Fondy: jedině bez rizika

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 22. 1. 2007
Fondy: jedině bez rizika
Do fondů přišlo za minulý týden 650 miliónů korun, což jistě není nejhorší týdenní bilance, ale byly buď krátké, anebo hledaly zajištění. Skoro čtvrt miliardy jich hledalo přístřeší v peněžním trhu a celých 370 miliónů se ubytovalo v zajištěných fondech.

Nu a na skutečné investice tak zbývá pouhých 40 miliónů. Přesila je tedy přímo frontální, ale protože 80 miliónů odešlo z dluhopisových fondů, nakonec hledalo ony "skutečné investice" přeci jen alespoň 120 miliónů korun.

Na peněžním trhu dominují jako obvykle ISČS Sporoinvest (profil, názory) se 135 milióny a tutéž sumu získaly dohromady KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) a IKS Peněžní trh (profil, názory). Jen z těch cizoměnových přece jen něco ubylo.

Dluhopisové fondy se vezou dál po šikmé ploše a opět (kromě konvergenčních) ztrácely jak na výnosu tak na oblibě. I když bondů bude dost, jen kvůli rozpočtovému schodku vydáme letos dluhopisy se splatností nad 1 rok za 86,5 miliard korun.
Budou je tedy využívat především pojišťovny a penzijní fondy. Investiční společnosti z nich budou "vařit" strukturované produkty. Jen pro připomenutí – ne každý to ještě zcela jasně chápe – zajištěné fondy jsou vlastně dluhopisové, kde je jen (předem známý) výnos kuponů použit jako "sázka" na vývoj podkladového aktiva. A zejména některé "zaklikávací" dávají skutečně docela dobrý výhled i proti námitce, že postrádají výhodu klasické diverzifikace, která tkví v obvykle nízké korelaci vývoje akciových a dluhopisových trhů. Jako u každého "vynálezu" však až budoucnost rozsoudí, nakolik se podařilo na finanční matematiku vyzrát. Podle mne se zázraky v této branži nekonají.

Lidé však vyzrát chtějí

Tak tedy, zajištěné fondy opět dominují a velení se znovu ujal kombajn ČSOB-KBC s 240 milióny korun. Ujaly se zejména ty novější kratší typy a 100 miliónům se přiblížil ČSOB Reverzního rozpětí 3 se splatností jen 1 rok a 7 měsíců. Přes 70 miliónů získal i ČSOB Fixovaného růstu 3 se splatností za 3 roky a 7 měsíců.

Na 60 miliónech skončil Max 8 a jen těsně pod tuto sumu prodal také ČS-ESPA ZF 23 – oba jsou ale na celou pětiletku. Díky "školení" zejména z poradenské dílny ČSOB se však investoři již pomalu učí odprodávat zajištěné fondy i před jejich splatností, což může být i přes drobné sankce výhodné.

Smíšené fondy se dlouhodobě daří prodávat v Komerční bance: IKS Balancovaný (profil, názory) získal 38 miliónů a IKS Fénix smíšený (profil, názory) dokonce 45 miliónů korun. Jejich součet je také celý prodej mixů, protože ostatní jedou jen klasickým stylem plus mínus cihla. Fénix smíšený se přitom svým ročním výnosem 3,2 % moc chlubit nemůže, to IKS Balancovaný patří se svými 6,7 % alespoň mezi lepší průměr.

Nejistoty akciových fondů

Ani akciové fondy ve většině případů nenadchnou, ale každý by si měl dávat dobrý pozor, na jaké období se dívá… Klasický případ ukazuje náš dominátor ISČS Sporotrend (profil, názory): na roce má sice jen 1 %, ale na pětiletce v průměru přes 19,5 % ročně. Musel si zkrátka protrpět nejen loňskou tuzemskou korekci, ale i houpající se turecký půlměsíc.
Ani mezi příbuznými názvy a strategiemi to není jednoduché – například máme dva fondy nových ekonomik – od ČP Investu (profil, názory, koupit) a od IS Akro (profil, názory): ten první na ročním ohlédnutí ukazuje víc než 6% ztrátu, zatímco ten druhý je s téměř 22 % výnosu jasnou hvězdou. Drsné varování, jak mohou být strategie i výsledky rozdílné, byť pod stejným názvem či ve stejné škatulce.

