Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos
Nervozita na trzích rizikovějších druhů aktiv pomalu odeznívá, což se týká i komodit. Globální ekonomika stále ukazuje silné znaky růstu, 4% růst z loňska by se měl udržet i letos. Tento výhled potvrzuje předpoklad, že by komodity měly zaznamenat růst i v tomto roce.

Zpomalení globální ekonomiky se čeká až v roce 2007, a to na 3,7 %.¨Komoditní trh je ovlivňován faktory, které naznačují růstový trend, z nichž některé jsou dlouhodobé a některé cyklické, přičemž trvání těchto cyklů se stále více prodlužuje. Mezi tyto faktory patří i skutečnost, že vývoj ekonomiky Číny a Indie si žádá stále větší spotřebu komodit. Také vzrůstající četnost přírodních katastrof má nepříznivý vliv na stranu nabídky.

Hlavním tahounem komoditního indexu byl v poslední době sektor kovů, který na špici vystřídal energie. Další hnací silou by mohlo být, vzhledem ke svým dlouhodobě nízkým cenám, odvětví zemědělství. Zemědělské plodiny navíc ještě za poslední měsíc ubraly 6,84 %. Důvodem nízkých cen zemědělských plodin je mimo dobré úrody také čekání, zda se potvrdí masové rozšíření viru ptačí chřipky, které zatím snižuje poptávku po obilovinách jako krmivu. Zvyšující se životní úroveň velkých rozvojových ekonomik v čele s již zmíněnou Čínou a Indií však stojí za zvýšenou poptávkou po hlavních plodinách, kterými jsou kukuřice a pšenice.

Ropa Brent se stále drží na vysokých úrovních kolem 70 USD za barel a drží tak nárůst téměř 18 % od začátku letošního roku. Její cena byla podpořena zprávami o stavu zásob ve Spojených státech, kde se ukázalo, že zásoby nevzrostly podle očekávání. To zvyšuje obavy o nedostatečnou nabídku v létě, kdy vrcholí spotřeba benzínu v USA. Faktorem podporujícím vysokou cenu ropy z dlouhodobého hlediska je nákladová struktura v podobě růstu nákladů na průzkum nových nalezišť. Poté co klesly v roce 1980 z cca 20 na 5 USD/barel, je velmi pravděpodobné, že jejich výše dosáhne 12 USD/barel v letošním roce. Navíc americká energetická agentura EIA předpověděla, že globální poptávka po ropě vzroste z letošních 86 miliónu barelů denně až na 118 miliónu barelů v roce 2030, i když vyšší ceny mohou snížit budoucí využití. Většinu spotřeby ropy má však na svědomí doprava, kde je dostupných málo konkurenceschopných alternativ.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit od konce března

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Zemní plyn (US) v posledním měsíci získal 1,68 %, přestože za poslední týden dokázal ztratit téměř 11,5 %. Mezi analytiky panuje čím dál větší snaha dívat se na zemní plyn nezávisle na vývoji ceny ropy. Stále však existuje souvislost, podle které reaguje cena zemního plynu na změnu ceny ropy s odstupem několika měsíců.

Vývoj cen vybraných komodit
23. 6. 2006 1 týden 1 měsíc rok 2006 rok 2005
GSCIER Index 711,3916 -0,78 % -4,64 % -1,12 % 20,25 %
Ropa Brent 69,55 1,09 % -2,04 % 17,92 % 71,90 %
Zemní plyn (US) 6,363 -11,44 % 1,68 % -43,31 % 3,48 %
Zlato 583,8 1,00 % -13,34 % 12,51 % 33,17 %
Zemědělské plodiny 576,1515 0,24 % -6,84 % 0,51 % 2,88 %
Zdroj: Bloomberg, AKAM

Cena zlata klesá k 584 USD/t.u. Trh ignoroval pozitivní zprávy čínské centrální banky, která uvažuje o konvertování zahraničních devizových rezerv (nejvyšší na světě) do zlata, aby se tak bránila případnému poklesu dolaru.

Mezi průmyslovými kovy je stále v popředí zájmu měď, jejíž cena vyrostla k hodnotě 7 000 USD/t. Zásoby mědi ve skladech tří největších burz jsou nyní 168 tis. tun, zatímco na konci roku 2003 to bylo 800 tis. tun.

Autoři pracují jako Client Manager a Head of Client Department ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Kam až to podle vás dotáhne cena zlaty, průmyslových kovů a ropy? Jak moc ovlivní ptačí chřipka trh zemědělských plodin? Jak se bude vyvíjet cena zemního plynu?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

20. 6. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

Sešli jsme se s jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa, Joe Rossem, a povídali si mimo jiné o jeho obchodních začátcích, technikách či vývoji... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červen

9. 6. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červen

V květnu se roztrhl pytel s překvapivými údaji. Ještě překvapivější však byla reakce trhu. Ten si plně uvědomil vliv sílící inflace a její možný dopad na zpomalení solidně rostoucích... celý článek

Komodity: korekce zasáhla celý svět

1. 6. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: korekce zasáhla celý svět

Výprodeje jako náznak stahování peněžních prostředků z rizikovějších druhů aktiv. Přesně to jsme mohli pozorovat v uplynulém měsíci na hlavních komoditních trzích. Od počátku května... celý článek

Jak a kde nakoupit nejlepší fondy různých rodin?

9. 5. 2006 | Roman Stuchlík

Jak a kde nakoupit nejlepší fondy různých rodin?

Jak pořídit portfolio z fondů různých investičních společností? Cesta vede přes pobočky menších bank. Další možností jsou investiční zprostředkovatelé a taky obchodníci s cennými papíry.... celý článek

Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

7. 4. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

Drahé kovy jsou na historických maximech, zásoby centrálních bank dochází a ubývá nalezišť. Americká ropa výrazně poskočila k 68 dolarům za barel. Zemědělské plodiny se obchodují velmi... celý článek

Partners Financial Services