Korunové dluhopisy nic nevydělaly. Co s nimi?

Korunové dluhopisy nic nevydělaly. Co s nimi?
Investice do korunových dluhopisů se v posledním roce a půl nevyplatila. Zhodnocení ukazuje rovnou nulu. Investoři začali vyprodávat dluhopisy z portfolií. Vystavují se ale riziku, že se připraví o část zisků v případě opětovného zrychlení výkonnosti trhu. Jaké změny by měli provést ve svých portfoliích?

Pokud diverzifikujete svoje portfolio a vaší referenční měnou je koruna (profil, názory), nemohou mezi investicemi chybět korunové dluhopisy. U konzervativnějších investorů tvoří tento segment trhu největší podíl v portfoliu. Korunovým dluhopisům se v letošním roce příliš nedaří, ale nejen korunovým dluhopisům a nejen v letošním roce. Jaké změny provést v portfoliu za stávající situace?

Velká část investorů si s tímto problémem příliš hlavu neláme a řeší ho radikálně po svém. Investoři dluhopisy z portfolia jednoduše vyprodávají nebo minimálně snižují jejich podíl na celkové investici. K takovým závěrům lze dojít při pohledu na statistiku Asociace fondů a asset managementu ČR (AFAM). V letošním roce zaznamenaly domácí dluhopisové fondy záporné čisté prodeje ve výši 1,6 mld. korun (nejedná se výhradně jen o fondy korunových státních dluhopisů, ale tyto mají ve statistice hlavní podíl). Je však tento ústup z pozic správný?

I když v minulém roce vydělaly korunové dluhopisy 6,1 % (měřeno indexem CoreGov CZ), již od poloviny roku stagnovaly. Nadprůměrný výsledek byl tak zajištěn především díky vývoji v první polovině roku, kdy pokračoval prudký růst cen dluhopisů z roku 2004. V roce 2004 vydělaly korunové dluhopisy investorům 7,8 %. Aktuálně se ale situace změnila a dluhopisy od poloviny loňského roku stagnují a investorům přinesly velkou nulu. Od začátku letošního roku vydělaly korunové dluhopisy pouze 1,1 %, což je ve srovnání s peněžním trhem, který vzrostl o 1,7 %, neuspokojivý výsledek. Není se proto čemu divit, že část investorů tento vývoj "neunesla" a začala s výprodejem.


Pravidelný výprodej dluhopisů po stagnaci

Vraťme se ještě krátce ke statistice AFAMu. Ke stejné situaci jako v letošním roce došlo na dluhopisovém trhu i v minulých letech a lze tvrdit, že investoři jsou v tomto ohledu lehce předvídatelní. Záporné čisté prodeje dluhopisových fondů (tedy výprodej podílových listů) se na trhu objevily i v letech 2004 a 2000. Pokud se podíváme na historických vývoj korunových dluhopisů (graf 1), zjistíme, že tyto výprodeje se na trhu objevily vždy po zvolnění výkonnosti respektive stagnování dluhopisového trhu.

Mnohem zajímavější při tomto pohledu do minulosti je ale fakt, že krátce po tom, co došlo k výrazným výprodejům na dluhopisovém trhu, dluhopisy, svoji výkonnost opět prudce zvýšily. Investoři, kteří svoje pozice vyprodali, se tak připravili o značnou část budoucí výkonnosti trhu. Toto je důležitý moment, který investoři při svém rozhodování často opomíjejí. I když dluhopisy za současné situace, kdy se očekává při rychlém růstu ekonomiky zvyšování inflačních tlaků, nemají příliš světlé vyhlídky, ke zrychlení výkonnosti, která vyrovná současnou dlouhodobější stagnaci, v budoucnu stejně dojde.  Otázkou zůstává, kdy?

I když výnosy na dluhopisové křivce rostou a ceny klesají, doženou dluhopisy v budoucnu svoji "zameškanou" výkonnost. Dluhopisový trh nemá smysl časovat. Samozřejmě se nabízejí možnosti přesunu dluhopisové složky na peněžní trh a v případě "zotavení" dluhopisového trhu opětovné převedení investic do dluhopisů. I zde ovšem může dojít k zameškání nadvýkonnosti a zároveň je nutné počítat s transakčními náklady na převod investic. V případě dlouhodobých investičních horizontů je proto lepší dodržet investiční plán a v dluhopisech vytrvat i přes jejich nepříliš optimistický vývoj.


