Exotické akcie vydělaly stovky procent

Exotické akcie vydělaly stovky procent
Akciové trhy Egypta, Arábie, Argentiny, Indonésie a dalších zemí přinesly svým investorům v posledních třech letech zhodnocení o stovky procent. Např. akciový trh v Saudské Arábii vzrostl o více než 700 %, egyptský trh o 1 300 %, výkonnost akcií Brazilie dosáhla 390 % apod. Čím to je? Co za tokovým růstem stojí a co se na těchto trzích bude dít dál?

Nedávná korekce na burzách v rozvíjejících se trzích a přesun likvidity kvůli globálnímu zvyšování úrokových sazeb je stále živým tématem. Rozvíjející se trhy (emerging markets, EM) nebo užší segment BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) nejsou ovšem jedinými "exotickými" akciovými trhy, které připadají v úvahu. Mluví se o nich logicky nejčastěji, protože mají v indexu EM největší zastoupení. Existují ale i akciové trhy, které nejsou investorům tolik známé.


Arabské trhy a afrika

Jedním z témat poslední doby je vývoj arabských akciových trhů a některých afrických trhů. V indexu EM má z afrických zemí větší zastoupení pouze Jihoafrická republika. Významnými trhy regionu Afriky a středního Východu jsou například Saudská Arábie, Spojené Arabské Emiráty, Kuwait, Katar, Omán, Egypt nebo Jordánsko.

Na arabských trzích probíhá od začátku letošního roku prudká korekce. Propad cen odstartovaly Spojené Arabské Emiráty a prodejní nálada následně zachvátila většinu arabských trhů.

Z pohledu tržní kapitalizace je největším trhem Saudská Arábie, a to nejen mezi arabskými trhy, ale řadí se zároveň i k jednomu ze tří největších akciových trhů v rámci globálních rozvíjejících se trhů. Od roku 2002 vzrostl akciový trh v Saudské Arábii o více než 700 % (měřeno v americkém dolaru) a tržní kapitalizace akcií se pohybovala v průměru nad 750 mld. amerických dolarů (profil, názory).

Egyptský trh rostl ve stejném období dokonce dvakrát rychleji a nárůst překonal hranici 1 300 % (viz graf 1). Největší nárůst zažily trhy v letech 2003 až 2005. Právě v loňském roce dosáhla výkonnost akcií Saudské Arábie bezmála 120 % a výkonnost akcií Egypta 150 %. Na akciovém trhu v Saudské Arábii byly v roce 2005 provedeny denní obchody v průměrném objemu 3,5 mld. dolarů. Ve srovnání s ostatními trhy kolem Perského zálivu, kde se denně zobchodovalo pouze 0,84 mld. dolarů, má Saudská Arábie jasně vedoucí postavení. Propad cen na burze v Saudské Arábii snížil tržní kapitalizaci na úroveň 560 mld. dolarů.

Důvody nárůstu cen akcií arabských trhů v předchozích letech byly zřejmé.

  • Za nárůstem stálo hlavně zdražení ceny ropy o 50 %. Saudská Arábie, Spojené Arabské Emiráty Kuwait a Katar patří mezi přední světové dodavatele ropy. V Saudské Arábii se těžba ropy podílí na tvorbě HDP z 35 % a vývoz ropy činí 75 % všech exportů.
  • Dalším důvodem je silný růst ekonomik, které ve většině případů směle překonávají 5% hranici.
  • Trhům zároveň pomohla i silná poptávka po ostatních surovinách.
  • Dalším motivem byl silný růst ziskovosti společností podpořený abnormálně nízkými úrokovými sazbami v období let 2001 - 2005 a i samotný rozvoj akciových trhů, na které byl umístěn velký počet primárních emisí. Trhy samozřejmě velkou měrou participovaly na vývoji globálních emerging markets, se kterými mají silnou korelaci.

