 8,3 %.

10/3 Největší světový fund manager, Blackstone Group LP (BX), reportoval výsledky za 4. čtvrtletí, ve kterém zaznamenal pokles zisku o 89 % kvůli problémům na kreditních trzích a varoval, že získat půjčky na převzetí společností bude v nadcházejícím roce těžké. Zisk bez zahrnutí některých nákladů klesl na 88 milionů dolarů / 8 centů na akcii z loňských 808,1 milionu dolarů / 72 centů na akcii. Analytici očekávali zisk 20 c/a. Tržby vzrostly o 17 % na 3,05 miliardy dolarů. Spravovaná aktiva se zvýšila o 47 % na 102,4 miliardy dolarů.

11/3 Google (GOOG) získal na druhý pokus bezpodmínečný souhlas od Evropské komise pro převzetí provozovatele internetové reklamy DoubleClick za 3,1 miliardy dolarů. Dle šetření se firmy významně neomezují ve svých činnostech a nemohou být tak považovány za konkurenty.

11/3 Druhý největší výrobce čipů do mobilních telefonů, Texas Instruments Inc. (TXN), snížil výhled tržeb a zisku kvůli zpomalující se poptávce po mobilních telefonech. Společnost očekává, že tržby za 1. čtvrtletí dosáhnou maximálně 3,35 miliardy dolarů a zisk se bude pohybovat kolem 41 – 45 centů na akcii, oproti původním odhadům, počítajícím s 43 centy. Analytici očekávali zisk 46 c/a při tržbách 3,4 miliardy dolarů.

12/3 Caterpillar Inc (CAT), největší světový výrobce buldozerů a bagrů, zvýšil předpovědi tržeb pro rok 2010 o 20 % na 60 miliard dolarů, což převyšuje odhady analytiků. Společnost potvrdila odhady zisku 8-10 dolarů na akcii v následujících dvou letech. Caterpillar očekává, že bude těžit zejména z tržeb z prodeje strojů na trzích v Číně, Rusku nebo Jižní Africe a také z veřejných staveb v Severní Americe a Evropě.

14/3 Bear Stearns (BSC) oznámila výrazné zhoršení likvidity a požádala New York FED o pomoc. Ten společně s JP Morgan by měl investiční bance pomoci s financováním.

Německo

Německý DAX v celkovém týdenním vyjádření klesl o necelé procento a klesá již čtyři týdny v řadě. Ztráta od začátku roku opět přesahuje více jak 20 % a páteční závěrečná hodnota se velmi přiblížila k letošnímu minimu ze závěru ledna. V úterý trh potěšil dobrý údaj indexu ZEW a koordinovaná intervence centrálních bank a index DAX posílil nejvíce z celého týdne. Optimismus však postupně vyprchal. V pátek byl opět pod tlakem finanční sektor kvůli problémům americké Bear Stearns. Dramatický propad zaznamenaly akcie Continental (-12 %) jako reakci na informace o snaze přehodnotit podmínky akvizice VDO o Siemensu. Rozdílně si po výsledcích vedly automobilky, když BMW ztratilo přes 7 %, naopak akcie Volkswagenu posílily o téměř 4 %. Přes 10 % oslabily akcie Hypo Real Estate, když vedení očekává problémy s dosažením ziskových cílů.

Klíčové události minulého týdne
  • Důvěra německých investorů měřená indexem ZEW se nečekaně zlepšila. Index založený na průzkumu mezi 285 analytiky a institucionálními investory vzrostl v březnu na mínus 32 bodů. Trh očekával mírný pokles na -40 bodů z únorové úrovně -39,5 bodu.
  • Spotřebitelské ceny dle konečných údajů v lednu v meziměsíčním porovnání vzrostly o 0,5 %, meziročně jsou vyšší o 2,8 %.
Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 5146 452 - 0,95
Vývoj titulů na německém trhu

10/3 Energetická společnost E.ON (EOA) uvažuje o výměně části své domácí elektrické sítě za aktiva na jiných evropských trzích. E.ON nevyžaduje peníze, zajímá se hlavně o aktiva v Itálii, Španělsku a v severském regionu. Společnost chce prodat část sítě, aby zastavila vyšetřování regulatorních úřadů EU.

