Akcie: dařilo se trhům na obou stranách Atlantiku

Pavel Slavík | 11. 12. 2006
Akcie: dařilo se trhům na obou stranách Atlantiku
Dění na pražské burze probíhalo ve znamení IPO společnosti ECM, která hned první den významně posílila nad svojí upisovací cenu. Americké burzy i přes výkyvy udržely pěkné zisky z pondělní seance. Německý Dax významně odmazal ztráty z minulého týdne. Velmi slušné bylo týdenní zhodnocení maďarského indexu.


Česká republika

Pražská burza zažila po dlouhé době vstup nového CP prostřednictvím IPO. Developerská ECM se ve čtvrtek poprvé obchodovala a hned první den výrazným způsobem posílila nad svojí upisovací cenu. Zároveň se prezentovala i velmi slušným objemem. Celkově burza přidala necelé 2 %. Optimizmus pomáhal i druhé developerské firmě ORCO, jejíž akcie přidaly o více než 7 %. Dařilo se i ČEZu, který se přiblížil na dosah hranici 1 000 Kč. Pouze nepatrné ztráty si připsal Unipetrol a CETV.


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 582 1 612 1,90


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • HDP ve 3Q vzrostl meziročně o 5,8 % (konsensus analytiků 5,2 %) a zpomalil se oproti minulému kvartálu, kdy ekonomika posílila o revidovaných 6 %. Jedním z důvodů, proč ekonomice dochází dech, je, že nové továrny jako společný podnik TPSA Peugeot, Citroen a Toyota Motor dosáhly plné kapacity, což se promítlo na zpomalení růstu exportů. Expanze je tak tažena hlavně poptávkou domácností, která je podporována růstem mezd a levnými půjčkami.
  • Inflace se v listopadu vyhoupla na 1,5 %, velký podíl na tom mělo posílení koruny (profil, názory) vůči dolaru (profil, názory). Analytici  tento vývoj očekávali. Spotřebitelské ceny klesly oproti říjnu o -0,1 %. Inflace se nejspíše zrychlí v nadcházejícím měsíci, mělo by se do ní promítnout zvýšení spotřební daně, ke kterému došlo v dubnu 2006. Prodejcům totiž pomalu dochází zásoby, které nakoupili před zdražením.
  • Míra registrované nezaměstnanosti se v listopadu snížila na 7,3 %. V říjnu byla 7,4 %.


Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
4/12 Elektrárenská společnost se dohodla na výstavbě uhelné elektrárny v Bosně a Hercegovině. Součástí projektu je i modernizace stávající elektrárny a kultivace přilehlého dolu. Investice se bude pohybovat zhruba v objemu 1,5 mld EUR. Nová elektrárna by měla dosahovat výkonu 600 až 700 megawattů, stávající elektrárna by měla dosahovat výkonu 300 megawattů. Investice bude společným podnikem ČEZu a tamní státní energetické firmy. ČEZ bude mít většinový podíl.

5/12 HSCB zvyšuje cílovou cenu z 1 020 Kč na 1 243 Kč. Doporučení bylo ponecháno na "overweight".

ECM
7/12 Akcie společnosti se poprvé obchodovaly na burze. Upisovací cena v rámci IPO byla 47 EUR (1 318,30 Kč). Zájem investorů byl více než čtyřnásobný.

Erste Bank (profil, názory)
4/12 ING začala pokrývat akcie rakouské banky s doporučením "kupovat". Cílová cena s horizontem 12 měsíců byla stanovena na 66 EUR.

5/12 Ratingová agentura Standard & Poor's aktuálně hodnotí dlouhodobé závazky firmy známkou "A" se stabilním výhledem. Rating krátkodobých závazků byl potvrzen na úrovni "A-1".

Komerční banka (profil, názory)
4/12 V závislosti na výsledcích za 3Q snížila společnost ING prognózu zisku v letech 2006 - 2010 o 3-4 %. Doporučení bylo ponecháno na "držet", cílová cena však byla snížena na 3 500 Kč z předchozích 3 860 Kč.

Orco Properte Group (profil, názory)
6/12 KBC/Patria zvyšuje cílovou cenu pro developerskou společnost na 120 EUR. Doporučení bylo ponecháno na "kupovat".


Co se stane - očekávané události

  • 14/12 Produkční ceny
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Sustili jsme novinku, denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této nové rubrice. Věříme, že naši novinku oceníte.