Arabské trhy ovšem svým propadem rozvíjející se trhy předběhly. Korekce přitom nebyla až zas tak nečekaná, protože na ni poukazovalo několik faktorů. Prudký růst trvající pět let výrazným způsobem zvýšil valuaci arabských trhů. Ukazatel P/E se posunul nad průměrnou úroveň akcií EM a u některých trhů byl několikanásobný. To je zřetelné z tabulky 1. Vezme-li v úvahu, že se průměrné P/E trhů EM pohybovalo na úrovni 13, ukazatel valuace u trhu Saudské Arábie na úrovni zisků roku 2005 činil více než trojnásobek. Tento vývoj byl dále neudržitelný, protože růst ziskovosti společností nestačil růstu cen. K tomu se navíc přidal růst inflačních tlaků a úrokových sazeb, což trhy poslalo do záporu.


Latinská amerika

Dalším z málo zmiňovaných regionů je Latinská Amerika. Jedinou zemí, o které se v této souvislosti mluví, je Brazílie. Akciové trhy Brazílie zaujímají v indexu globálních akcií rozvíjejících se trhů něco málo přes 10 %. Větší zastoupení v globálním indexu (6 %) má ještě Mexiko. Vzhledem k tomu, že Mexiko nepatří do segmentu BRIC, oproti Brazílii je mu věnováno daleko méně prostoru. Tyto dva regiony mají ovšem v rámci latinských EM (index MSCI EM Latin America) zastoupení téměř 85 %, čímž latinské Americe dominují. Latinskou Ameriku ovšem zastupují i jiné akciové trhy jako například Chile, Argentina, Kolumbie, Peru nebo Venezuela. Celá Latinská Amerika je silně korelovaná s globálními rozvíjejícími se trhy, ale přesto ne všechny státy prošly stejným vývojem. Z pohledu sektorové alokace celé Latinské Ameriky zastoupené indexem MSCI, má největší podíl sektor materiálů, telekomunikací a energetiky.

Latinská Amerika, stejně jako ostatní rozvíjející se trhy, profitovala především z růstu cen surovin, na které je velmi bohatá. Hlavním exportním "artiklem" je ropa, zemní plyn, měď, zlato, stříbro, zinek, tedy většina komodit, které během posledního roku vystoupaly na několikaleté rekordy. To se okamžitě promítlo i do růstu zisků společností.

Růst cen komodit ovšem nebyl jediným impulsem, který přitáhl investory do regionu Latinské Ameriky. Jedním z důvodů zvýšení důvěry investorů byla i zlepšující se rozpočtová disciplína států, odbourání zahraničního zadlužování a silný růst HDP. Pozitivní vliv přineslo i snížení inflace.

Zvýšený zájem o akciové trhy Latinské Ameriky přišel na začátku roku 2003 a vysoký příliv zahraničních investic vyhnal akciové indexy na nová maxima. Největší výkonností od začátku roku 2003 se prezentoval akciový trh Kolumbie. Kolumbijské akcie vzrostly do konce roku 2005 o 800 %. Od začátku letošního roku trh ovšem stagnuje a aktuálně je zasažen korekcí na rozvíjejících se trzích nejvíce. Velmi vysokou výkonností se od roku 2003 prezentoval i akciový trh Argentiny. Argentinské akcie během posledních let svoji hodnotu zpětinásobily. Brazilské akcie skončily svou výkonností 390 % jako další v pořadí. Výkonnost akciových trhů Peru, Chile a Mexika se na stejné periodě pohybuje v rozmezí 210 % až 270 %.

