Fondy: že by novoroční předsevzetí?

Fondy: že by novoroční předsevzetí?
První týden roku nezačal vůbec špatně, i když z toho jistě nemůžeme vyvozovat nějaké významné změny trendů. Přestože byly jen čtyři pracovní dny a některé investiční společnosti, zejména IKS, ještě držely povolené vánoční prázdniny, do fondů přišla bezmála půlmiliarda.

Zlatou medaili si sice opět odnesly fondy peněžního trhu, ale akciové fondy se umístily na pěkné stříbrné pozici.


Kde zůstali zajištěnci

Faktem ovšem zůstává poněkud nepřehled v zajištěných fondech – o Maxu 8 stále ještě nic nevíme. Také Česká spořitelny spustila místo dueta jen sólo ZF 23, nicméně tomu stačilo na stříbro v lize jen 26 miliónů. Vítěz ČSOB Reverzního rozpětí 3 získal přes 28 miliónů. Nu a s 20 milióny je bronzový Pioneer zajištěný (profil, názory), který by se měl jmenovat spíše "chráněný", ale zatím marketingově boduje a ani výkonnost 1,84 % za tři měsíce není špatná.

Ťafku bilanci zajišťáků ale způsobil zejména KBC CLICK ČSOB Světové akcie 5, jeden z průkopníků zajištěných fondů u nás, který proto již od léta 2002 pomalu dospěl do splatnosti. Za 4,5 roku vynesl 23,2 %, což dá 4,75 % p.a. Nu a těch 59 miliónů korun vyplacených podílníkům přece jen ubralo z týdenních statistik čistých prodejů. Kampak je asi investoři odnesli? Možná do peněženek, snad se právě část z nich rozhodla zkusit čistě akciové fondy.


Krátké peníze nevydělávají

Peněžáky si libují, alespoň některé, protože o 170 miliónů se postaraly ISČS Sporoinvest (profil, názory) více než 90 milióny a KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) skoro 70 milióny korun.

Dluhopisové fondy si již navykly na osvědčenou "roli mrtvého brouka", ale řekněte sami: kdo by si tipnul, že na šesti měsících mají standardní fondy – ISČS Sporobond (profil, názory) či IKS Dluhopisový (profil, názory, koupit) – výnos přes 3 % a ty konvergenční kolem 6 % až 7,8 % v případě ČSOB dluhopisových příležitostí (profil, názory)? Takže opakuji: jde o nástroj klasické diverzifikace i na delší období než doporučené dva roky. Stojí za to občas i nahlédnout do historie: například ČSOB dluhopisový mix (OFOBIDM) vynesl za svou desetiletou historii průměrně 7,20 % p.a. A to tam přitom najdeme i roky s poklesem -24 % (1998) nebo -10 % (2001).


Smíšené se snaží

Mixy o přízeň investorů bojují na všech frontách, ale nějak se jim to nedaří – zejména, když pauzírovaly v KB oblíbení Fénixové. Nepříliš úspěšně by dopadly i tentokrát, nebýt nečekané pomocné ruky od ČPI. Z celkem 85 miliónů korun totiž právě ČPI smíšený (profil, názory) sám zvládl 40 miliónů a Nemovitostních akcií (profil, názory) spolu se Zlatým (profil, názory) dalších 25 miliónů korun. Ten posledně jmenovaný ovšem za týden ztratil 3,2 %. Vůbec komodity schytaly nějaké novoroční delirium.

Zato nemovitostní akcie v podání ČPI (profil, názory) za pouhé tři měsíce vynesly 6,65 % a takový ČSOB Realitní mix (profil, názory) vydělal dokonce 11,3 % a na půlroce úžasných 23,7 %.

Ale rok jsme probírali minule, tak teď 6 měsíců: mezi smíšenými najdeme JT Oportunity CZK (profil, názory) s 19,64 %, ČSOB Středoevropský (profil, názory) má 12,92 % a IKS Balancovaný (profil, názory, koupit) ukazuje 12,43 %.

