Fondy: zajištěné už i na vodu

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 12. 2. 2007
Fondy: zajištěné už i na vodu
Další týden v zajetých kolejích, kdy investice plynuly prakticky jen na peněžní trh a do zajištěných fondů. Leč dohromady přišlo 620 miliónů korun, a to ještě předtím musely nahradit úbytek jak z dluhopisových, tak z akciových fondů.

Přes 300 miliónů zamířilo do trojice dominantních bankovních velikánů: 100 miliónů inkasoval pilíř ISČS Sporoinvest (profil, názory), o 30 miliónů víc IKS Peněžní trh (profil, názory) a o totéž méně rodina Multi Cash ČSOB, zejména ten CZK (profil, názory). Faktem je, že v celém loňském roce nejvíc rostly netermínované vklady – o 55 miliard korun – lidé zkrátka zhodnocování vlastních peněz nezajímá…

Naopak z dluhopisových fondů odešlo dalších víc než 60 miliónů, a to jen díky ČPI Korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit) není odliv ještě o 20 miliónů větší. Nu a výkonnost raději ani nesledovat, i když týden byl celkem příznivý.

Mixy ještě trochu drží

Smíšené fondy jako jediné drží vlajku investic, co je však platných jejich 90 miliónů, když ještě víc odešlo z akciových fondů. Nebýt skoro 55 miliónů IKS Fénixe smíšeného (profil, názory) a dalších 17 miliónů IKS Balancovaného dynamického (profil, názory), nestály by ani svět mixů za řeč. Ostatně není bez zajímavosti občas se podívat i na unikátní údaj na tomto serveru, který mapuje průměrné týdenní prodeje za uplynulých 12 měsíců. Tak zjistíme, že do smíšeného Felixe chodilo přes 30 miliónů týdně a do Balancovaného víc než 15 miliónů týdně. Násobilka pak dá neuvěřitelnou sumu dvě a čtvrt miliardy korun. A skutečně – mladík Fénix přibral loni přes 1,5 miliardy korun.


Akciové v neoblibě

Mnohem hůř jsou a tom akciové fondy, z nichž se opět odporoučelo skoro 100 miliónů korun. Jen za samotného ISČS Sporotrendu (profil, názory) se odliv vyšplhal ke 150 miliónům a dalších 50 miliónů investoři odnesli z ING Českého akciového (profil, názory, koupit). To nemohl nahradit ani 100miliónový úspěch ČSOB Realitního mixu (profil, názory). Není se co divit, že láká jak, za týden přidal další skoro 4 % a na půlroce již přeskočil neuvěřitelných 30 % a kdo je v něm od začátku, má už přes 32 % – těch je ale málo, ještě na Mikuláše byl majetek fondu ani ne poloviční.


Zajištěný diktát

Do akciových fondů tady klienti nechtějí, nechávají se stále víc vábit zajištěnou rétorikou. No řekněte, není 380 miliónů krásná suma? Faktem je, že i tento týden se objevil novátor a ten hned zkasíroval přes 100 miliónů korun – to je onen ČSOB Vodního bohatství 1. Je v korunách (tedy bez měnového rizika), 100% zajištěn a jeho výnos s 60% participací je navázán na koš 16 světových akcií z odvětví vázaného na vodu: čistění, odsolování, obnova infrastruktury, dodávka kvalitní vody apod.

Asi tedy nepřekvapí, že 210 miliónů korun utržily fondy ČSOB-KBC. Nejen, že jde o většinu prodejů sítě banky, ale navíc se muselo nahradit i přes 60 miliónů odkupů ze svého hejna ostatních starších sourozenců. To ukazuje, jak aktivně lze pracovat i se skupinou (portfoliem) zajištěných fondů.

Standardně bodují i další zajišťáky a 60miliónovým týdnem se může pochlubit hned celá trojice: nový ČSOB Středoevropské měny 1 (asi tušíte, na jaké podkladové aktivum vázaný), na náš akciový index sázející ESPA-ČS ZF 23 a světově orientovaný Max 8. Pioneer zajištěný ještě přidal 36 miliónů a ING Continuous Click 17 miliónů korun.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Trhy stále nerozhodné

Zpočátku se zdálo, že naváží na krásné americké výkony z předchozího týdne, ale všeho do času. Ještě v úterý si americké "snad" vyložila Evropa jako "ano", a regionálním trhům jasně vévodila burza v Praze. Hlavním tahounem růstu je dlouho opomíjená Komerční banka, která to dotáhla o více než 5,5 % přes 3450 korun. Za 2% růstem Telefónicy O2 stálo zvýšené doporučení na "overweight"s cílovou cenou 650 korun od Morgan Stanley, Orco rostlo stejně i bez dopingu.
Index PX uzavíral silnější o 1,4 % na čerstvém maximu 1718,4 bodu a svět vypadal růžově: letošní růst o 120 bodů, tj. přes 8 % od začátku roku! Pak ale přišlo zejména čtvrteční inkaso zisků a index PX tak skončil níž než před týdnem. Přes 10 % za 12 měsíců však udržel.

Šéf ECB Trichet naznačil brzké zvýšení sazeb, což oslabilo nejen středoevropské měny, ale i akcie. Navíc regionálním trhům jistě neprospívá snížené doporučení od banky UBS, která radí investorům redukovat své pozice v polských, maďarských a českých titulech. Ty ostatně právě po předešlém strmém růstu již nelze považovat za "levné". A teď – babo raď…


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: speciál trumfl všechny

5. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: speciál trumfl všechny

Týden téměř bez překvapení – vše proudí na peněžní trh a do zajištěných. Ono "téměř" tkví v celkové sumě 1,34 miliardy korun. To je překvapivé až šokující, ovšem jen do té chvíle, než... celý článek

Fondy: ve starých kolejích

29. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: ve starých kolejích

Burzovní indexy sice doma i ve světě dosáhly na svá maxima, našinec se ale drží za zajištěnými kamny. Z celkového přílivu 620 miliónů totiž právě do nich "přiložili" plných 360 miliónů.... celý článek

Fondy: jedině bez rizika

22. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: jedině bez rizika

Do fondů přišlo za minulý týden 650 miliónů korun, což jistě není nejhorší týdenní bilance, ale byly buď krátké, anebo hledaly zajištění. Skoro čtvrt miliardy jich hledalo přístřeší... celý článek

Fondy: miliarda potěšila

15. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: miliarda potěšila

Překvapivě vysoký příliv po nemastném neslaném konci roku. Naposled jsme takové sumy vídali loni na jaře, že by tak lákavě působilo letošní podivné předjaří?

Fondy: že by novoroční předsevzetí?

8. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: že by novoroční předsevzetí?

První týden roku nezačal vůbec špatně, i když z toho jistě nemůžeme vyvozovat nějaké významné změny trendů. Přestože byly jen čtyři pracovní dny a některé investiční společnosti, zejména... celý článek

Partners Financial Services