Výnosová křivka ukazuje nerozhodnost trhu

České státní dluhopisy nemají jednoznačný trend vývoje, což dokazuje pohyb výnosové křivky v čase. V prvním čtvrtletí letošního roku to vypadalo, že zvýšení sazeb není vůbec jisté (díky minimálním inflačním tlakům) a spekulovalo se dokonce o možnosti snížení sazeb. Predikce na výši základní úrokové sazby na konci letošního roku se pohybovaly na úrovni 2,25 %. Přitom se objevovaly i předpovědi, že se naplnění inflačních rizik nedočkáme ani do konce letošního roku. Pohyb výnosové křivky vůči její poloze z konce loňského roku (graf 3) ukazuje, že nejdříve křivka poklesla v celé své délce (leden, únor) právě pod vlivem očekávání, že se úrokové sazby nebudou nadále zvyšovat a zároveň nebudou ani hrozit inflační tlaky.

Na pokles výnosové křivky ale působily i jiné vlivy. Jedním z nich byla i vysoká poptávka po dluhopisech, která srážela výnosy dluhopisů níže a svou roli sehrává i silná koruna. Investoři totiž vědí, že právě kurz koruny je jedním z důležitých parametrů, který ČNB při rozhodování o úrokových sazbách sleduje. Pokud je koruna silná, "brání" tím ČNB ve zvyšování úrokové sazby, což by ji posílilo ještě více. Právě v prvním čtvrtletí koruna vůči společné evropské měně výrazně posílila z úrovně kolem 29 CZK/EUR až na 28,30 CZK/EUR, což mělo vliv i na dluhopisový trh. V březnu se ale křivka vrátila zpět téměř do své původní (prosincové) polohy a v následujících měsících dále prudce vzrostla.

Na posun křivky mělo vliv zvyšování úrokových sazeb v eurozóně. Závislost našeho trhu na evropském, respektive německém trhu dokazuje i korelace ve vývoji výnosů desetiletých dluhopisů (graf 2). Paradoxem je že, výnos desetiletého korunového dluhopisu leží pod úrovní desetiletého německého bondu (vliv má jistě vysoká poptávka). Negativní úrokový diferenciál, spolu se slabší korunou a vyššími cenami ropy vytváří tlak na inflaci.

Vliv na růst křivky mají i výsledky HDP, pro trh je ale důležité, jestli vyšší HDP vytvoří tlak na poptávku či nikoli. Následně výnosová křivka opět poklesla především na dlouhém konci. Aktuální změna výnosové křivky proti její poloze z konce loňského roku vykazuje výrazný posun výnosů vzhůru na krátkém konci, ale jen minimální posun na dlouhém konci. Došlo tedy ke zploštění. Přitom výnosová křivka již zohledňuje očekávání dalšího posunu úrokových sazeb na začátku příštího roku. Pokud se tedy inflační vývoj výrazněji nezrychlí, dluhopisům nic nebrání v dalším růstu.


Fondy

Snížená poptávka po dluhopisových fondech se již promítla i do nabídek některých investičních společností. Investiční společnost ČP Invest slučuje koncem měsíce Fond státních dluhopisů do Fondu korporátních dluhopisů a společnost ABN Amro zcela ruší korunový dluhopisový fond ABN Amro Czech Crown Bond. Důvodem obou změn byl nízký objem majetku pod správou fondů. I přes tyto novinky mají investoři dostatek možností v rámci korunových dluhopisových fondů.

Výkonnost dluhopisových fondů odpovídá vývoji trhu, ale navíc je snížena o náklady na správu fondů, které se vždy do dluhopisových fondů vzhledem k výkonnosti trhu promítají. Z vybraných fondů si na společné periodě vede nejlépe fond Conseq Invest - dluhopisový. Za nadvýkonností fondu vůči konkurenci ale současně i vyšší volatilitou stojí částečná sázka na zahraniční dluhopisy, do kterých může mířit až 30 % objemu portfolia. Následuje skupina dynamičtějších fondů, kterou tvoří fondy Sporobond, KBC Renta Czechrenta, ING Czech Bond. Tyto fondy zpravidla do cizoměnových dluhopisů neinvestují a pokud ano, je měnové riziko aktivně zajišťováno. S výrazným odstupem zaostávají fondy IKS Dluhopisový a Pioneer obligační.

