Pražská burza zaznamenala největší týdenní pokles za osm měsíců

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 1. 2. 2011
Pražská burza zaznamenala největší týdenní pokles za osm měsíců
Index PX oslabil o 3,26 %, v záporných hodnotách se pohyboval ve třech seancích. Pražská burza tak zaznamenala největší týdenní pokles za posledních osm měsíců. Prodejní nálada příliš nekorespondovala s vývojem na vyspělých trzích, které tak výrazně neztrácely.

Pokles lze částečně vysvětlit realizací krátkodobých zisků po předchozích růstech a částečným stahování investorů z rozvíjejících se trhů. Vybírání zisků postihlo hlavně ČEZ, když titul s letošní nejlepší výkonností oslabil o 7 %. V poklesu bez výraznější zpráv pokračovaly i akcie mediální společnosti CME (-8,5%). Unipetrol (-3,1%) zveřejnil provozní ukazatele za 4Q, které výraznější impuls titulu nedodaly. Kurz akcií se po delší době v závěru týdne dostal pod hladinu 190 Kč. Volatilní obchodování pokračovalo u NWR (-0,1%). Titul se nejprve dostal na 295 Kč, aby po zprávě o cenách a produkci opět klesnul na 280 Kč. Část rychle dosažených zisků si investoři vybrali také u Telefoniky O2(-2,7%). Titul v průběhu týdne bojoval o udržení hranice 400 Kč, což se mu nakonec podařilo.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 268,201 226,90-3,26

Klíčové události minulého týdne

  • Podle statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí vzrostla nezaměstnanost v lednu na 9,8 % z předchozích 9,6 %.
  • Od 1.2.2011 vstupuje v platnost rozhodnutí Burzy cenných papírů Praha o prodloužení obchodních hodin o 20 minut. Kontinuální režim (KOBOS) i SPAD budou tedy obchodovat do 16:20. V čase od 16:20 do 16:27 bude probíhat závěrečná aukce.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
27/1 Neoprávněné transakce s emisními povolenkami se dotkly i společnosti ČEZ, která potvrdila ztrátu emisních povolenek v objemu 700 tisíc kusů.

Komerční banka
25/1 Švýcarská banka UBS zvýšila cílovou cenu pro akcie Komerční banky na 4800 Kč z původních 4500 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“. UBS předpokládá, že KB mohla vyplatit mimořádnou dividendu. Předpoklad postupného zvýšení sazeb by mělo podle UBS celkově zlepšit ziskovost banky.
27/1 Podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj se objem poskytnutých hypotečních úvěrů zvýšil v roce 2010 o 15% a dosáhl 84,8 mld. Kč proti předchozím 73,9 mld. Kč. Vrcholu bylo dosaženo v roce 2007, když finanční instituce poskytly úvěry ve výši 142,3 mld. Kč.

New World Resources
26/1 Goldman Sachs zvýšil doporučení pro akcie těžařské firmy na 11,50 liber (cca 314 Kč) z původních 8,50 liber. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral/attractive“.
28/1 NWR pro letošní rok očekává prodeje uhlí v objemu 10,3 mil. tun a 720 tis. tun koksu. Průměrná cena koksovatelného uhlí pro 1. čtvrtletí by měla dosáhnout 165 EUR, což je nárůst o 7 % oproti 4. čtvrtletí loňského roku. Tyto ceny se týkají 20 % produkce, která je domlouvána na kvartální bázi. Většina je dohodnuta na roční bázi a platnost kontraktů končí na konci března. U energetického uhlí byly pro celý rok 2011 nasmlouvány průměrné ceny 71 EUR, což je nárůst proti loňsku o 13 %. U koksu byly pro 1. čtvrtletí 2011  dohodnuty ceny ve výši 339 EUR, což je nárůst o 1 % proti předchozímu období. Cíl těžby pro rok 2010 byl podle vedení splněn. Nižší podíl koksovatelného uhlí v rámci mixu však částečně negativně ovlivní výnosy.

Unipetrol
26/1 Unipetrol zveřejnil vybrané provozní ukazatele za 4. čtvrtletí. Rafinérské marže v závěru roku výrazně vzrostly, a to o 134 %, naopak marže v petrochemii oslabily o 16 %.Objem zpracované ropy oproti 3. čtvrtletí poklesl o 3 %. Celkově prodeje v rafinérském segmentu dosáhly 897 tis. tun, v petrochemické části 425 tis. tun. Provozní výsledek za 4. čtvrtletí 2011 bude podle společnosti kladný, avšak nižší než ve 3. čtvrtletí. Výsledek pozitivně ovlivní  přecenění ropy a ropných produktů. Negativně naopak působily odstávky na výrobních zařízeních, které snížily provozní zisk o 150 mil. Kč. Negativní vliv ve výši 90 mil. Kč měl rovněž nepříznivý vývoj směnných kurzů.

Očekávané události

  • 3/2 ČNB – rozhodnutí o sazbách

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pražská burza v minulém týdnu opět bodovala

25. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza v minulém týdnu opět bodovala

Index PX si v minulém týdnu připsal více než dvě procenta. Postavení dvou titulů s nejlepší výkonností od začátku roku potvrdily akcie ČEZ a Telefóniky O2.

Pražská burza zůstala v minulém týdnu na svém

18. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza zůstala v minulém týdnu na svém

V minulém týdnu si na pražské burze nejlépe vedly akcie Komerční banky. Úspěch zaznamenaly i akcie AAA Auto a Telefóniky O2. Největší ztrátu naopak utrpěla mediální společnost CME.

Pražská burza pokračuje v růstu

14. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza pokračuje v růstu

Pražská burza opět posílila a navázala tak na úspěšný předchozí týden. Index PX si polepšil o 1,3 procenta. Dobře si znovu vedly akcie bankovního sektoru. Neúspěch naopak zaznamenala... celý článek

Pražská burza se konečně zvedá

9. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza se konečně zvedá

Pražská burza minulý týden výrazně posílila. Index PX si připsal 3,5 procenta, což je jistě dobrá zpráva pro všechny akcionáře, kteří se v minulém týdnu nebáli zariskoval. Největší... celý článek

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

Akcie, obchodované na pražské burze, skončily již třetí týden po sobě v mínusu. Nejvíce oslabily společnosti Fortuna a CME. Nedařilo se ani bankovním titulům - Erste Bank a Komerční... celý článek

Partners Financial Services