Výkonnost všech trhů je silně korelovaná, jediným trhem, který se svou výkonností významněji odlišuje, je Venezuela. V roce 2003 rostl tento trh dynamičtěji než okolní region, ale v následujícím roce a půl svou výkonnost korigoval, zatímco ostatní trhy pokračovaly v růstu. Akcie mexického trhu vzrostly od začátku roku 2003 "jen" o 240 %, což jej řadí do skupiny méně výkonnějších trhů. Mexické akcie ovšem mají vzhledem k okolním trhům nejnižší volatilitu a rostou stabilně bez větších korekcí. Na mexickém akciovém trhu je patrný hospodářský i politický vliv USA. Mexiko je navíc svou těžbou ropy ve výši 4 mil. barelů denně čtvrtým největším producentem ropy na světě.


Austrálie a indonésie

Dalšími ze zajímavých a neotřelých trhů jsou Austrálie, Nový Zéland a Indonésie. Právě akcie Indonésie dosahují v posledních měsících nadprůměrného růstu. Za posledních pět měsíců vzrostl tento region o více než 75 %. Indonésie je ovšem velmi rizikovým regionem a vůči ostatním trhům (graf 2) je vyhraněná. O tom se investoři mohli přesvědčit na přelomu let 1997 a 1998, kdy trh propadl během jednoho roku o 90 %. Od roku 2003 do současnosti vzrostl trh o 360 %.

Akcie Austrálie a Nového Zélandu jsou méně dynamické a ve stejném období si připsaly nárůst 180 % respektive 120 %. Na australském akciovém trhu je obchodováno 1800 společností, z čehož je necelých 80 zahraničních. Tržní kapitalizace trhu Australia Stock Exchange dosahuje 1 235 mld. australských dolarů. Sektorově jsou největším podílem zastoupeny finance. V úzkém indexu 50 největších australských společností mají finance podíl 40 %, v širokém indexu (200) společností je to 35 %. Druhým nejsilnějším sektorem jsou s 21 % materiály.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 11/2006 dne 2. června 2006.

Podíleli jste se na výnosech popisovaných exotických trhů? Kolik jste vydělali? Nebo se těchto trhů bojíte?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2006 15:58, Petr

Oukej,

Neuvažovals někdy o tom, že bys nekupoval přímo akcie, ale Discount certifikáty na ně?
Výnos by byl minimálně stejný s menším rizikem.

Zobrazit celé vlákno

+60
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mezinárodní diverzifikace portfolia přestává být účinná: co s tím?

11. 8. 2006 | Pavel Kohout

Mezinárodní diverzifikace portfolia přestává být účinná: co s tím?

Z čistě teoretického hlediska je geografická diverzifikace pravým požehnáním. Očekávaný výnos bude představovat solidní globální průměr, zatímco riziko může poklesnout až téměř k nule.... celý článek

Evropské akcie v poločase roku 2006: Západ

9. 8. 2006 | Stanislav Volek

Evropské akcie v poločase roku 2006: Západ

Západoevropské akcie vstoupily do roku 2006 optimisticky. Jejich svižný růst trval až do 5. května, kdy americký akciový trh zavelel k dlouho očekávané korekci. Ta přinesla hlavnímu... celý článek

Akcie a trading: základní styly obchodování

3. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: základní styly obchodování

Podívejme se na rozdělení obchodních systémů a na přehled obchodních stylů, které jsou obchodníky nejvíce využívány. Co je jejich podstatou? Jaké jsou jejich výhody, nevýhody a rizika?... celý článek

Vyplatí se pravidelné investování po započtení poplatků? II.

26. 7. 2006 | Lukáš Marek

Vyplatí se pravidelné investování po započtení poplatků? II.

V dokončení včerejšího článku se dozvíte, jak různé investiční společnosti stanovují poplatky. Nabídneme vám přehled výnosů různých fondů těchto společností včetně výše započítávaných... celý článek

Jak obchodují na burze profesionálové

18. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Jak obchodují na burze profesionálové

Zúčastnili jsme se semináře o daytradingu s předním světovým spekulantem Andy Jordanem, abychom vám přiblížili, jak takové obchodování vypadá v praxi. Zajímá vás, jak se mu dařilo při... celý článek

Partners Financial Services