Fondy: bude nemovitostní konkurovat zajištěným?

Petr Fejtek | 19. 2. 2007 | 3 komentáře
Fondy: bude nemovitostní konkurovat zajištěným?
Skoro miliarda prodejů, ale také 160 miliónů odkupů. Jistě by každý určil správně pořadí: zajištěné 630, peněžního trhu 280 a smíšené 75 miliónů korun prodaly, zatímco dluhopisové musely oželet skoro 50 miliónů a akciové 120 miliónů korun.

K čemu došlo mezi fondy peněžního trhu, těžko usuzovat, faktem je, že skoro všechny peníze zamířily do ISČS Sporoinvestu (profil, názory), který si sám připsal přes čtvrt miliardy korun. Naopak nedávno ještě úspěšnější IKS Peněžního trhu (profil, názory) si dal tentokrát asi prázdniny, protože necelých 10 miliónů je jistě pod jeho úroveň. IKS sice spouští nový Fénix dynamický PLUS, tedy již čtvrtý ff v rodině Fénixů, ale ten bude investovat čistě do zahraničních akciových fondů, takže zůstane hodně stranou převládajícího zájmu.

Dluhopisy ne, zajištěných povodeň

Z dluhopisových fondů odešlo již jen 50 miliónů, což naznačuje, že by se odlivová vlna mohla přece jen uklidňovat. Dluhopisy zkrátka nemají dobré období, zato zajištěné fondy se vyhřívají na výsluní zájmu.

Že je ČSOB Vodního bohatství 1 dobrý tip, bylo jasné. Ale že přiláká skoro čtvrt miliardy za týden, přece jen překvapuje. Dalších 100 miliónů inkasoval ČSOB Středoevropské měny 1 (a jen na okraj, málokdo asi tuší, že se v něm lze setkat s participací 185 % - jistě poprvé a pravděpodobně i naposled), z dalších se nad 80 miliónů dostal již jen ESPA-ČS ZF 23.

Mixy a nemovitosti

Svými 70 milióny se stále drží v kladných prodejích smíšené fondy. Opět skoro 50 milióny boduje neúnavný Fénix smíšený (profil, názory), který zachraňuje celý segment. IKS mimo jiné potichu přejmenovala bývalý Global konzervativní (profil, názory) na IKS Balancovaný konzervativní, zatímco původní IKS Balancovaný (profil, názory) nafasoval adjektivum dynamický. Proč ne, Balancovaný má velmi dobrý zvuk, výkon i historii, což měl Global konzervativní naopak.

Z čistě akciových fondů odešlo 180 miliónů korun, ale jeden z nich pravidelně roste – ČSOB Realitní mix (profil, názory). Tentokrát do něj přišlo 65 miliónů, takže v celkovém součtu z celku akciových fondů odešlo jen necelých 120 miliónů korun.
Nejvíc se na odlivu podepsal ISČS Sporotrend (profil, názory) s odkupy za 175 miliónů, skoro 50 miliónů opustilo ING Český akciový (profil, názory, koupit).

Realitní březen

V pátek jsme psali v článku První ČS Nemovitostní spustí v březnu o tomto fondu investiční společnosti REICO, dceřinky České spořitelny. Tam najdete nejdůležitější parametry, ale díky generálnímu řediteli REICO Tomáši Trčkovi máme i některé praktické podrobnosti: od 1. března budou klienti moci nakupovat fond v pobočkách České spořitelny. Zhruba o měsíc později nákup fondu umožní i portál brokerjet. O nákupu přes službu SERVIS 24 se uvažuje a ČS by tuto službu chtěla klientům zpřístupnit v druhé polovině tohoto roku. Fond bude umožňovat pravidelné investování s minimální následnou úložkou od 1000 korun výš.
Z pohledu klienta bude režim nákupu stejný jako u fondů ISČS, bude tedy možné investovat i nepravidelně přímo na základě zaslané platby.

Ve srovnání s ČSOB Realitním mixem, což je fond investující do nemovitostních akcií půjde v případě ČS-REICO o skutečně první fond investující přímo do nemovitostí a jistě brzy najde dostatek retailových zájemců. Uvidíme, jaký předvede březnový start.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Akcie o nás, ale bez nás

Akcie stále děsí náš dělný lid. Snad je to tím, že předminulý týden americké trhy předvedly největší týdenní ztrátu za poslední dva měsíce a na americké výprodeje navázaly i evropské, takže i naše.
V úterý nám pomohl pozitivně laděný komentář analytiků Deutsche Bank, kteří označili české akcie za preferované v rámci středoevropského regionu.
Ve středu pak Morgan Stanley vydal doporučení "overweight" na akcie společnosti Orco s cílovou cenou přes 4500 Kč. Akcie tak jen za poslední týden získaly více než 8 % a z 2 800 korun dolétly od začátku roku na 3 600 korun.

Po uklidnění komentářem šéfa Fedu Bernankeho – ohledně zmírnění inflačních tlaků při zachování ekonomického růstu – index Dow Jones opět vzrostl na nové maximum, Evropa však váhala. I náš PX sice vylétl na rekord 1 720 bodů, ale pak vytrvale vyklesával až na pátečních 1 701 bodů. Přesto jde o první pátek nad 1 700 – tedy za týden další procento a ročních 11 %.
Minulá korekce tak nevyústila v silnější pokles, ten ale přijde…


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zajištěné už i na vodu

12. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné už i na vodu

Další týden v zajetých kolejích, kdy investice plynuly prakticky jen na peněžní trh a do zajištěných fondů. Leč dohromady přišlo 620 miliónů korun, a to ještě předtím musely nahradit... celý článek

Fondy: speciál trumfl všechny

5. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: speciál trumfl všechny

Týden téměř bez překvapení – vše proudí na peněžní trh a do zajištěných. Ono "téměř" tkví v celkové sumě 1,34 miliardy korun. To je překvapivé až šokující, ovšem jen do té chvíle, než... celý článek

Fondy: ve starých kolejích

29. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: ve starých kolejích

Burzovní indexy sice doma i ve světě dosáhly na svá maxima, našinec se ale drží za zajištěnými kamny. Z celkového přílivu 620 miliónů totiž právě do nich "přiložili" plných 360 miliónů.... celý článek

Fondy: jedině bez rizika

22. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: jedině bez rizika

Do fondů přišlo za minulý týden 650 miliónů korun, což jistě není nejhorší týdenní bilance, ale byly buď krátké, anebo hledaly zajištění. Skoro čtvrt miliardy jich hledalo přístřeší... celý článek

Fondy: miliarda potěšila

15. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: miliarda potěšila

Překvapivě vysoký příliv po nemastném neslaném konci roku. Naposled jsme takové sumy vídali loni na jaře, že by tak lákavě působilo letošní podivné předjaří?

Partners Financial Services