Kdy je vhodná doba pro investování do zlata?

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 24. 12. 2019
Investovat do zlata je jedním z nejlepších způsobů, jak své úspory nejen ochránit před inflací, ale také je zhodnotit. Kdy je nejvhodnější doba pro nákup investičního zlata a bude vám k jeho bezpečnému uložení stačit domácí trezor?
Kdy je vhodná doba pro investování do zlata?

Zdroj: Heureka

Proč investovat do zlata?

Zatímco hodnotu běžné měny či akcií negativně ovlivňuje inflace a jakýkoliv záchvěv ekonomiky, zlato svou hodnotu uchovává a dokonce ji ještě s časem zvyšuje. Jen za poslední dekádu jsme byli svědky hospodářské krize, devalvace měn a prudkého nárůstu cen nemovitostí – nic z toho přitom cenu zlata negativně nepoznamenalo. Naopak jeho cena vzrostla o neuvěřitelných 129 %.

Investujte rozumně

Zásadním pravidlem při investování je diverzifikace portfolia – vsadit veškeré své úspory na jedinou kartu se vám může stát osudným. Vždy hledejte způsoby, jak své jmění investovat rozumně a tak, abyste minimalizovali případné ztráty. Zlato by proto mělo tvořit jenom část vašeho investičního portfolia společně například s podílovými fondy nebo akciemi a dluhopisy. 

Kdy se vyplatí do zlata investovat?

Jelikož si zlato udržuje svou hodnotu, poptávka po něm logicky narůstá v dobách krize a nejistoty. Nákup investičního zlata se tak vyplatí odložit na dobu prosperity, kdy je ekonomika relativně stabilní, což se projeví také na jeho ceně – ta bude poměrně nízká, s předpokládaným budoucím růstem.

Faktory ovlivňující cenu zlata

Ekonomická stabilita ale není rozhodujícím faktorem při nákupu zlata – jeho cenu totiž ovlivňuje řada dalších faktorů. Objev nového naleziště, ale také konání centrálních bank nebo vývoj dolaru – to vše a mnohé další aspekty se podepisují na ceně zlata. Obecně lze tedy říci, že nejvhodnější doba k investici do zlata je tehdy, když je celosvětová ekonomika na vzestupu, americkému dolaru se daří a zlaté doly zvyšují svou produkci.

Myslete na bezpečné uložení

Na rozdíl od akcií a měnových fondů má zlato jednu určitou nevýhodu – fyzicky ho vlastníte, tudíž je třeba ho uložit na bezpečné místo. Nejjednodušším řešením je domácí trezor, který jistě využijete i na řadu dalších cenností, jako jsou doklady, cenné dokumenty nebo drahé šperky. Pokud máte pocit, že domácí trezor není dostatečně bezpečným úložištěm, můžete si za určitou měsíční či roční částku pronajmout bezpečnostní schránku v bance. 

Uložte si i vy své cennosti do domácího trezoru. Vybrat si můžete z téměř 8000 produktů, které máte přehledně seřazené na Heurece. Nabídku jednoduše zúžíte volbou požadovaných vlastností, které od domácího trezoru očekáváte, a s konečným výběrem vám pomohou recenze a hodnocení ověřených uživatelů. 

Závěrem, investice do komodit jako je zlato či stříbro nese poměrně nízké riziko, avšak očekávaný výnos není tak vysoký jako například nabízí investování do akcií. Investování do akcií přes různé online brokery jako je například XTB může výše investice zvýšit i několikanásobně, souvisí s tím ale samozřejmě o to větší riziko ztráty celé investované částky.

Peníze BrandInsight

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services