USA

Americké burzy zahájily týden v pondělí nejlepší seancí a zisky se přes výkyvy podařilo udržet. Nejvýznamnější indexy svorně posílily o 1 %. Hlavní oporou pro růst byla vysoká hodnota indexu růstu v nevýrobním sektoru, v závěru týdne pomohly i dobrá data z trhu práce. Oporou byly rovněž informace o probíhajících fúzích, zajímavý je zájem Bank of Amerika o britskou Barclays.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 194 12 307 0,90
Nasdaq
(profil, názory)
2 413 2 437 1,00
S&P 500
(profil, názory)
1 396 1 410 1,00


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index sledující prodej starších domů v USA v říjnu poklesl o 1,7 % z 109,1 bodu na 107,2 bodu, což je větší pokles, než se očekávalo (-0,5 %).
  • Růst ve službách neočekávaně zrychlil v říjnu, když nižší ceny energií a silný trh práce podpořil růst spotřebitelských výdajů. Index v nevýrobním sektoru v USA za listopad vzrostl na 58,9 z hodnoty 57,1. Očekávalo se, že index poklesne na 55,5.
  • Produktivita za 3. kvartál dle konečných čísel vzrostla o 0,2 %, což bylo méně než očekávaných 0,5 %.
  • Růst počtu pracovních míst pokračoval mírným tempem v listopadu. Počet nových míst v nezemědělském sektoru vzrostl o +132 000, ekonomové očekávali +112 000 míst. Míra nezaměstnanosti se usadila na hodnotě 4,5 % v listopadu, v souladu s očekáváním.


Co se stane - očekávané události

  • 12/12 zasedání FEDu - úrokové sazby
  • 15/12 CPI za listopad


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 4/12 Pfizer Inc. (profil, názory), největší světový výrobce léků, ukončil neúspěšně vývoj léku na snížení cholesterolu. Ten měl nahradit lék Lipitor poté, co vyprší jeho patent. Úmrtnost u pacientů, na kterých se lék testoval, byla o 60 % větší, než u kontrolní skupiny pacientů.
  • 4/12 Bank of New York Co. a Mellon Financial Corp. oznámily fúzi, čímž vytvoří jedničku na trhu ve správě aktiv a služeb s cennými papíry. Vlastníci Bank of New York obdrží 0,9434 akcie nové společnosti za každou jejich akcii. Nová společnost se bude jmenovat Bank of New York Mellon Corp. a bude mít pod správou 16,6 bln. USD a 8 bln. USD pod správou od korporátních klientů. Tržní kapitalizace bude 43 mld. USD.
  • 5/12 Společnost Bridgestone Corp. zaplatí 1,05 mld. USD za získání společnosti Bandag Inc., která vyrábí protektory na pneumatiky a další doplňky. Transakce by měla být hotova v 1. až 2. kvartále příštího roku. Bridgestone oznámil, že získáním firmy se bude snažit nabízet klientům větší portfolio služeb.
  • 6/12 Boeing Co. (profil, názory), druhý největší výrobce letadel na světě, získal zakázku od Deutsche Lufthansa na 20 letadel typu 747-8, v hodnotě $5mld. První dodávka letadel se má uskutečnit v roce 2010. Boeing tak zasadil další ránu svému evropskému konkurentovi Airbus, jehož model A380 má 2leté zpoždění ve výrobě. Ani Airbus však nevyšel úplně naprázdno, když si u něj německé aerolinky objednaly 7 letadel typu A340-600, v celkové hodnotě $1,9 mld. Přesto Boeing letos směřuje k pokoření svého rivala v počtu objednávek, poprvé za 6 let.
  • 8/12 Cisco Systems Inc. (profil, názory), největší světový výrobce síťových zařízení do počítačů plánuje další akvizice, aby se dostal na nové trhy. Společnost, která v únoru koupila druhého největšího amerického výrobce set-top boxů Scientific-Atlanta Inc. za $6,9mld., dokončila koupi Greenfield Network Inc., který se zabývá výrobou polovodičů pro síťové technologie Ethernet. Cisco také upírá pohled do Asie, konkrétně Indie, kde hodlá postavit továrnu na výrobu telefonů do internetu.
  • 8/12 McDonald's Corp. (profil, názory) oznámil, že globální listopadové tržby v restauracích otevřených alespoň jeden rok vzrostly o +6,2 %. Americké srovnatelné tržby vzrostly o +5,1 % za daný měsíc, evropské srovnatelné tržby poskočily o +8,4 %, v Asii, Středovýchodě a Africe přidaly +4,3 %.


