Telefonování bude letošní investorský hit

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 4. 1. 2008 | 6 komentářů
Telefonování bude letošní investorský hit
Index PX50 minulý rok narostl o necelých dvanáct procent. Loňské akciové hvězdy – ČEZ a Unipetrol - by podle odhadů analytiků měly letos doplnit Telefonika a bankovní skupina Erste.

Pražská burza v minulém roce ukázala, jak je český trh a otevřená česká ekonomika náchylná ke kopírování vývoje ve světě. Burza zažila tři propady. První vybírání zisků přišlo v únoru, kdy investoři zareagovali na propad na asijském akciovém trhu. V srpnu pražská burza kopírovala náladu na světových trzích, které srazila americká hypotéční krize. Poslední, třetí listopadový pokles zapříčinily také Spojené státy, respektive pesimistické předpovědi vývoje jejich ekonomiky v roce 2008.

Akcie, které se vyplatí sledovat v roce 2008

Telefonica
Erste
ČEZ
Unipetrol
Od začátku roku 2007 hodnota akcií vzrostla o 46 procent. Firmy se nedotkl ani jeden ze tří loňských větších poklesů pražské burzy. „Další růst podpoří jak externí faktory (růst poptávky po elektřině), tak interní faktory – odkup vlastních akcií a akviziční politika,“ říká Milan Vaníček, analytik Atlantik FT. V roce 2008 se předpokládá další růst cen elektřiny. Brzy ovšem ČEZ přestane své akcie kupovat, bude jich mít 10 procent, a tlak na další růst ceny poleví. Do valné hromady (zhruba v květnu), kde se určí další směřování ČEZu, by mohla nastat stagnace akcií.
Navzdory propadům zářily v celoročním pohledu na pražské burzy tři tituly: ČEZ, Unipetrol a televizní CME. Pro letošek se podle oslovených analytiků tato sestava obmění jen málo. Hitem by měly být akcie Telefoniky. Ty by mohly doplnit ČEZ a Unipetrol. Ztracenou formu by měla najít i bankovní skupina Erste.

Analytici favorizují z „českých“ titulů Telefoniku z řady důvodů. Během roku 2007 společnost překvapovala hospodářskými výsledky. „Příležitosti k růstu vidíme v rozvoji mobilní sítě na Slovensku, v intenzivním nárůstu odvětví firemních IT řešení a v poskytování nových kombinovaných telekomunikačních služeb (např. O2 TV atd.),“ uvedl Jan Procházka z firmy Cyrrus. „Velmi dobré finanční výsledky a nízká zadluženost nás utvrzují v očekávání, že firma bude i v dalších letech vyplácet zajímavé dividendy,“ říká Milan Vaníček, hlavní analytik společnosti Atlantik FT. V roce 2007 se dividenda pohybovala ve výši 50 korun na akcii (dividendový výnos 8,3 procenta). Tento titul by také nemusel být tak ovlivňován výkyvy na světových trzích, řadí se k tzv. defenzivním titulům.

Pouze Telefoniku doporučují makléři z finanční skupiny Fio, analytici z Atlantiku a Cyrrusu ještě přidávají akcie ČEZu a Unipetrolu. ČEZu se výrazně nedotklo ani jedno z výše zmíněných vybírání zisků na pražské burze. Vzhledem k růstu cen elektřiny a zvyšující se poptávce po ní se dá očekávat, že akcie ČEZu budou i nadále posilovat. Unipetrol by mohl profitovat z restrukturalizace, kterou se zvýšila kapacita rafinérií. Také tržní podíl Benziny, která je částí skupiny Unipetrol, se zvyšuje.

Z bankovního sektoru by mohly být zajímavé akcie Erste. „Postupně předpokládáme návrat k silnému růstu, jehož zdroje se u Erste nezměnily,“ myslí si Procházka.

Naopak realitní tituly příliš perspektivní nejsou. Orco a ECM, ač se ve firmách mnoho nestalo, táhla loni dolů právě příslušnost k realitnímu trhu. V roce 2008 se na tom příliš nezmění. Dokud bude pokračovat nejistota ohledně rozsahu americké hypoteční a realitní krize, nebudou mít tituly spojené s nemovitostmi na růžích ustláno.

 

Do jakých titulů budete nebo byste investovali vy? Podělte se s ostatními o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 1. 2008 19:42, Colleen

Musím jedině souhlasit s uživatelem Honza78,akcie ČEZu jsou určitě správným místem pro investice

+84
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do čeho investovat v roce 2008

28. 12. 2007 | Petr Čermák | 4 komentáře

Do čeho investovat v roce 2008

V roce 2008 si užijí lidé milující riziko. Ti ostatní mohou zvolit konzervativnější investiční strategie. Třeba investice do zajištěných fondů, dluhopisů či akcií firem, které vyplácejí... celý článek

Akciové trhy včera, dnes a zítra

27. 12. 2007 | Petr Fejtek | 3 komentáře

Akciové trhy včera, dnes a zítra

Pomalu do historie zapadající rok 2007 sice ještě zachoval růstový trend trhů, ale citelně vzrostla volatilita a na dosud bezoblačné obloze se objevila hrozivá mračna. Krize hypoték... celý článek

Vydělat se dá, i když trh klesá

14. 12. 2007 | Petr Čermák | 6 komentářů

Vydělat se dá, i když trh klesá

Investiční certifikáty se snaží vybojovat místo v povědomí drobných investorů. Lákají na nižší poplatky a rozmanitější investiční možnosti, než nabízejí například podílové fondy.

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

12. 12. 2006 | Milan Šmíd | 1 komentář

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

Nalézt fond stabilně překonávající konkurenci je snem každého investora. Ačkoli takové existují, je jich velmi málo a většinou v České republice nejdou nakoupit. Narazit na stabilně... celý článek

Partners Financial Services