Investice: Rok Zajíce asi moc klidný nebude, říká Petr Zajíc

František Mašek | rubrika: Co se děje | 3. 2. 2011
Investice: Rok Zajíce asi moc klidný nebude, říká Petr Zajíc
Investujete a hledáte inspiraci i v astrologii? Čínský rok Zajíce (hovoří se i o Králíku, nebo Kočce) má být na rozdíl od donedávna vládnoucího Tygra klidnější. Předchozí roky jeho vlády ovšem naznačují, že se na to nedá vždy zcela spoléhat.

Budou přát letos hvězdy investování? Nejrůznějších metod, jak získat v akciích jmění, bylo popsáno více než dost, od  nejsofistikovanějších přes výběr titulů cvičenou opic, po hvězdopravectví. Kdo sází na přízeň hvězd a osudu, jistě se již zajímal o to, co přinese čínský rok Zajíce, někdy označovaný též za rok Králíka, případně i Kočky, který začíná dnes, tedy 3. února 2011, a trvá do 22. ledna 2012.

Horoskopy, které najdeme na různých serverech, se tu a tam poněkud liší, vzato do důsledků měl by navíc tento údajně nejstarší známý horoskop na světě platit jen pro jeho část. Bereme-li ale v úvahu počet obyvatel Číny a dalších zemí, v nichž Číňané žijí, a asijské státy, které rovněž nyní slaví Nový rok, situace vypadá trochu jinak. Nemluvě o rostoucím vlivu Říše středu v dalších světadílech.

Samotný Zajíc je přitom většinou opatrný, rozumný a zdrženlivý, chce žít v pokoji a pohodlí a chránit svůj klidný život, říká jeden z horoskopů. O jeho investování ovšem, podobně jako konkurenční horoskopy, prakticky nic neříká. I obrátili jsme se na člověka, který by měl mít k odhadům, kam letos vložit peníze velmi blízko. O názor, jak investovat v roce Zajíce (či Králíka), jsme požádali portfoliomanažera společnosti Pioneer Investments Petra Zajíce.

Jen zdánlivý poklid

Bude letošní rok skutečně klidný, jak naznačují horoskopy? Zajíc s tím nesouhlasí. „Myslím, že (končící) rok Tygra byl pro investory naopak docela klidný a poměrně úspěšný. Takže bych neočekával, že bude rok Králíka klidnější,“ sdělil serveru Peníze.cz.

Poukazuje na mírné oživení geopolitického rizika v souvislosti se současným děním v severní Africe, které se může rozšířit do dalších arabských zemí, což je i tak nepříliš stabilní region.

Navíc si podle Zajíce musíme uvědomit, že jedním z katalyzátorů tohoto vývoje byla rostoucí inflace, zejména dramatický nárůst cen potravin v rozvojovém světě. A tyto inflační tlaky nadále přetrvávají, zejména v jihovýchodní Asii, která by měla být zároveň motorem globálního ekonomického oživení. Hlavně kvůli očekávanému růstu domácí poptávky. I z těchto důvodů jsme na počátku roku 2011 viděli jednu z největších rotací sektorů za posledních 10–15 let.

„Loni nejvíce rostoucí tituly jako výrobci automobilů, luxusního zboží, nebo maloobchodní prodejci si vybrali oddechový čas a ceny jejich akcií poklesly o 10–20 %. Naopak v minulosti nepříliš úspěšné sektory jako výrobci a distributoři energií, telefonní operátoři, petrochemické společnosti a banky s expozicí na ‚peripheral Europe‘ (z pohledu dluhů Řecko, Itálie a Portugalsko) letos výrazně rostou,“ uvedl rovněž Zajíc.

Zajíc na začátku roku přesunul poměrně velký objem aktiv právě ze sektoru zboží dlouhodobé spotřeby do akcií výrobců a distributorů energie. Kvůli rostoucí spotřebě potravin a neúrodě v loňském roce, spojeném se záplavami v Austrálii, pokládá za atraktivní akcie výrobců hnojiv.

Opatrně hodnotí cenu zlata a akcie firem, které je těží, protože zlato není průmyslově využíváno, což je faktor, který ovlivňuje ceny dalších komodit.