Německo

Index DAX podstatným způsobem umazal ztráty z minulého týdne. Během tohoto týdne posílil ve čtyřech z pěti seancí a zavíral o 3 % silnější. Index se vrátil opět nad hranici svého 20denního klouzavého průměru. Nejvyšší zhodnocení si index připsal během úterního obchodování, kdy pozitivně reagoval na makrodata z USA.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 241 6 427 3,00


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Německé maloobchodní tržby za minulý měsíc rostly nejrychlejším tempem od května, spotřebitelé více utráceli před plánovaným zvýšením daní. Index vzrostl na sezónně upravenou míru 57,7 z předchozích 53,8 v říjnu.
  • Tovární objednávky neočekávaně poklesly již druhým měsícem, největší podíl na poklesu měla nízká poptávka po autech. Objednávky klesly o -1,1 % ve srovnání se zářím, ekonomové očekávali růst +1,1 %. Meziročně vzrostly objednávky o +10 %.
  • ECB dle očekávání zvýšila klíčovou úrokovou sazbu na 3,5 %. Inflační tlaky budou nadále pečlivě sledovány.
  • Průmyslová výroba v říjnu meziměsíčně klesla o 1,4 %. Hodnota za září byla revidována na pokles o 0,6 %. Očekávalo se zastavení poklesu a růst o 0,5 %.

  • Co se stane - očekávané události

    • 12/12 ZEW index
    • 13/12 CPI


    Vývoj titulů na německém trhu

    • 5/12 Bayer AG, největší německý výrobce léčiv, nabízí 98,98EUR/a investorům Schering AG ve snaze odkoupit zbývající akcie společnosti. Jedná se o 11% navýšení předešlé nabídky.
    • 6/12 Scania AB přesvědčovala svého německého konkurenta, aby stáhl svoji nepřátelskou nabídku převzetí. V prohlášení se uvádí, že automobilka má připravenou řadu obraných opatření včetně protinabídky za MAN. MAN vyhlásil jako konečné datum pro svojí nabídku převzetí akcií Scanie 11. prosinec a zvýšil objem nabídky z původních 9,6 mld. eur na 10,3 mld. eur. MANu se zatím podařilo získat 14,54 % akcií Scanie.
    • 23/11 Společnost Merck& Co. (profil, názory) predikuje vyšší zisk pro rok 2007 díky prodeji nejnovější vakcíny proti cukrovce a rakovině, také díky zavření továren a snižování zaměstnaneckých stavů. Zisk nezahrnující určité náklady vzroste na 2,24 až 2,59 USD na akcii v příštím roce. Projekce je v souladu s odhady analytiků. Management firmy chce oživit výnosy plynoucí z léku Gardasil a Januvia, na tento lék dostala firma pozitivní verdikt v říjnu. Firma však musí na trh přijít s novými léky, protože u léku Zocor, který firmě generoval tržby 4,4 mld. USD v minulém roce, vypršela patentová ochrana.
    • 6/12 Porsche AG, výrobce sportovních automobilů, očekává že růst jeho tržeb bude po následující 2 roky stagnovat. Obnovení jejich rychlého růstu, na který byli investoři v uplynulých letech zvyklí, automobilka očekává až poté, co bude na trh uveden nový čtyřdveřový model Panamera. Důvodem pomalejšího růstu tržeb, které v prvních čtyřech měsících letošního fiskálního roku rostly o 0,7 % na 2,05 mld. EUR, je pokles poptávky po současném modelu Cayenne.
    • 8/12 Společnost Linde AG (profil, názory) vytvoří v Číně se společností Sinopec Qilu Co. joint venture na dodávky kyslíku, dusíku a argonu pro regionální klienty. Venture se bude jmenovat Zibo BOC Qilu Gases Co. a bude vlastněna stejným dílem oběma společnostmi . Celková investice bude činit okolo 64 mil. USD. Sinopec Qilu Co. je vlastněn společností China Petroleum & Chemical Corp.


    Maďarsko

    Maďarský index umazal ztrátu z minulého týdne a posílil o 2,7 %. Velmi silnou seanci trh zaznamenal v úterý, kdy index posiloval o více jak 2,5 %. V závěru týdne se realizovaly zisky, ale týdenní zhodnocení bylo na slušné úrovni.

    Vývoj indexu BUX
    Index Minulý týden Tento týden Změna %
    BUX
    (profil, názory)
    22 855 23 477 2,70


    Co se stalo - klíčové události minulého týdne

    • Revize HDP přinesla vyšší číslo než původně odhadovaných 3,6 %. Dle aktuálních informací byl růst za 3Q 3,8 %., což je stejná hodnota jako ve 2Q.