Pokud ale srovnáme fondy na kratší periodě například od začátku roku 2005, je výkonnost celé skupiny až na fond Conseq Invest - dluhopisový téměř totožná. Od začátku roku 2005 zlepšily svoji výkonnost i fondy IKS Dluhopisový a Pioneer obligační, které dříve za konkurencí zaostávaly.

Uplynulý rok a půl znamenal pro investory do korunových dluhopisů velké zklamání a ani současná situace, kdy lze očekávat zvyšování inflačních tlaků, není příliš příznivá. Přesto doporučujeme dodržet investiční horizont a stanovený investiční plán a podíl dluhopisové složky v portfoliu nijak razantně nesnižovat. Ceny dluhopisů již zohledňují další zvýšení sazeb počátkem příštího roku a pokud se inflace nevymkne kontrole a nedojde k prudkému nárůstu cen, mohou investoři počítat i s výrazným zlepšením výkonnosti této složky.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 21/2006.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Vyzkoušet můžete také náš test z investování do dluhopisů!

 Je ústup z korunových dluhopisů správný? Jak na jejich stagnaci reagujete vy? Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2006 9:31, logik

Pokud mame v soucasnosti meditovat zda mit ci nemit dluhopisove fondy v portfoliu, tak rikam ze ano ..ale s velkym ALE: idealne aktivne spravovany fond, ktery jiz davno hlavni vahu portfolia smeroval do float dluhopisu a pripadne jde po credit spreadu a country diverzifikaci. V obecne rovine doporucuju 25% dluhopisove/20% smisene/55% akciove. To co udelalo ABN (Atlantik) beru jako velmi efektivni cin a navic ...s cekavanym vyvojem do budoucna jako aktivni krok, kterym dava jasne najevo, ze rozumi situaci a nalezite s ni nalozilo. Pokud by chtel nekdo pitvat detaily, tak rovnou pripominam, ze finance a investice obecne maji tu krasnou vlastnost, ze danou situaci muzete komentovat ze zcela odlisnych uhlu pohledu. Jinak opacnou strategii tady nadhodil treba pan Boucek

+42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: ceny rostou, výnosy klesají

6. 12. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: ceny rostou, výnosy klesají

Silný růst cen dluhopisů na americkém trhu přichází s postupným oslabováním amerického dolaru a s dalšími náznaky zpomalení americké ekonomiky. Evropský trh se na nákupní vlně mírně... celý článek

Dluhopisy: Česká republika udržela rating A-

28. 11. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy:  Česká republika udržela rating A-

Ceny dluhopisů minulý týden opět mírně vzrostly, a to v reakci na snížení očekávaného růstu ekonomiky z úst představitelů Bílého domu. Spíše stabilní výnosy lze pozorovat na evropském... celý článek

Dluhopisy: evropské výnosy jsou stále velmi atraktivní

22. 11. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy:  evropské výnosy jsou stále velmi atraktivní

Vývoj ve druhé polovině letošního roku se na dluhopisových trzích v USA bude počítat rozhodně k rekordním. Výnosy spolu s potvrzeným zpomalováním ve Spojených státech klesaly nejvíce... celý článek

Dluhopisy: změní se měnová politika USA?

14. 11. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: změní se měnová politika USA?

Zdá se, že pokles úrokových sazeb ve Spojených státech není tak blízko, jak by se před pár týdny mohlo zdát. Pokles cen energií se promítá v oživení tamní ekonomiky, jejíž růst tak... celý článek

Dluhopisy: ceny na britském trhu nejspíš klesnou

7. 11. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: ceny na britském trhu nejspíš klesnou

Americké vládní dluhopisy i celý evropský trh se minulý týden pohyboval jako na houpačce. Trh z počátku týdne ještě zapracovával horší čísla růstu hrubého domácího produktu z předminulého... celý článek

Partners Financial Services