Akcie: pátek mazal zisky

Pavel Slavík | 27. 11. 2006
Akcie: pátek mazal zisky
Praha v uplynulém týdnu, kterým byla zakončena výsledková sezóna, ztratila 1,2 %. V USA Dow Jones ustoupil ze svých rekordních hodnot. v Německu DAX posunul své několikaleté maximum opět o kousek výš, dosažené zisky ale v pátek vymazal. Maďarský BUX se stabilizoval nad úrovní 23 000 bodů. Jak se dařilo jednotlivým titulům a indexům?

Česká republika

Pražská burza uzavřela týden poklesem o 1,2 %. Tímto týdnem skončilo výsledkové období, své výsledky ohlásil poslední zástupce ze SPADových emisí, a to Orco Properte Group. V první polovině týdne překonal index PX krátkodobou rezistenci na úrovni 1 563 bodů, poslední dva dny byly však ve znamení znatelnějších poklesů a úvodní zisky byly vymazány. Největší ztráty zaznamenaly akcie Orco (-7 %) kvůli zklamání z výsledků a tabáková Philip Morris (-7 %). Zajímavý posun zaznamenal Unipetrol, který posílil o více jak 4 % a přiblížil se hranici 220 Kč.


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 564 1 545 -1,20


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Developerská skupina ECM plánuje umístění svých akcii formou IPO na pražskou burzu. Společnost se zaměřuje na developerské projekty v České Republice a v Rusku. Získané peníze budou použity na další rozvoj. Podle dostupných informací by objem emise neměl přesáhnout 100 mil. EUR a emise by měla být na trh umístěna v průběhu prosince.


Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
22/11: Erste Bank již nedoporučuje akcie energetické společnosti ČEZ "kupovat", ale doporučení bylo sníženo na "držet". Cílová cena zůstala na 989 Kč. Podle názoru analytiků EB by silný růst v minulých dnech měl vést ke korekci. Negativně vnímají rovněž neplánované odstávky Temelína kvůli výměně palivových článků, které budu probíhat na začátku příštího roku.

Komerční banka (profil, názory)
20/11: Akciím bankovního domu bylo sníženo doporučení od společnosti Fo-Pitt na "in-line" z předchozího "outperform". Cílová cena klesla na 3 800 Kč z předchozích 4 100 Kč. Od zveřejnění hospodářských výsledků za 9M se jedná již o 4. snížené doporučení.

Orco Properte Group (profil, názory)
22/11: Hospodářské výsledky společnosti za prvních devět měsíců zaostaly výrazně za očekáváním trhu. Společnost snížila výhled tržeb pro tento rok kvůli zpoždění dodávek. Čistý zisk za 9M dosáhl 22,92 mil. EUR, když očekávání trhu bylo nastaveno přes 46 mil. EUR. Ve 3Q nedošlo k tak výraznému přecenění aktiv a z toho plynoucího zisku jako v předchozích měsících. Tržby dosáhly necelých 80 mil EUR.
V rámci reportu hospodářských výsledků firma potvrdila pokračování záměru snah o umístění vlastních akcií na trh v Maďarsku a Polsku.
22/11: HCBC začíná pokrývat akcie společnosti s úvodním doporučením "underweight". Cílová cena je nastavena na 2 247 Kč.

Philip Morris (profil, názory)
22/11: Tabákové společnosti bylo sníženo doporučení ze strany Wood & Copany na "držet". Cílová cena byla však zvýšena na 12 000 Kč.

Unipetrol (profil, názory)
21/11: Česká spořitelna zvýšila cílovou cenu pro na 262 Kč z předchozích 251 Kč. Doporučení bylo ponecháno na "kupovat".
22/11: Petrochemický holding svolal na 13. 12. 2006 mimořádnou valnou hromadu. VH je svolána na základě žádosti majoritního akcionáře PKN Orlen, který drží 63 % akcií. PKN plánuje změny v dozorčí radě společnosti.

