Zlato míří k bodu tání

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 11. 1. 2008 | 1 komentář
Zlato míří k bodu tání
Cena zlata dlouhodobě roste. Překonala historické rekordy a krátkodobě se přehoupla i přes hodnotu 880 dolarů za trojskou unci. Růst ženou bohatnoucí asijské státy, nervozita z rostoucí inflace i obava o zdraví americké ekonomiky. Cena 1000 dolarů je podle analytiků na dosah.

Zkuste si, co víte o zlatě

Ruchi Midha je typická indická nevěsta příslušející ke střední třídě. Jako svatební dar dostala od rodičů, příbuzných i známých celkem čtyři náhrdelníky, osm náramků, šest párů náušnic a pět prstýnků a všechny tyto věci byly vyrobeny z 22karátového zlata. Ruchi může být symbolem vzmáhající se Indie, která spolu s tím, jak bohatne, stále více touží po kovu, který je z pohledu Indů tradičním darem, a to nejen u příležitosti svatby. Poptávka v Indii je pro světovou cenu zlata velice důležitá, je to největší trh se zlatem na světě (následovaný s odstupem USA a Čínou). Proto má na výslednou světovou cenu tohoto drahého kovu podstatný vliv. Pro Indy je navíc zlato čím dál dostupnější, protože v rupiích nezdražuje tak rychle jako na světových trzích, kde se oceňuje v dolarech. Důvodem je oslabování americké měny vůči té indické. Tradice navíc působí, že ani vyšší cena Indy od nákupů neodrazuje.

Velký meziroční nárůst vykazuje i Čína. Tam podporuje investice do zlata obava z rostoucí inflace, protože zlato inflací neztrácí svou hodnotu. „Inflace v Číně se pohybuje mezi 6 až 7 procenty,“ uvádí Boris Tomčiak z Colosseum a.s. Chuť Číňanů po zlatě navíc povzbuzují i rostoucí nominální mzdy. Za více peněz si tak mohou koupit více zlata.

Cena zlata od roku 1978
Primární těžba zlata

Hrozba inflace navíc kombinovaná s obavami z recese americké ekonomiky povzbuzuje poptávku po žlutém kovu i ve Spojených státech amerických. Americká centrální banka se snaží s ekonomickými problémy bojovat pomocí snižování úrokových sazeb, což však zvyšuje tlak na růst cen. Reálný výnos z úspor se kvůli snižujícím se sazbám a rostoucí inflaci pohybuje kolem nuly nebo dokonce v záporných hodnotách. Proto se stále více amerických investorů obrací ke zlatu jako k bezpečnému útočišti. Nemusí přitom nutně kupovat cenný kov fyzicky, ale mohou investovat do cenných papírů, které jsou na zlato nějakým způsobem navázány. Poptávka po nich v posledních třech měsících rychle roste.

Celosvětově vzrostla poptávka po zlatě ve třetím čtvrtletí loňského roku v meziročním srovnání o pět procent.

Nabídka se tomuto růstu nepřizpůsobuje. „Nabídka stagnuje,“ říká Boris Tomčiak. „Produkce zlata dlouhodobě spíše klesá,“ myslí si naopak analytik Atlantik FT Petr Sklenář. Tento trend se dá vyčíst i ze statistik, které ukazují, že za první tři kvartály roku 2005 bylo na trh dodáno 2 857 tun zlata. Za stejné období v roce 2007 jde o 2 628 tun. Boris Tomčiak uvádí, že je to hlavně kvůli tomu, že centrální banky, které drží své rezervy částečně ve zlatě, přestaly prodávat tento cenný kov. I když vyšší cena motivuje doly ke zvýšení těžby, nabídku nelze v krátkém období rychle zvýšit. Problémy těžby pocházejí z 90. let minulého století, kdy firmy do hledání nových nalezišť investovaly málo prostředků. Proto těžba od roku 2001 stagnuje či mírně klesá.

Šest důvodů proč vlastnit zlato a investice do zlata podle Steve Sjuggeruda

Od pradávna touží lidé vlastnit tento kov. Jeho vzácnost přináší investiční výhody, které mohou pomoci snížit riziko investorského portfolia, případně může sloužit jako zajištění proti inflaci.
Celý text

„Je těžké odhadnout, kam až se cena zlata dostane, ale 1 000 dolarů za trojskou unci není nereálných,“ tvrdí Petr Sklenář. „Fakt, že lidé poprvé po dvou desetiletích masově zlato nakupují, mi říká, že tento býčí trh se dostává do varu a je připraven se pozdvihnout ještě výš,“ myslí si Steve Sjuggerud, provozovatel serveru Daily Wealth.

Možná se nakonec cena zlata vyšplhá až na hodnotu 1 064. Tedy na číslo, které označuje teplotu, při níž začíná tento drahý kov tát.

 

Kam se podle vás vyšplhá cena zlata? Investujete do tohoto kovu?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

akcie, inflace, investice, kurz, portfolio, riziko, zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

7. 1. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Amerika se zalekla krize jako ze 70. let

Ve středu 2. ledna zažily akciové trhy v USA jeden z nejnešťastnějších vstupů do nového roku. Oblíbená burzovní „novoroční rally“ se nekonala. Naopak, Dow Jonesův akciový index zažil... celý článek

Ropa na bodu varu

7. 1. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ropa na bodu varu

Cena barelu ropy se 3. ledna přehoupla přes psychologickou hranici 100 dolarů. Od začátku roku 2007 se tak zvedla zhruba o 60 procent. Trend je postupný a dlouhodobý, takže se nedá... celý článek

Do čeho investovat v roce 2008

28. 12. 2007 | Petr Čermák | 4 komentáře

Do čeho investovat v roce 2008

V roce 2008 si užijí lidé milující riziko. Ti ostatní mohou zvolit konzervativnější investiční strategie. Třeba investice do zajištěných fondů, dluhopisů či akcií firem, které vyplácejí... celý článek

Akciové trhy včera, dnes a zítra

27. 12. 2007 | Petr Fejtek | 3 komentáře

Akciové trhy včera, dnes a zítra

Pomalu do historie zapadající rok 2007 sice ještě zachoval růstový trend trhů, ale citelně vzrostla volatilita a na dosud bezoblačné obloze se objevila hrozivá mračna. Krize hypoték... celý článek

Investiční hit letošního roku – obilí

20. 12. 2007 | Petr Sklenář | 3 komentáře

Sucho, biopaliva, vzkvétající Asie. To vše letos hnalo cenu potravinářských komodit strmě vzhůru a udělalo z nich letošní investiční hit. Dá se čekat, že sója či kukuřice budou na předních... celý článek

Partners Financial Services