Pražská burza pokračuje v růstu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 14. 12. 2010
Pražská burza pokračuje v růstu
Pražská burza opět posílila a navázala tak na úspěšný předchozí týden. Index PX si polepšil o 1,3 procenta. Dobře si znovu vedly akcie bankovního sektoru. Neúspěch naopak zaznamenala petrochemická společnost Unipetrol.

Pražská burza dokázala navázat na svůj silný růst z minulého týdne. Index PX vykázal kladné hodnoty ve čtyřech seancích a připsal si k dobru 1,3 %. Největší pozornost byla směřována na akcie NWR, které přidaly 9 % a dostaly se na dohled 240 Kč. Růst cen uhlí na světových trzích a nedávné akvizice v sektoru nadále poskytovaly kupcům podporu. I finanční sektor zůstal v čele, tentokrát však měla navrch Erste Bank s růstem přes 4 %. KB po silném růstu z minulého týdne konsolidovala a zavírala prakticky beze změny. Po předchozích propadech o 15 % posílily akcie ECM, když věřitelé odsouhlasili návrh restrukturalizačního programu. Na nejvyšší úrovně za posledního půl roku se posunuly i akcie Pegasu (+3,6 %), když polský fond PKO TFI navýšil svůj podíl přes 5 %. Nadechnutí ČEZu k lepší výkonnosti v posledních dvou týdnech nemělo dlouhého trvání a titul tento týden přes obecně pozitivní sentiment ztratil 1,9 %. Nedařilo se ani Unipetrolu, který řeší následky požáru v litvínovské rafinerii (-4 %).

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 166,001 181,00+ 1,3

Klíčové události minulého týdne

  • Nezaměstnanost v listopadu vzrostla na 8,6 % z říjnových 8,5 %.
  • Měsíc listopad přinesl meziroční růst cen spotřebního zboží o 2,0 %. V meziměsíčním porovnání se inflace zvýšila o 0,2 %. Za meziročním růstem stojí zejména zdražení potravin a nealkoholických nápojů. V růstu pokračují také pohonné hmoty, a to o 10,8 %.
  • Finální údaj o hrubém domácím produktu (HDP) za třetí čtvrtletí tohoto roku ukázal meziroční růst o 2,8 % a oproti druhému kvartálu se HDP zvýšil o 1,0 %. Revize prvních dat byla mírně negativní, když původně byl vykázán růst o 3,0 % meziročně a mezikvartálně o 1,1 %. Česká ekonomika se tak drží již páté čtvrtletí v řadě v kladných hodnotách a od poloviny loňského roku pokračuje ve svém oživení. Důvodem ke snížení tempa oproti prvnímu odhadu byly změny v odhadu nepřímých daní.

Vývoj titulů na domácích trzích

CME
9/12 Generální ředitel skupiny CME Adrian Sarbu prodal dalších 50 tis. akcií společnosti. Jedná se o malou část jeho pozice. Sarbu drží přímo nadále 800 tis. ks. a nepřímo další 2 mil. ks. akcií.

ČEZ
10/12 Bank of America snížila cíl pro akcie ČEZu na 810 Kč z původních 900 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

ECM
6/12 Věřitelé developerské firmy ECM odsouhlasili restrukturalizační plán, jeho finální podoba by měla být uzavřena během 1Q 2011. Plán počítá s částečným odepsáním dluhu nebo jeho výměnou za nové akcie. Část dluhu by měla být rovněž vyměněna za nové finanční instrumenty (Credit Loan Note), které neponesou žádný úrok a budou veřejně obchodovatelné. Plán bude směřovat k tomu, aby se rozvaha pohybovala po celou dobu restrukturalizace v kladných číslech.

NWR
10/12 Bank of America zvýšila doporučení pro akcie NWR na „buy“ z původního „neutral“. Cílová cena byla zvýšena z původních 850 pencí na 1000 pencí (cca 300 Kč).

Orco Property Group
7/12 Developerská firma prodala dvě budovy v Praze a část pozemků v Bubnech za 30,7 mil. EUR.
10/12 Vedení Orca plánuje v příštím roce prodat majetek v hodnotě 300 mil. EUR. Značná část by měla plynout z prodeje projektu Sky office v Düsseldorfu. Z letošních celkových příjmů 280-300 mil. EUR by mělo dojít k růstu na 350-380 mil. EUR.

Pegas Nonwovens
10/10 Novým akcionářem s podílem přes 5 % se stal polský fond PKO TFI. Podle hlášení společnosti držel fond k 3.12.2010 466 421 akcií společnosti, což reprezentuje podíl 5,05 %. Před tímto datem fond držel menší než 5% podíl.

Unipetrol
6/12 Unipetrol je nucen na dva týdny snížit produkci v rafinérii v Litvínově díky požáru. Výpadek bude mít vliv na nižší objem zpracování, dodávek se to však nedotkne, jelikož dojde ke kompenzaci v jiných provozech.
8/12 Kyperská firma Levos Limited snížila podíl v Unipetrolu na 2,23 % z původních 5,21 %. Firma Levos spolupracuje s finanční skupinou J&T, ta však podle mluvčího Petra Málka nebyla kupcem podílu a nadále drží méně než 10 % akcií

Očekávané události

  • 15/12 Průmyslové ceny

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pražská burza se konečně zvedá

9. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza se konečně zvedá

Pražská burza minulý týden výrazně posílila. Index PX si připsal 3,5 procenta, což je jistě dobrá zpráva pro všechny akcionáře, kteří se v minulém týdnu nebáli zariskoval. Největší... celý článek

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

Akcie, obchodované na pražské burze, skončily již třetí týden po sobě v mínusu. Nejvíce oslabily společnosti Fortuna a CME. Nedařilo se ani bankovním titulům - Erste Bank a Komerční... celý článek

Pražská burza nadále ztrácí

23. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza nadále ztrácí

V minulém týdnu pražská burza pokračovala v nevýrazných výsledcích. Index PX si pohoršil o 0,74 %. Ztrátové byly především akcie společností EMC a CME, které se potýkají s nepříjemnými... celý článek

Akcie na pražské burze stále klesají

16. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie na pražské burze stále klesají

Akciím na pražské burze se v minulém týdnu opět příliš nevedlo. Zisky z předchozího týdne jsou zapomenuty a index PX oslabil o 0,91 %. Pokračuje tak nastolený trend z poslední doby. celý článek

Pražská burza nadále zaostává za vývojem ve světě

9. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza nadále zaostává za vývojem ve světě

Pražská burza se sice v minulém týdnu pohybovala převážně v plusových číslech, za světovými trhy však stále zaostávala. Dařilo se Komerční bance a Erste Bank. Výrazně naopak oslabila... celý článek

Partners Financial Services