Vítkovice - volný trh RMS (profil, názory)
22/11: Společnost Vítkovice a.s., člen skupiny Vítkovice Holding, a.s., se stala generálním dodavatelem pro výstavbu logistického centra v Moskvě. Na ploše zhruba 20 tisíc čtverečních metrů by měl být vybudován areál pro ruského distributora elektroniky. Hodnota zakázky je přibližně 0,5 mld. korun. Na výstavbě se budou podílet další firmy holdingu.


USA

Americké trhy mají za sebou zkrácený týden, z důvodu svátku Dne díkůvzdání byly pouze tři regulérní seance a jedna zkrácená. Výsledky jsou smíšeného charakteru. Tradiční Dow Jones ustoupil ze svých rekordních hodnot, kterých dosáhl na konci minulého týdne, a po nevýrazných třech obchodních dnech při páteční zkrácené seanci oslabil a zakončil týden se ztrátou 0,5 %. Technologický index Nasdaq naopak v úvodu týdne získával a páteční pokles při nízkých objemech pouze částečně umazal zisky a index zavíral silnější o 0,6 %.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 343 12 280 -0,50
Nasdaq
(profil, názory)
2 446 2 460 0,60
S&P 500
(profil, názory)
1 401 1 401 0,00


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Předstihové ukazatele vzrostly podle očekávání o 0,2 %. Došlo k výrazně revizi z minulého měsíce, kdy původní růst o 0,1 % byl upraven na růst o 0,4 %.
  • Index spotřebitelské důvěry podle Michiganské univerzity v listopadu výrazně poklesl na hodnotu 92,1 bodu. Minulý měsíc dosáhl hodnoty 93,6 b. Konečná hodnota byla nižší než původní předpoklad. Analytici očekávali pokles pouze na 93,1 bodů.


Vývoj titulů na amerických trzích

  • 17/11: Hewlett-Packard Co. (profil, názory) oznámil hospodářské výsledky za 3. čtvrtletní letošního roku. Čistý zisk vzrostl na 1,7 mld. USD (0,6 USD na akcii) z loňských 416 mil. USD (0,14 USD na akcii). Výsledky za minulý rok však obsahovaly náklady na restrukturalizaci ve výši 1,57 mld. USD. Tržby se zvýšily o 7 % na 24,6 mld. USD. Trh očekával tržby v intervalu od 22,9 do 24,1 mld. USD. Na trhu osobních počítačů HP zaznamenal díky snížení svých cen silnější poptávku a posílil svůj tržní podíl na úkor hlavního konkurenta, kterým je Dell. V posledním čtvrtletí společnost znovu získala pozici největšího prodejce PC v celosvětovém měřítku.
  • 20/11: Americký prezident George W. Bush schválil fúzi francouzského Alcatelu s americkým Lucent Technologies, a odstranil tak poslední překážku k uskutečnění transakce v hodnotě $11,8 mld. Sloučením vznikne největší dodavatel zařízení pro sítě mobilních telefonů, který předežene stávajícího leadera Ericsson. Během prvních 3. let dojde k propuštění 9 tis. pracovníků a úspoře nákladů za $1,7 mld. Alcatel hodlá dokončit transakci 30. listopadu.
  • 21/11: Společnost Dell Inc. (profil, názory) vydala opožděné předběžné výsledky, ve kterých během 3Q dosáhla zisku 30 centů na akcii, což je více než očekávaných 24 centů na akcii. Zároveň broker Bear Stearns zvýšil doporučení pro daný titul na "outperform" z "peer perform".
  • 22/11: Společnosti Nokia Oyj (profil, názory) a Motorola Inc. (profil, názory) zvýšily svůj náskok ve vedení před trojkou světového trhu společností Samsung Electronics Co. - rostoucí poptávka v Asii zvýšila firmám tržby ve 3Q o +22 %. Tržní podíl Nokie vzrostl na 35,1 % z předchozích 32,5 % o rok dříve. Motorola zvýšila podíl na 20,6 % oproti 18,7 %, Samsung zaznamenal pokles v podílu na 12,2 % z 12,5 %.
  • 23/11: Společnost IBM zaplatí 65 mil. USD, tím tak urovná právní nároky, které jsou spojeny s odmítnutím zaplatit svým 32 000 zaměstnancům za odpracované přesčasy. Případ byl podán zaměstnanci k federálnímu soudu v San Franciscu. Softwarové společnosti jako například Oracle, Electronic Arts či Hewlett-Packard jsou také žalovány ze strany svých zaměstnanců, kteří se dožadují vyplacení přesčasů. IBM ve zprávě uvedla, že se rozhodla spor urovnat, protože soudní procesy by mohly být zdlouhavé a nákladnější než suma, o kterou zaměstnanci žádali.


