Pražská burza v minulém týdnu opět bodovala

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 25. 1. 2011
Pražská burza v minulém týdnu opět bodovala
Index PX si v minulém týdnu připsal více než dvě procenta. Postavení dvou titulů s nejlepší výkonností od začátku roku potvrdily akcie ČEZ a Telefóniky O2.

Pražská burza se po stagnaci z minulého týdne vrátila do růstové fáze. Index PX si připsal 2,09% a zakončil týden na 1268,20 bodech. Trh byl pozitivně naladěn hlavně na začátku týdne, když v úterý bylo dosaženo letošní nejvyšší hodnoty 1276,30 bodů. V druhé polovině týdne přišlo částečné vybírání zisků, pátek však byl již opět růstový. Úvod roku je zatím poměrně chudý na korzotvorné zprávy z domácího trhů a tam se pozornost investorů upínala spíše na výsledkovou sezonu do USA. Postavení dvou titulů s nejlepší výkonností od začátku roku potvrdily akcie ČEZu a Telefonica O2. Telekomunikační titul se bez větší problémů dokázal přehoupnout přes hranici 400 Kč a získal v týdnu 4,3%. Od začátku roku je v plusu již o 7,7%, ČEZ je letošním premiantem se ziskem 12,2%. Energetická společnost zaznamenala ve čtvrtek první výraznější vybíraní zisků, když kurz oslabil o 2,3%. Nižší ceny však rychle přilákaly kupce zpět a v pátek se titul posunul na letošní maximum. Na týdenní bázi si připsal 5,3%. Rozdílní výkonnost byla k vidění u bankovních titulů. Erste Bank (+4,1%) více kopírovala pozitivní sentiment v sektoru v Evropě. Komerční banka zatím nemá sílu na výraznější prolomení hranice 4500 Kč a opět se po ataku této hranice podívala na nižší úrovně (-2,7%). Další poklesy si připsalo NWR, když po svém silném růstu z předchozích týdnů ztratil titul od vrcholu již 10%. Na trhu je znát částečná nervozita před očekávaným oznámením prodejních cen. Titul v týdnu ztratil 4,7%.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 242,201 268,20+ 2,09

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
17/1 Čtvrtý blok jaderné elektrárny Dukovany začal zkušebně pracovat na výkon 500 megawattů. Podzimní modernizace bloku zvýšila výkon z původních 456 megawattů.
20/1 Obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda uvedl, že společnost využila růstu cen elektrické energie v poslední době a zrychlila prodej elektřiny pro rok 2012. Objem prodané kapacity Svoboda nekomentoval.

Fortuna
20/1 Vedení Fortuny zopakovalo, že plánuje spuštění číselné loterie v polovině letošního roku. Na projektu pracuje speciální tým, který by na konci letošního roku měl mít až 100 lidí. Vedoucím projektu je Martin Illner.

Unipetrol
17/1 Problémy ve výrobní jednotce Unipetrolu v Litvínově, které nastaly 30.12.2010, nadále přetrvávají a společnost byla nucena vyhlásit „zásah vyšší moci“ na dodávky čpavku a močoviny. Situace znemožňuje řádně plnit závazky vyplívající ze smluvních vztahů se zákazníky. Problémy budou trvat podle společnosti ještě nejméně dva týdny. Díky oddělenému zařízení má současná situace pouze zanedbatelný vliv na ostatní petrochemické a rafinérské instalace. Finanční dopad nebyl společností vyčíslen.

Očekávané události

  • 25/1 VIG – předběžné výsledky 2010
  • 26/1 Unipetrol – provozní ukazatele 4Q

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pražská burza zůstala v minulém týdnu na svém

18. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza zůstala v minulém týdnu na svém

V minulém týdnu si na pražské burze nejlépe vedly akcie Komerční banky. Úspěch zaznamenaly i akcie AAA Auto a Telefóniky O2. Největší ztrátu naopak utrpěla mediální společnost CME.

Pražská burza pokračuje v růstu

14. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza pokračuje v růstu

Pražská burza opět posílila a navázala tak na úspěšný předchozí týden. Index PX si polepšil o 1,3 procenta. Dobře si znovu vedly akcie bankovního sektoru. Neúspěch naopak zaznamenala... celý článek

Pražská burza se konečně zvedá

9. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza se konečně zvedá

Pražská burza minulý týden výrazně posílila. Index PX si připsal 3,5 procenta, což je jistě dobrá zpráva pro všechny akcionáře, kteří se v minulém týdnu nebáli zariskoval. Největší... celý článek

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza oslabila již třetí týden v řadě

Akcie, obchodované na pražské burze, skončily již třetí týden po sobě v mínusu. Nejvíce oslabily společnosti Fortuna a CME. Nedařilo se ani bankovním titulům - Erste Bank a Komerční... celý článek

Pražská burza nadále ztrácí

23. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza nadále ztrácí

V minulém týdnu pražská burza pokračovala v nevýrazných výsledcích. Index PX si pohoršil o 0,74 %. Ztrátové byly především akcie společností EMC a CME, které se potýkají s nepříjemnými... celý článek

Partners Financial Services