Čekáme ovšem na roční narozeniny ČSOB Realitního mixu (profil, názory), který zatím boří všechny rekordy (28 % na půlroce). Stříbrnou medaili zaslouženě, ačkoli již s citelným odstupem drží Conseq Akciový (profil, názory, koupit) s 13,8 % (a 20 % na půl roce). O bronz se na dalším stupni dělí s 11 % ING Český akciový (profil, názory, koupit) a Pioneer akciový (profil, názory, koupit), brambory zbyly na ČSOB akciový mix (profil, názory) a ČPI Globálních značek (profil, názory, koupit) s 10 a 9 %.

Prodeje akciových fondů u nás skoro nestojí za řeč a nebýt 40 miliónů, které přivábila božská flétna ČSOB Realitního mixu, skončily by jako celek na červené nule. Další dvouciferný výsledek reportuje už jen ISČS Sporotrend, ale jako odkup 25 miliónů, a všechny zbylé tak musely tento odkup vyrovnávat.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



Co udělá akciové počasí?

Wall Street si předminulý týden troufla na nejlepší týdenní výkon za poslední tři měsíce díky pěknému nárůstu tržeb (nejvyššímu za posledních 5měsíců). Minulý týden už to tak jasné nebylo, přesto si index Dow Jones sáhl na nové historické maximum.

Ve středu nepotěšili analytici Citigroup, kteří začínají být negativní na náš region, nicméně již delší dobu jsou běžná obecnější varování před emerging markets obecně. Portfoliomanažer brokerského domu Fio Pavel Hadroušek je trefně přirovnává k finanční páce a jejich závislost na sentimentu rozvinutých trhů bude asi občas přehnaná. Ve čtvrtek se ale nikdo nelekl a značný optimismus se dostavil zejména na naše regionální trhy.

Pak ale s vichřicí dorazil temný pátek, ČEZ vypnul doslova, když 27 % oblastí, kam dodává, bylo bez proudu. Hlavně ale zhasla Amerika, takže celá Evropa zase nevěděla, kudy kam… U nás ani vláda nepomohla.
Týden přesto na indexu PX vyrobil procento a od začátku roku se už blíží ke 2 %. Že to je málo? Nu, jak se to vezme… Na krátkých peněžácích to nedáte za celý rok.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: miliarda potěšila

15. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: miliarda potěšila

Překvapivě vysoký příliv po nemastném neslaném konci roku. Naposled jsme takové sumy vídali loni na jaře, že by tak lákavě působilo letošní podivné předjaří?

Fondy: že by novoroční předsevzetí?

8. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: že by novoroční předsevzetí?

První týden roku nezačal vůbec špatně, i když z toho jistě nemůžeme vyvozovat nějaké významné změny trendů. Přestože byly jen čtyři pracovní dny a některé investiční společnosti, zejména... celý článek

Fondy: Ježíšek přinesl i obálky

2. 1. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Ježíšek přinesl i obálky

Týden měl jen tři pracovní dny, takže čtvrt miliardy je celkem slušná suma. Zřejmě se pod stromečkem našlo i dost obálek s příjemnými rytinkami, které všechny neputovaly do slamníků.... celý článek

Fondy: vánoční útlum

27. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: vánoční útlum

Nákupní šílenství zcela zastínilo vše ostatní. Zvítězily dva milióny stromečků, možná ještě víc kapříků a snad něco ke dvaceti miliónům rozzářených očí nad dárečky. A ponožky to byly... celý článek

Fondy: zajištění vrabci vítězí

18. 12. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištění vrabci vítězí

Opět zachraňují celý fondbyznys zajištěné fondy, a to ještě někde schovává své peří Max 8. I bez něj si ale zajištěné čepýří brčka, když přivítaly čtvrt miliardy korun. Jenže v celkové... celý článek

Partners Financial Services