Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování

Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování
Tvrdá data potvrdila oslabení hospodářství USA, trh proto začal počítat s nižší poptávkou po komoditách v průmyslových výrobách, tedy především po průmyslových kovech. Toto očekávání ještě podpořila centrální banka Číny, která navýšila úrokové sazby, aby tak zchladila místní ekonomiku. Cena ropy v uplynulých čtrnácti dnech sice poklesla, nyní je ovšem opět na vzestupu. Roste i cena zemního plynu a v budoucnu zdraží nejspíš i plodiny.

Černé zlato

K poklesům ceny ropy v nedávné době přispělo vedle uklidnění konfliktu mezi Izraelem a Libanonem také znovuotevření největšího amerického ropného pole v zátoce Prudhoe na Aljašce. Odstávka tohoto pole měla za následek nárůst ceny americké ropy na svá nová maxima: 78 USD/barel.

Pomineme-li krátkodobé výkyvy ceny ropy, na kterých se významnou měrou podílí také tržní spekulace, očekává International Energy Agency nárůst volné kapacity ke konci letošního roku až o 1,4 miliónů barelů denně v důsledku rozvoje nových polí mimo států OPEC.

Cena ropy je v současnosti ovšem opět na vzestupu, a to kvůli obnoveným hrozbám ze strany čtvrtého nejvýznamnějšího exportéra, Íránu. Ten si vzal znovu dodávky ropy jako rukojmí v obhajobě svého jaderného programu. Ropa tak sice spadla ze svých maxim až k 71 dolarům, odkud se odrazila a nyní se obchoduje kolem 73 USD/barel.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit od konce června 2006 (v CZK)

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Zemní plyn

Minulý měsíc byl komoditní index výrazně překonán vývojem ceny zemního plynu. Okolnosti, které se podílely na tom, že cena zemního plynu od počátku letošního roku klesla o více než 40 %, sehrály významnou roli také v létě. Mírnější zima a vyšší zásoby poskytly v úvodu roku velký prostor k poklesu, stejně tak jako vysoké teploty v letních měsících měly za následek zvýšenou poptávku (elektřina do klimatizací je ze značné části vyráběna ze zemního plynu) a obavy z letošní hurikánové sezóny v USA zase zvýšily rizika na nabídkové straně. Cena zemního plynu tedy od poloviny července vzrostla o nezanedbatelných 20 %.

Vývoj cen vybraných komodit
18. 8. 2006 1 týden 1 měsíc rok 2006 1 rok
GSCIER Index 707,82 -4,13 % -3,93 % -1,61 % -4,71 %
Ropa 72,3 -4,40 % -2,77 % 22,58 % 15,87 %
Zemní plyn 6,73 -7,40 % 21,17 % -40,04 % -24,61 %
Zlato 615,8 -3,49 % -2,18 % 18,67 % 39,48 %
Zemědělské plodiny 529,18 -3,12 % -9,18 % -7,68 % -3,64 %
Zdroj: Bloomberg, AKAM

Drahé kovy

Pokles byl k vidění také u zlata. Zvýšená volatilita během blízkovýchodního konfliktu se promítla také na trhu s drahými kovy. Získalo hlavně právě zlato, a to poté, co se část trhu uchýlila do "bezpečí" před potenciálním nebezpečím růstu cen. Do popředí se také dostává propad amerického dolaru (profil, názory), který v budoucím období může posunout poptávku po zlatě výše. To se v současnosti obchoduje na kolem 620 USD/tu.

Plodiny

Negativní vývoj zemědělského subindexu má na svědomí pokles cen kukuřice a sóji na světových trzích, k čemuž nepřispěla ani stagnace na trhu s pšenicí. Historicky nízké zásoby u těchto plodin by však měly přetrvat také ve zbytku letošního roku (kvůli extrémním výkyvům v počasí jsou hlášeny odhady nižší úrody), proto by v budoucnu měly ceny u těchto komodit spíše růst.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Investujete do komodit? Do jakých? Jaký vývoj očekáváte? 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evropské akciové trhy v poločase roku 2006: střední a východní Evropa

23. 8. 2006 | Stanislav Volek

Evropské akciové trhy v poločase roku 2006: střední a východní Evropa

Loni se akciové trhy střední a východní Evropy hřály na výsluní zájmu. Letos se však odehrává zcela jiný příběh, i když to na počátku roku 2006 zprvu na výraznější změnu nevypadalo.... celý článek

Dluhopisy: deficit způsobil v Maďarsku výrazný pokles

22. 8. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: deficit způsobil v Maďarsku výrazný pokles

Americké dluhopisy minulý týden získaly, ekonomika USA si bere oddychový čas. Evropské dluhopisy se bez významnějších zpráv vyvíjely ve vleku vývoje v USA. Situace v našem regionu hlásí... celý článek

Exotické akcie vydělaly stovky procent

16. 8. 2006 | David Urbánek

Exotické akcie vydělaly stovky procent

Akciové trhy Egypta, Arábie, Argentiny, Indonésie a dalších zemí přinesly svým investorům v posledních třech letech zhodnocení o stovky procent. Např. akciový trh v Saudské Arábii vzrostl... celý článek

Komodity: ceny ropy pod tlakem blízkovýchodního konfliktu

28. 7. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: ceny ropy pod tlakem blízkovýchodního konfliktu

Izraelsko-libanonská válka zavdala hlavní příčinu k prolomení dalších historických maxim ceny ropy na světových trzích. Nejistota, zda se do konfliktu nevmísí Sýrie a především Írán... celý článek

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

30. 6. 2006 | Petr Nováček, Andrea Keprtová

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

Nervozita na trzích rizikovějších druhů aktiv pomalu odeznívá, což se týká i komodit. Globální ekonomika stále ukazuje silné znaky růstu, 4% růst z loňska by se měl udržet i letos.... celý článek

Partners Financial Services