Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata
Pokles geopolitických rizik spolu s koncem motoristické sezóny, to jsou hlavní důvody dalšího poklesu na trhu s ropou. Prodejní náladě na trhu přidalo také zpomalování růstu americké ekonomiky. Cena ropy klesla až pod úroveň 63 USD/barel. K tomuto poklesu se připojily i další komodity, např. zemní plyn či drahé kovy. Pokud se chystáte investovat do komodit, peníze by vám do budoucna mělo vydělat zlato, naopak zemědělské plodiny, zjeména pak cukr, by vás dostaly spíš do červených čísel.

Výnos indexu komodit Goldman Sachs, viz tabulku, se srpnovým poklesem dostal do záporných hodnot. Důvodem byly zejména ceny energií, které mají v indexu nejvyšší váhu (73 %). Naopak ceny ostatních komodit, zejména průmyslových kovů, jsou na vysokých hodnotách nebo jsou závislé na pokračujícím růstu rozvíjejících se ekonomik. Vzhledem k očekávání mírného zpomalování růstu globální ekonomiky je třeba počítat se snížením poptávky po komoditách ve střednědobém horizontu.

Vývoj cen vybraných komodit
15. 9. 2006 1 týden 1 měsíc rok 2006 1 rok
GSCIER Index * 622,39 -5,75 % -14,01 % -13,49 % -19,93 %
Ropa 63,33 -3,06 % -14,19 % 7,38 % 0,27 %
Zemní plyn 4,98 -12,21 % -27,39 % -55,62 % -56,05 %
Zlato 577,5 -5,54 % -7,87 % 11,29 % 26,56 %
Zemědělské plodiny 533,09 -1,68 % -1,31 % -7,00 % -0,07 %
* GSCIER Index - Goldman Sachs Commodity Exccess Return Index

Zdroj: Bloomberg, AKAM


Ropa

Ropa se díky očekávanému snížení poptávky (konec motoristické sezóny a vrchol ekonomického cyklu ve Spojených státech) dostala až k 60 dolarům za barel. Důvodem poklesu cen ropy i zemního plynu jsou vysoké zásoby v USA, které se v tomto období pohybují nad dlouhodobým průměrem minulých let. Došlo také ke zklidnění situace na Blízkém východě. Očekává se pokles cen benzínu související s končící motoristickou sezónou v USA. Rafinérie se budou v příštím období orientovat na produkci topného oleje, aby se předzásobily na zimu.

Víkendové zasedání kartelu OPEC ve Vídni sice rozhodlo o ponechání stávajících limitů těžby, v případě prolomení šedesátidolarové hranice lze ovšem předpokládat, že OPEC přistoupí k omezení těžebních kapacit. Navíc v krátkodobém horizontu budou pro růst ceny hovořit rizika hurikánové sezóny v Mexickém zálivu.

V současnosti tedy považujeme současný pokles cen energií za limitovaný a spíše sezónní. Přetrvávají také další faktory, které směrují ceny energií vzhůru. Mezi nimi zmiňme obavy z přerušení dodávek z Íránu, Nigérie nebo Venezuely či dlouhodobý růst poptávky po ropě.


Zlato

S penězi místo do banky do sila?
Chcete své peníze zhodnotit a tradiční finanční produkty pro vás nejsou zajímavé? Zkuste komodity. Úspěšně můžete vydělat třeba na pšenici, mléce, mědi, ropě a mnohých dalších komoditách. Ptáte se, jak na to? Navštivte naši univeriztu a přečtěte si tento poradenský text.
K významnému propadu komoditního trhu přispěl také minulý vývoj cen drahých kovů. V měsíčním vyjádření se např. zlato propadlo o téměř 8 %, nicméně i tak bylo velmi dobrou investicí s růstem nad 26 % v horizontu posledního roku. Zlato se nyní obchoduje na úrovních kolem 580 dolarů za trojskou unci, opět však začíná platit jako jakási jistota v dobách oslabování amerického dolaru (profil, názory). Ten by měl kvůli dalším známkám zpomalení ekonomiky ve Spojených státech dále ztrácet, proto lze ve střednědobém horizontu předpokládat spíše růst ceny. Pro růst ceny zlata hovoří také historicky velmi nízké zásoby zlata i ostatních kovů.


Průmyslové kovy

Situace na trzích s průmyslovými kovy je napjatá kvůli omezeným zásobám na nabídkové straně. Vývoj ceny těchto komodit je ale také značně závislý na poptávce. Minulá výborná výkonnost u zinku, hliníku a především mědi byla do značné míry způsobena hospodářským rozmachem čínské ekonomiky. Tamní centrální banka ale zahájila sérii kroků k zastavení rapidního růstu v prvním pololetí, trh se tak nyní obává omezení "hladu" po těchto materiálech.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit od konce července 2006

Zdroj: Bloomberg, AKAM


Zemědělské plodiny

Subindex zemědělských plodin se v průběhu celého letošního roku vyvíjí zřejmě nejstabilněji. Od počátku roku ale ztrácí 7 %. K jeho špatné výkonnosti lze přiřadit i fakt, že mnoho investorů letos na jaře přecenilo rostoucí důležitost etanolu jako významného substitutu ropy. Cena cukru, ze kterého se etanol vyrábí, se od jara propadla o více než 30 %.

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.

Investujete do nějakých komodit? Do kterých a jak jste úspěšní? Jaký vývoj očekáváte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

dolar, Investice, komodity. ropa, zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: také v ČR vzrostou sazby dříve

19. 9. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: také v ČR vzrostou sazby dříve

Událostí minulého týdne bylo páteční zveřejnění míry americké i evropské inflace. Vše tentokrát zůstalo bez překvapení a i dluhopisové trhy končily týden na úrovních, na kterých začínaly.... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

6. 9. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

Srpnový vývoj potvrzuje očekávané zpomalení ve Spojených státech, nejvíce patrné je na realitním trhu. Rizika globálního zpomalení světových ekonomik se minulý měsíc více přiblížila,... celý článek

Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování

24. 8. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování

Tvrdá data potvrdila oslabení hospodářství USA, trh proto začal počítat s nižší poptávkou po komoditách v průmyslových výrobách, tedy především po průmyslových kovech. Toto očekávání... celý článek

Komodity: ceny ropy pod tlakem blízkovýchodního konfliktu

28. 7. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: ceny ropy pod tlakem blízkovýchodního konfliktu

Izraelsko-libanonská válka zavdala hlavní příčinu k prolomení dalších historických maxim ceny ropy na světových trzích. Nejistota, zda se do konfliktu nevmísí Sýrie a především Írán... celý článek

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

30. 6. 2006 | Petr Nováček, Andrea Keprtová

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

Nervozita na trzích rizikovějších druhů aktiv pomalu odeznívá, což se týká i komodit. Globální ekonomika stále ukazuje silné znaky růstu, 4% růst z loňska by se měl udržet i letos.... celý článek

Partners Financial Services