11/3 Společnost Hochtief AG (HOT) pravděpodobně koupí divizi společnosti Deutsche Telekom (DTE), která se zabývá poskytováním stavebních služeb, oznámil to CEO Hochtief Herbert Luetkestratkoetter. Hochtief si zatím vyžádal detailnější informace o divizi DeTe Immobilien, která má 7000 zaměstnanců a roční tržby okolo 1 miliardy eur, pak se rozhodne, zda podá nabídku.

11/3 Zisk Audi AG, výrobce luxusních aut patřící do koncernu Volkswagen (VOW), v uplynulém roce vzrostl o 26 % na rekordních 1,69 miliardy eur. Tržby rostly o 7,9 % na 33,6 miliardy eur. Za růstem zisku i tržeb stojí vysoká poptávka po modelech A5 a TT. Firma očekává, že se úspěšně vypořádá s nástrahami, které na ní v letošním roce číhají v podobě slabšího ekonomického růstu v USA, slábnoucího dolaru a vysokých cen surovin a díky novým verzím jejích nejprodávanějších modelů opět zvýší zisk i tržby.

12/3 Druhá největší německá zajišťovna, Hannover Re (HNR1), oznámila, že její zisk za 4. čtvrtletí vzrostl když společnost vyplatila méně na pojistném, zapříčiněném katastrofami. Firma zároveň oznámila zvýšení dividendy o 44 %. Čistý zisk se meziročně zvýšil o 7,5 % na 144,4 milionu eur a překonal odhady analytiků, kteří očekávali zisk 136 milionů eur. Celoroční zisk pak vzrostl o 43 %. Dividenda se zvýšila za rok 2007 na 2,30 eur na akcii z předchozích 1,60 eur a zahrnuje i bonus 50 centů.

13/3 Merrill Lynch & Co. zařadil akcie SAP (SAP), největšího světového výrobce softwaru pro podnikové řízení zdrojů, na svůj seznam nejvíce preferovaných akcií. Cílová cena pro titul dosahuje aktuální výše 45 eur.

13/3 Čistý zisk Volkswagenu (VOW), největší evropské automobilky, v uplynulém fiskálním roce vzrostl o 50 % na 4,12 miliardy eur, zatímco EBIT rostl o 40 % na 6,15 miliardy eur. Tržby vzrostly o 3,8 % na 108,9 miliardy eur, počet prodaných vozů se zvýšil o 7,9 % na rekordních 6,19 milionu. V posledním čtvrtletí se zisk meziročně snížil o 21 % na 1,22 miliardy eur, tržby vzrostly o 0,3 % na 27,9 miliardy eur. Zisk v posledním čtvrtletí předchozího roku však byl díky změně daní jednorázově zvýšen o 900 milionů eur. Za celoročním růstem zisku stojí úspory Volkswagenu v západním Německu na jedné straně a úspěch Audi A5 a nové verze Fabie na straně druhé. Firma chce v následujících 3 letech na trh uvést 20 nových modelů a zvýšit tak prodej o 29 % na 8 milionů vozů v roce 2011.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak zbohatnout čtením křivek

14. 3. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Jak zbohatnout čtením křivek

Nějak se v tom ztrácím, prohlásil účastník semináře společnosti Czechwealth o technické analýze a odešel. Ostatní vydrželi až do konce. Většinou proto, že obchodování na finančních... celý článek

Nejlepší investice v době recese

4. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Nejlepší investice v době recese

Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl... celý článek

Jak se stát hrdým majitelem akcie

29. 2. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Jak se stát hrdým majitelem akcie

Investorů do akcií je v Česku stále víc. Každý nováček se musí rozhodnout, prostřednictvím kterého obchodníka s cennými papíry bude akcie nakupovat a prodávat. Celkem je má k dispozici... celý článek

Je správný čas akcie kupovat, nebo prodávat?

15. 2. 2008 | David Urbánek, Igor Bielik | 5 komentářů

Je správný čas akcie kupovat, nebo prodávat?

Nejhorší lednový výsledek od roku 1970 zaznamenaly indexy DJ EuroStoxx 50 i DAX. Lednový efekt se letos nekonal. Po poklesech musí řada investorů přehodnotit rizikovost svých portfolií. celý článek

Co pro drobného investora znamená, když má firma zisk

8. 2. 2008 | Petr Čermák

Co pro drobného investora znamená, když má firma zisk

Když se v novinách objeví, jakého zisku nějaká firma dosáhla za minulý rok, měl by zpozornět i drobný investor, který ukládá peníze do akcií. Vyložit si takovou zprávu ovšem může různě... celý článek

Partners Financial Services