Zajícův výhled na rok Zajíce či Králíka zůstává pozitivní, hlavně kvůli stále nízkým úrokovým sazbám, především ve vyspělých zemích, pokračujícímu oživení a atraktivnímu ocenění akcií, zejména vůči dluhopisům. Domnívá se ale, že rok Králíka bude výrazně selektivnější ve výkonnosti jednotlivých titulů.

Na názor jsme se zeptali také hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila. Ten připomíná, že žádný rok není z pohledu investic klidný. Na ceny aktiv mohou mít nyní relativně velký dopad zpomalení čínské ekonomiky, problémy v Evropské měnové unii a slabý trh práce v USA. Navíc by nepokoje na Blízkém východě mohly vést k prudkému růstu cen ropy, a tím i inflace. Finanční problémy slabších států eurozóny se navíc mohou rozšířit i na velké státy, jako je Španělsko, Velká Británie a USA. Téměř by se tedy podle Navrátila dalo říci, že investování bude jako kličkování zajíce během honu. 

Anketa

Věříte, že bude pro investory rok Zajíce klidnější než rok Tygra?

Co na to (západní) historie

Pokud budeme posuzovat investice v roce Králíka v minulosti podle vývoje amerického akciového indexu S&P 500, zjistíme, že zdaleka nešlo o tak klidné roky, jak je přičítáno tomuto znamení. Zajímavé je, že předchozí vláda Králíka – od 16. února 1999 do 4. února 2000 – přinesla růst indexu S&P 500 asi o 13 procent a byla posledním rokem dlouhého růstu akcií v USA i na dalších vyspělých zemích, po němž následoval zhruba tříletý pokles.

Tygr, který právě ukončil svou zhruba roční vládu, vynesl investorům v podobě zmíněného indexu skoro 27 a půl procenta. Zajíc bude asi v každém případě opatrnější.

V souvislosti s novým čínským rokem se již také v zahraničí i u nás objevily zlaté, stříbrné či další mince, zejména investiční, s podobou zajíce či králíka. 

Petr Zajíc je vůči zlatu, což platí i o investičních mincích, skeptický. Bude mít v tomto i v dalších případech pravdu? V každém případě nebude snadné najít někoho, takříkajíc od pramene, kdo nám může poskytnout doporučení, jak investovat v příštím čínském roce. To totiž začne rok Draka a žádného portfoliomanažera s podobným příjmením neznám. Nezbývá než doufat, že pak nezačnou být investice na draka. To je ale budoucnost. Zatím si můžeme užívat rok Zajíce.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Měny: koruna bude k euru dál posilovat

27. 1. 2011 | Jan Traxler

Měny: koruna bude k euru dál posilovat

Komoditní a asijské měny ukázaly relativní sílu. V poli poražených skončily africké a balkánské měny. Pro rok 2011 favorizuji chilské peso, brazilský real a ruský rubl. Věřím také české... celý článek

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

26. 1. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

Zatímco milion korun má prý k dispozici čtvrt milionu Čechů, počet „horních deset tisíc“, kteří mohou investovat nejméně 10 milionů, činí ve skutečnosti asi 17 tisíc. Obvykle jim jde... celý článek

Půda: Investice hlavně pro trpělivé

21. 1. 2011 | František Mašek | 10 komentářů

Půda: Investice hlavně pro trpělivé

Zatímco vývoj cen nemovitostí, hlavně rezidenčních, zůstává nejistý, o zemědělské půdě se říká, že je levná. Od května si ji v ČR budou moci volně kupovat občané z jiných zemí EU. Očekávat,... celý článek

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

20. 1. 2011 | Jan Traxler | 2 komentáře

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

Rostoucí ceny komodit lákají. Stále více lidí je pokládá za zajímavou investici, která by měla ochránit jejich jmění před očekávanou inflací. Přichází však pozdě. Znovu opakuji, naskakovat... celý článek

Jak ubránit úspory před inflací

27. 10. 2010 | František Mašek | 23 komentářů

Jak ubránit úspory před inflací

Pokračující nejistota na globálních trzích nahrává spekulacím, co bude, ale také obavám z růstu inflace. V případě Česka to prý nemusí být tak horké. Přesto má smysl včas zvážit, kam... celý článek

Partners Financial Services