Co se stane - očekávané události

  • 29/11 HDP 3Q předběžný údaj
  • 30/11 Osobní příjem

Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Sustili jsme novinku, denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této nové rubrice. Věříme, že naši novinku oceníte.


Německo

Německé akcie vyjádřené indexem DAX v uplynulém týdnu stagnovaly. V průběhu týdne byly však pohyby parné. V prvních třech dnech index rostl, a posunul tak své několikaleté maximum opět o kousek výš. Své dosažené zisky však rázným způsobem ztratil během pátečního obchodování.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 412 6 412 0,00


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Ekonomický růst během 3Q ochladl z předchozího vysokého růstu. Hrubý domácí produkt vzrostl o +0,6 % ve srovnání s druhým kvartálem, kdy stoupl o +1,1 %. Údaj je definitivně potvrzen ze strany spolkového statistického úřadu. Meziročně ekonomika stoupla o 2,3 %.
  • Index výrobních cen v říjnu meziročně vzrostl o 4,6 % po zářijovém růstu o 5,1 %. Meziměsíčně vzrostl o 0,3 %. Jádrová hodnota indexu se zvýšil o 0,6 %, meziročně o 2,8 %.
  • Index IFO podnikatelského klimatu se neočekávaně v listopadu zvýšil a vyrovnal 15leté maximum. Index vzrostl na 106,8 m/m, když ekonomové očekávali hodnotu kolem 105,2. Důvodem k nečekanému růstu jsou hlavně známky ztlumení dopadu plánovaného zvýšení DPH v příštím roce.
  • Ceny importů v německé ekonomice poklesly v říjnu, hlavně díky poklesu ceny ropy. Importní ceny poklesly o -0,3 %. Ekonomové očekávali pokles o -0,5 %. Meziročně ceny vzrostly o +3 %.


Co se stane - očekávané události

  • 30/11 Maloobchodní tržby
  • 30/11 Míra nezaměstnanosti


Vývoj titulů na německém trhu

  • 21/11 Volkswagen oznámil, že již nebude vyrábět modely Golf compact ve svojí bruselské továrně a možná sníží počet zaměstnanců jako součást snižování nákladů. Výrobní nadkapacity v Evropě, kde je trh nasycený, mají za následek to, že továrny Volkswagenu nepracují na plný výkon. Na zahraničních trzích pak společnost doplácí na kurz USD k EUR a vysoké nároky na dovoz v některých zemích.
  • 22/11 Společnost Siemens AG (profil, názory) vyhrála zakázku v hodnotě 700 mil. EUR na rozšíření energetických zařízení v Kataru. Zakázku od společnosti Qatar General Electricity & Water Corporation obsahuje 25 na klíč vyrobených rozvoden, rozšíření současných 14ti rozvoden a modifikace dalších deseti. Ukončení projektu je plánováno na únor 2009. Jedná se o vůbec největší kontrakt v historii této divize Siemensu.
  • 23/11 Výrobce pneumatik Continental AG očekává, že firmě se bude dařit v probíhajícím kvartálu, ve kterém by měla těžit hlavně z prodeje zimních pneumatik a ze zvýšených tržeb od výrobců automobilů. Continental se opírá o velmi silné výsledky z října, kdy se společnosti dařilo hlavně díky prodejům automobilovým výrobcům v Evropě a Asii. Německá společnost hodlá v příštím roce zvýšit jak EBIT tak tržby, poté co koupila divizi Motoroly, vyrábějící elektroniku do automobilů. Náklady na sloučení a reorganizaci této divize by měly ve 4Q dosáhnout 110 mil. EUR a CEO Alan Hippe nevylučuje, že náklady na integraci by se mohly promítnout i v následujícím roce.
  • 23/11 Společnost Bayer AG oznámila, že prodá divizi H.C. Starck za 700 mil. EUR v hotovosti včetně předání dluhu v hodnotě 450 mil. EUR. Divize bude prodána investiční skupině Advent International a The Carlyle Group, prostředky z prodeje Bayer použije na financování akvizice Scheringu.


