Akcie: konečně zase masivní růsty

Pavel Slavík | 3. 7. 2006
Akcie: konečně zase masivní růsty
Pražská burza zažila "comeback" a poskočila o 7,7 %. ČNB ponechala sazby beze změny. Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. FED zvýšil sazby jen o 0,25 %, a investoři tak začali opět optimisticky nakupovat. Americká ekonomika rostla nejrychleji za poslední 2 roky. Co dalšího přinesl uplynulý týden?

Česká republika

Praha silně posilovala, podobně jako ostatní rozvíjející se trhy. V čele s akciemi ČEZ se objevily silné zahraniční nákupní objednávky. ČEZ (profil, názory) a Zentiva (profil, názory) si připsaly zhruba +10% nárůst. Příští týden bude vzhledem ke svátkům aktivita klesat.  

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 291,4 1 390 +7,7 n/a n/a

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • ČNB na svém zasedání ponechala podle očekávání repo sazbu beze změny na hodnotě 2 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
30/6: Druhý nejvýše postavený manažér společnosti ČEZ, trestně stíhaný obchodní ředitel Alan Svoboda, se po více než dvouměsíční nucené dovolené vrací do funkce.

Český Telecom (profil, názory)
1/7: Český Telecom se spojil s Eurotelem od pod značku O2.

Orco (profil, názory)
28/6: Firma Multi Development  porazila Orco v soutěži o zástavbu území Karoliny v centru Ostravy.

Unipetrol (profil, názory)
28/6: WOOD snižuje doporučení pro Unipetrol na "hold" z "buy", cílová cena byla snížena na 220 Kč.


Co se stane - očekávané události

  • 5-6/7: Trh bude z důvodu státních svátku uzavřen.
  • 7/7: Obchodní bilance za květen.

Spojené státy americké

Americké akciové indexy žily očekáváním čtvrtečního zasedání FEDu a jeho rozhodnutí o úrokových sazbách. Do čtvrtka tedy trhy spíše vyčkávaly se sníženou aktivitou, jen v úterý "zčeřila vodu" spekulace o větším než 0,25% růstu. Ve čtvrtek ale FED zvýšil o očekávané čtvrt procento a investoři, kteří budou mít klid se sazbami alespoň na nadcházející měsíc, začali akcie opět optimisticky nakupovat.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 989 11 150 +1,5 n/a n/a
Nasdaq
(profil, názory)
2 121 2 172 +2,4 n/a n/a
S&P 500
(profil, názory)
1 251 1 270 +1,5 n/a n/a

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Prodeje nových domů za květen vzrostly o nečekaně silných 4,6 % na 1,234 mil. ročně. Očekával se růst 1,145 mil.
  • Důvěra mezi americkými spotřebiteli v červnu vzrostla na 105,7, v předchozím měsíci činila 104,7. Ekonomové očekávali, že index vzroste na hodnotu kolem 103,8. Vzrůstající důvěra může posílit výdaje spotřebitelů, které má podle prognóz snížit tempo ekonomického růstu v tomto roce.
  • Počet žádostí o hypotéky v průběhu minulého týdne klesl o 6,7 %.
  • Americká ekonomika rostla nejrychleji za poslední 2 roky, reálně posilovala o 5,6 %. Za tímto růstem stojí hlavně spotřebitelské výdaje, investice do softwaru a zařízení, zlepšený obchodní deficit a vyšší vládní výdaje. Výsledky tak předčily odhady, očekával se totiž růst 5,3 %. Ekonomové předpovídají, že v následujících kvartálech se růst oslabí kolem 3 %.
  • FED na zasedání podle predikci zvýšil sazby o 0,25 % na 5,25 %. V komentáři se uvádí, že další případné zvýšení se bude odvíjet podle ekonomických dat. Trh přijal tuto zprávu pozitivně, jelikož zde vycítil blížící se konec utahovaní měnové politiky.
  • Osobní příjmy za květen klesly na 0,4 % z předchozích 0,5 %.
  • PCE deflátor v květnu meziročně vzrost o 3,3 %, což bylo očekáváno.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Společnost Lennar Corp. (profil, názory), třetí největší stavitel domů v USA, oznámila nárůst zisku za druhý kvartál o 33 %, protože se firmě podařilo postavit více domů a  ceny rostly. Čistý zisk vzrostl na 324,7 mil. USD (až po květen). Akcie firmy se za tento rok propadly o 27 %.
  • Společnost Johnson & Johnson (profil, názory) schválila koupi divize společnosti Pfizer (profil, názory) spotřebních zdravotnických výrobků za 16,6 mld. USD, což je dvojnásobná cena, než se očekávalo.
  • Steelcase Inc. (profil, názory) oznámila, že zisk za první kvartál dosáhl 18,2 mil. USD (12 centů na akcii). Poslední výsledky také zahrnují náklady ve výši 2,7 mil. USD na restruktualizaci podniku v severní Americe. Výnosy vzrostly o 7,6 % na 727,3 mil. USD. Odhady analytiků činily zisk 14 centů na akcii a výnosy 735,2 mil. USD.
  • Marvell Technology Group Ltd. (profil, názory) souhlasí s koupí divize Intel Corp. (profil, názory) zabývající se komunikačními a aplikačními procesory, za $600 mil. Marvell touto dohodou také převezme určité závazky divize, která vyrábí čipy pro handheld zařízení. Marvell očekává, že dohodu uzavře během 4-5 měsíců. Akcie Marvell zavíraly v pondělí na $51,90/a a akcie Intelu získaly 1,6 %, na $18,28/a.
  • Společnost EMI Group Plc., třetí největší hudební společnost na světě, odmítla nabídku od společnosti Warner Music Group na koupi za 4,59 mld. USD s tím, že nabídka byla pouze lehce vylepšená. Akcie EMI se vyšplhaly k čtyřměsíčnímu maximu. Všeobecně nepřijatelná je pro EMI nabídka v hotovosti.
  • Největší výrobce sportovní obuvi na světě, Nike (profil, názory), zveřejnil, že čistý zisk ve 4Q klesl o 4,8 %. Čistý zisk klesl na $332,8 mil. (tedy $1,27/a) z $349,5 mil. (tj. $1,30/a), v roce předešlém. Analytici očekávali, že firma dosáhne zisku $1,40/a. Tržby za tři měsíce končící 31. května, vzrostly o 7,6 % na $4,01 mld.