Mnohé tak trumfují čistě akciové fondy, mezi nimiž (kromě již zmíněné realitní štiky od ČSOB) šokují svými 23,13 % Conseq akciový (profil, názory) a těsně za ním AKRO akciový fond nových ekonomik (profil, názory) 22,88 % – a pak že střední Evropa není zlatý důl!
Za nimi dlouho nic a pěkných 15,06 % zvládl ING Český akciový (profil, názory, koupit). Další místa už zbyla na půlroční výkony 12,05 % ČSOB Akciového mixu (profil, názory), na 11,03 % ISČS Sporotrendu (profil, názory), 9,51 % ČPI Globálních značek (profil, názory) a pak teprve Pioneer akciový (profil, názory, koupit) s 8,80 %.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



Akcie zazvonily

Kdo ví, čím to bylo, snad přilákal ten krásný skoro 2% run hned 2. ledna, nicméně do akciových fondů přispěchalo 126 miliónů korun. Dva lídři trhu si rozdělili úrodu skoro bratrsky: ISČS Sporotrend (profil, názory) přivinul do svého portfolia 52 milióny korun, zatímco k Andělu do smíchovského ING Českého akciového (profil, názory, koupit) zamířilo 34 miliónů korun. A po skoro 10 miliónech zbylo i na Pioneer akciový (profil, názory, koupit), ČPI Ropného a energetického průmyslu (profil, názory) či na ČSOB Akciový mix (profil, názory) a eurový ING (L) Invest Word (profil, názory, koupit).

Druhá polovina týdne ovšem již na oslavy nabyla – červenalo se všude, nejen u nás. Akciím ČEZ tak nepomohlo ani doporučení "kupovat" od Merrill Lynch s cílovou cenou 1 200 Kč, zato ORCO hned poslechlo Wood & Co, které zvyšuje cílovou cenu na 125 eur (z 80 eur, tedy o víc než polovinu!), doporučení zůstává "koupit".

Zato Patrii/KBC se nezdá růst akcií Erste Bank o 5 % za dva dny a snižuje doporučení na "prodat" z "držet" s cílovou cenou pod 1 500 korun, i když se obchoduje za 1650 korun.

Uvidíme tedy, co přinese tento týden. Nejen naše, ale i evropské akcie se hned první obchodní den v roce 2007 totiž vyšplhaly na nejvyšší úroveň od prosince 2000 ve víře, že letošní rok bude příznivý již jako pátý v řadě. Až ve středu přišel úlek jakoby v předtuše, co provedou americké trhy večer (v úterý neobchodovaly). Prý investory znepokojilo především zveřejnění záznamu z prosincového zasedání FED, které vzbudilo obavy ze silnějšího oslabení americké ekonomiky provázené vyšší inflací. Padly také akcie ropných společností a zatřásly se komoditní trhy. Nejistý čtvrtek pak skončil rozkolísaným pátkem, kdy Amerika nakonec klesla. Náš PX tak po pěkném startu vydělal za týden jen 1,13 % a sklouzl zase těsně pod 1 600 bodů.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Ježíšek přinesl i obálky

2. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Ježíšek přinesl i obálky

Týden měl jen tři pracovní dny, takže čtvrt miliardy je celkem slušná suma. Zřejmě se pod stromečkem našlo i dost obálek s příjemnými rytinkami, které všechny neputovaly do slamníků.... celý článek

Fondy: vánoční útlum

27. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: vánoční útlum

Nákupní šílenství zcela zastínilo vše ostatní. Zvítězily dva milióny stromečků, možná ještě víc kapříků a snad něco ke dvaceti miliónům rozzářených očí nad dárečky. A ponožky to byly... celý článek

Fondy: zajištění vrabci vítězí

18. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištění vrabci vítězí

Opět zachraňují celý fondbyznys zajištěné fondy, a to ještě někde schovává své peří Max 8. I bez něj si ale zajištěné čepýří brčka, když přivítaly čtvrt miliardy korun. Jenže v celkové... celý článek

Fondy: akciové už nadílku dostaly

11. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: akciové už nadílku dostaly

Fondbyznys pokračuje ve svém podzimním zajištěném tempu, tedy s rovnou půlmiliardou. Dočasnou změnu vidíme na špici, kterou tentokrát obsadily opět po čase fondy peněžního trhu, které... celý článek

Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

4. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pod stromečkem zřejmě nebudou

Celkem jen chaboučkých 350 miliónů korun, v tom přes 300 miliónů do zajištěných a skoro 200 miliónů do peněžního trhu. Tentokrát totiž peníze odcházely nejen z dluhopisových, ale i... celý článek

Partners Financial Services