V minulosti platilo, že fondy peněžního trhu většinou inflaci překonávaly. I když to neplatilo úplně vždycky. Podívejme se třeba na nejstarší fond peněžního trhu – Sporoinvest.
Za posledních jedenáct let má Sporoinvest proti inflaci skóre 6:5. Takže „většinou“ se mu podařilo udržet reálnou hodnotu vložených peněz, ale bylo to velmi těsné. Je nutno dodat, že v letech, kdy se mu to podařilo, bylo zhodnocení o dost vyšší než inflace, zato v letech, kdy Sporoinvest prohrál, to bylo většinou jen o několik desetin procenta. Za jedenáct let Sporoinvest vydělal ročně v průměru 5,3 procenta, zatímco inflace byla v průměru 3,8 procenta za rok.
Tento výsledek je dán skutečností, že se Sporoinvestu v letech 1997 až 1999 slušně dařilo. Když se podíváme na novodobější historii od roku 2000, dopadne celkem nelichotivě. S inflací prohrál se skóre 3:5. Průměrné zhodnocení bylo 2,6 procenta a průměrná inflace byla také 2,6 procenta.
V posledních osmi letech tedy neplatilo, že fond peněžního trhu (Sporoinvest) překonává inflaci. Platilo jenom to, že peníze jsou před inflací plus mínus ochráněné.
To byla historie. Nyní se pojďme podívat, jaké jsou vyhlídky do budoucna.
Kolik vydělá fond peněžního trhu, záleží především na výši úrokových sazeb. Když jsou vysoké úrokové sazby, dosáhne fond zajímavého zhodnocení. Když jsou sazby nízké, nemá zhodnocení kde generovat. Souvislost zhodnocení fondu a výše úrokových sazeb je dobře vidět na grafu.
Fond peněžního trhu vydělává zpravidla o trochu méně, než kolik jsou úrokové sazby na mezibankovním trhu. To, že fond vydělává o něco méně je dáno mimo jiné poplatkem za správu.
Jaké jsou tedy vyhlídky? Pro rok 2008 očekává Ministerstvo financí průměrné úrokové sazby ve výši 3,6 procenta (PRIBOR 3M). Pro rok 2009 je to 3,3 procenta.
A jaká se očekává inflace?
Pro letošní rok je to 3,8 % dle odhadu Ministerstva financí (z října 2007) i podle ČNB z ledna 2008.
Letos tedy peníze uložené ve fondu peněžního trhu boj s inflací asi prohrají.
Kde máte před inflací schované své úspory?
Sdílejte článek, než ho smažem