    Vývoj titulů na maďarském trhu

    • 5/12 CEO Magyar Telekom, Elek Straub, jenž je nejdéle sloužícím šéfem telefonní společnosti v Evropě, rezignoval na svoji pozici po 11 letech, kvůli vyšetřování kontraktů v černohorské divizi společnosti. 62letý Straub bude nahrazen Christopherem Mattheisenem, který doposud vedl divizi pevných linek. Dřívější monopol Magyar Telekom v současnosti patří Deutsche Telekom. Straub, jenž se podílel na transformaci společnosti z dřívějšího státního monopolu na druhou největší telefonní společnost ve východní Evropě a dohlížel i na prodej společnosti německému Deutsche Telekom, odchází v době, kdy je společnost vyšetřována kvůli 2 kontraktům ve své černohorské divizi. Vyšetřování tohoto případu zapříčinilo i odložení valné hromady společnosti, kde mělo dojít ke schválení loňského zisku a dividend. Podle posledních zpráv má společnost svolat VH na 21/12/2006, kde navrhne nejvyšší dividendu v historii, 73HUF/a (včetně 3HUF jako kompenzaci za zpoždění).


    Co se stane - očekávané události

    • 12/12 CPI


    Komentář připravil server
    e-Broker společnosti Fio.

    Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

    Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

    • americkému indexu Dow Jones,
    • technologickému indexu Nashdaq,
    • německému indexu DAX,
    • českému indexu PX-50.

    Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

    Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

    Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Akcie, Aktiva, Akvizice, americká burza, Americké burzy, americký dolar, Amerika, Asie, auto, automobil, banky, box, broker, Brokeři, burza, BUX, BUX Budapest SE Index, Cenné papíry, Cenný papír, CETV, cílová cena, česká koruna, ČEZ, Čína, daň, Daně, DAX, DAX Index, developeři, Dividenda, Dlouhodobé závazky, dolar, domácnost, doporučení, Dow Jones, Dow Jones Industrial Average, ECB, ECM, ekonomika, energie, Erste Bank, euro, Evropa, expanze, export, FED, Fundamentální, Fúze, generovat, HDP, horizont, Index, Index PX, Indexy, Indie, inflace, inflační tlaky, ING, Internet, Investice, investor, IPO, Joint - venture, kapitalizace, karta, karty, klienti, komentáře, KOMERČNÍ BANKA, kompenzace, konkurent, kontrola, kontroly, koruna, krátkodobé, Krátkodobé závazky, kurs, léky, letadla, linka, Maďarsko, makrodata, měna, Měny, míra nezaměstnanosti, model, modernizace, Moje banka, monopol, mzda, náklad, náklady, Nasdaq, Nasdaq Composite, Nasdaq Composite Index, navýšení, Německo, New York, nezaměstnanost, Nový trh, Objednávka, očekávání, odhad, odkup, odložené, odložení, ochrana, ORCO, pacient, poptávka, Portfolio, práce, pracovní cesta, pražské burzy, produktivita, prognóza, prohlášení, projekce, projekty, průmyslová výroba, půjčky, PX, Rating, růst, sazba, sazby, Spotřebitel, spotřebitelské ceny, Spotřebitelské úvěry, spotřebitelský, spotřebitelský úvěr, spotřební daň, Správa aktiv, Standard & Poor's 500, Standard&Poor's 500 Index, technologie, telefon, Telekom, transformace, trh práce, tržba, Tržní kapitalizace, událost, události, úmrtnost, UNIPETROL, únor, Upisovací cena, úroková sazba, úrokové sazby, USA, utrácejí, Úvěr, Úvěry, valná hromada, vlastník, výdaje, vyhled, výkon, výstavba, zakázka, zařízení, zásoby, závazek, závazky, zdražení, ZEW, zhodnocení, známka, známky, zpoždění, zpravodajství

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pátek mazal zisky

27. 11. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek mazal zisky

Praha v uplynulém týdnu, kterým byla zakončena výsledková sezóna, ztratila 1,2 %. V USA Dow Jones ustoupil ze svých rekordních hodnot. v Německu DAX posunul své několikaleté maximum... celý článek

Akcie: týden růstů

20. 11. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: týden růstů

Dow Jones Industrial Average minulý týden zpevnil o 1,7 %, německý DAX získal 1,5 % a pražská burza si připsala 1,4 %. Co bylo příčinou těchto růstů? Přečtěte si náš pravidelný akciový... celý článek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

13. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

Výsledky amerických voleb akciovému trhu obecně pomohly, neradují se ale třeba farmaceutické firmy. Senát pod taktovkou demokratů nejspíš utlumí výdaje na léky. Výsledky evropské ekonomiky... celý článek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

6. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

Na pražské burze se stále více spekuluje o hlubší korekci. Americké ekonomika ještě více zpomalila, a trhy tak ztratily. Z eurozóny přicházela příznivější čísla. Co dalšího přinesl... celý článek

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

30. 10. 2006 | Pavel Sudek | 3 komentáře

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

Americké trhy během týdne pokořily nové vrcholy a korporace v USA překonaly i optimistické odhady výsledků za 3. čtvrtletí. V pátek se ovšem dostavila silná korekce: růst ekonomiky... celý článek

Partners Financial Services