Co se stane - očekávané události:

  • 7/3: výdaje ve stavitelství,
  • 6/7: počet nově nezaměstnaných.

Eurozóna

Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. Pro trhy ze zasedání amerického FEDu přišla velmi pozitivní zpráva, že zvyšování úrokových sazeb je pravděpodobně u konce, takže závěr týdne zastihl trhy ve velmi dobré kondici a růstu o 1,90 %.  První dny týdne měli investoři obavu právě z kroku FEDu, ale zvýšení sazeb o 0,25 % a zejména komentáře představitelů FEDu o konci série zvyšování sazeb v USA obavy odstranily.

Akcie Mittal Steel přidaly 1,16 % po rozhodnutí akcionářů Arceloru, že odmítají fůzi s ruským Severstalem, což umožňuje spojení s Mittal Steel. Na základě této zprávy akcie Severstalu vyskočily během pátečního obchodování v Moskvě o více než 6 %.

Cena ropy posílila k úrovni 74 USD/barel, z čehož profitovaly ropné společnosti jako Total (profil, názory), British Petrol (profil, názory) nebo Royal Dutch Shell (profil, názory).

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha opět chytá dech

27. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Praha opět chytá dech

Pražská burza se po předchozích výrazně volatilních týdnech stabilizovala a o procento vzrostla, také evropský index Eurostoxx 50 v uplynulém týdnu posílil, a to o 1,8 %. Americké akciové... celý článek

Akcie: investoři kupují levné české tituly

20. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři kupují levné české tituly

Sedm českých ztrátových týdnů je snad u konce, ve středu nastal obrat a pražská burza zaznamenala rekordní objemy. Obrat nastal po 5týdenním poklesu i na amerických trzích, stejně tak... celý článek

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

15. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

Česko by si mělo ponechat svůj 67% podíl v ČEZu, uvedl premiér Paroubek. Šéf FEDu Bernanke zvýšil americké úroky na 5 % a dále uvedl, že bude zapotřebí další zvyšování sazeb a utahování... celý článek

Akcie: dobré zprávy z Evropy

9. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: dobré zprávy z Evropy

Pražská burza zažila dramatický vývoj, PX index klesl pod 1 500 bodů. Šéf FEDu se nechal slyšet, že krátkodobá pauza v utahování měnové politiky neznamená konec zvyšování sazeb. Americké... celý článek

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

24. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

Cena zlata dosáhla 25letého maxima, ropa se vyšplhala k úrovni 75 dolarů za barel. I přesto zažily americké indexy vynikající týden, např. Dow Jones se dostal na své 6leté maximum.... celý článek

Partners Financial Services