Maďarsko

Po výrazném růstu z předchozího týdne se v tomto týdnu index BUX posunul pouze mírným způsobem a získal necelé půl procento. Stabilizoval se však nad úrovní 23 000 bodů. Na těchto hodnotách se pohyboval před květnovým výrazným propadem. Zisk tohoto týdne by byl výraznější, ale razantní propad z páteční seance zabránil většímu růstu.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
23 054 23 154 0,40


Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Centrální banka ponechala překvapivě úroky beze změny. Hlavní úroková sazby zůstala na 8 %, přestože se očekávalo pokračování růstu na 8,25 %.
  • Ekonomika vyjádřena hrubým domácím produktem ve 3Q rostla podle předběžných údajů o 3,6 %. Výsledek je mírně horší než očekávání analytiků 3,7 %. Údaj za první kvartál byl revidován na vyšší úroveň. Původně avizovaná hodnota růstu o 4,6 % se změnila na 4,9 %.


Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 21/11: Banka OTP oznámila, že dokončila koupi Raiffeisenbank Ukraine, když převedla celkovou částku 650 mil. EUR za 100% podíl v ukrajinské bance. Jedná se tak o největší akvizici maďarské banky. Jméno banky se již dříve změnilo na CJSC OTP Bank a přejmenování poboček je již téměř dokončeno. Nová součást OTP měla na konci září aktiva v celkové hodnotě 1,56 mld. EUR. OTP plánuje konsolidovat novou skupinu do výsledků ve 4Q 2006. V rámci rozvoje divize plánuje otevřít na Ukrajině do dvou let 200 nových poboček a zavést na trh nové retailové produkty k posílení pozic na trhu s korporátní klientelou. OTP se na prodeji dohodla s rakouskou Raiffeisen na počátku června 2006.
    Banka minulý týden zveřejnila zisk za 3Q, který vzrostl na 53,6 mld. HUF / 207 HUF na akcii oproti loňským 41mld. HUF / 155 HUF .


Co se stane - očekávané události

  • 30/11 PPI za říjen


Komentář připravil server
e-Broker společnosti Fio

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy?  

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: týden růstů

20. 11. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: týden růstů

Dow Jones Industrial Average minulý týden zpevnil o 1,7 %, německý DAX získal 1,5 % a pražská burza si připsala 1,4 %. Co bylo příčinou těchto růstů? Přečtěte si náš pravidelný akciový... celý článek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

13. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: vítězství demokratů v amerických volbách přispělo k růstu trhů

Výsledky amerických voleb akciovému trhu obecně pomohly, neradují se ale třeba farmaceutické firmy. Senát pod taktovkou demokratů nejspíš utlumí výdaje na léky. Výsledky evropské ekonomiky... celý článek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

6. 11. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: pražskou burzu asi čeká hlubší korekce

Na pražské burze se stále více spekuluje o hlubší korekci. Americké ekonomika ještě více zpomalila, a trhy tak ztratily. Z eurozóny přicházela příznivější čísla. Co dalšího přinesl... celý článek

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

30. 10. 2006 | Pavel Sudek | 3 komentáře

Akcie: ČEZ rozhýbalo uvedení akcií na varšavskou burzu

Americké trhy během týdne pokořily nové vrcholy a korporace v USA překonaly i optimistické odhady výsledků za 3. čtvrtletí. V pátek se ovšem dostavila silná korekce: růst ekonomiky... celý článek

Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

23. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: Dow Jones překonal 12 000 bodů

Slábnutí ekonomického růstu v USA by se v dalších čtvrtletích mělo zvýraznit, na druhou stranu se výrazně zlepšilo očekávání firem pro příští půl rok. V eurozóně zklamaly výsledky výrobců... celý článek

Partners Financial Services