Akcie: Praha opět chytá dech

Pavel Slavík | 27. 6. 2006
Akcie: Praha opět chytá dech
Pražská burza se po předchozích výrazně volatilních týdnech stabilizovala a o procento vzrostla, také evropský index Eurostoxx 50 v uplynulém týdnu posílil, a to o 1,8 %. Americké akciové indexy naopak prožívají dny nejistoty. Obavy z rychlejšího zvyšování sazeb v USA mají nepříznivý dopad na akcie celosvětově.

Česká republika

Pražská burza se po předchozích výrazně volatilních týdnech stabilizovala a měřeno indexem PX se pohybovala okolo 1 300 bodů. Zdá se, že nové obchodní rozpětí burzy se v současné době pohybuje v mantinelech 1 280 bodů až 1 325 bodů. V aktuálním týdnu budou trhy ovlivněny zasedáním FEDu a jeho rozhodování o sazbách. Dále může mít na burzu vliv domácí politická situace.
 

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 278 1 291,4 +1,0 1 287 1 432

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

Koruna v reakci na vývoj okolních rozvíjejících se trhu ztratila, kurz klesl k 28,50 CZK/EUR.

Vývoj titulů na domácích trzích

Unipetrol (profil, názory)
19/6: Ze Spolany unikl do Labe síran amonný. Závadou nebyl ohrožen život či zdraví zaměstnanců ani obyvatel v okolí podniku.
19/6: Ředitel Benziny Emich odstoupil, nahradí ho Martin Durčák. 
22/6: Na valné hromadě společnosti Unipetrol byl přijat návrh představenstva nevyplácet dividendy pro tento rok, takže velká část čistého zisku 1 025 mld. CZK zůstane uvnitř společnosti, 5 % zisku bude převedeno do rezervního fondu.

Co se stane - očekávané události

  • 27/6: Spotřebitelská a podnikatelská důvěra za červen
  • 29/6: Zasedání ČNB, změna v nastavení úrokových sazeb ve výši 2 % se nečeká.

Spojené státy americké

Americké akciové indexy prožívají momentálně dny nejistoty, pramenící i nadále ze spekulací týkajících se dalšího vývoje v USA, konkrétně vývoje sazeb a budoucího růstu. Na trhu panovala zvýšená volatilita, avšak v úzkém pásmu. Středeční korekční růst smazal předchozí ztráty z prvních dvou dnů. Ve čtvrtek a pátek naopak byl korigován středeční nárůst. Všechny pohyby byly v rámci úzkého pásma. Takovéto výkyvy očekáváme až do zítřka, kdy již může docházet ke spekulativním pohybům před čtvrtečním zasedání FED.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 010 10 989 -0,2 10 907 11 131
Nasdaq
(profil, názory)
2 144 2 121 -1,1 2 103 2 152
S&P 500
(profil, názory)
1 256 1 251 -0,4 1 237 1 257

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Zpráva nově podaných žádostí o dávky v nezaměstnanosti, odhad činil 306 tisíc žádostí, hodnota však dosáhla 308 tisíc, minulý týden činilo toto číslo 295 tisíc.
  • Objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby poklesly nečekaně o 0,3 % a to především díky volatilní složce – dopravě . Data očištěná o tuto složku naopak vykázala růst o 0,7 %.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Univision Communications Inc. (profil, názory), největší ve španělštině vysílaná televize v USA, pravděpodobně obdrží nejméně dvě nabídky na převzetí. Analytici se domnívají, že cena nabídky dosáhne $13 mld. Mezi zájemce o převzetí patří skupina v čele s Grupo Televisa SA (profil, názory) a dále pak Providence Equity Partners Inc. s investorem Haim Sabanem, kteří jsou v samostatné skupině a asi přijdou s nabídkou. CEO společnosti Univision Communications Inc. Jerrold Perenchio ji nabídl k prodeji v únoru 2006. Univision přitahuje kolem 80 % španělsky hovořících diváků, a právě trh s těmito diváky patří k nejrychleji rostoucím. Akcie Univision se v poobchodní fázi obchodovaly za $35,98/a (+0,28 %).
  • Target Corp. (profil, názory), druhý největší americký maloobchodní řetězec, oznámil, že srovnatelné tržby v červnu se mohou vyšplhat na horní hranici odhadů. Dříve v tomto měsíci Target odhadl, že tržby v obchodech otevřených nejméně jeden rok porostou mezi 3-5 %. Na základě aktuálních výsledků za první 3 týdny se tržby pohybují směrem k horní hranici odhadů. Výsledky tržeb za červen budou oznámeny 6. července.
  • Společnost Prudential Equity Group zvýšila hodnocení pro sektor polovodičů na "příznivý" z původních "nepříznivý" a zvýšila hodnocení společnosti Applied Materials Inc. (profil, názory) na "overweight" z původních "neutral". Prudential oznámil, že očekává zvýšení kapacity tohoto odvětví o více než 10 % v druhé polovině roku 2006.
  • UBS zvýšila doporučení pro akcie výrobce čipů Intel Corp. (profil, názory) z "neutral" na "buy" a cílovou cenu zvýšila na $23/a, z předchozích $21.
  • Tribune (profil, názory), mediální společnost, oznámila, že celkové tržby v květnu vzrostly o 2,1 % na $467 mil. - vydavatelské tržby vzrostly o 2 % na $330 mil. a tržby za vysílání se zvýšily o 2,3 % na $138 mil.
  • Společnost Nike Inc (profil, názory). oznámila, že její představenstvo schválilo čtyřletý odkup vlastních akcií za 3 mld. USD. Během několika týdnů očekává dokončení předchozího odkupu akcií za 1,5 mld. USD, který byl schválen v červnu 2004.
  • Byly zveřejněny odhady zisků společností jako Fedex (růst zisku ve 2. Q o 27 %) a Morgan Stanley - ta vidí růst zisku na dvojnásobek.

Co se stane - očekávané události:

  • 25/6: nové prodeje domů,
  • 27/6: spotřebitelská důvěra,
  • 29/6: HDP,
  • 29/6: nové dávky v nezaměstnanosti,
  • 29/6: zasedání FED – změna sazeb.

Eurozóna

Evropský index Eurostoxx 50 (profil, názory) posílil v uplynulém týdnu o 1,8 %,  již od počátku týdne měl tendence k mírnému růstu. Růst byl podpořen vlnou akvizic napříč evropskými trhy (Siemens a Nokia, Suez a Gaz de France, Vinci a Veolia).

Sice ceny komodit dále klesaly, ale to se již na akciových trzích příliš neprojevovalo. Čekání na další komentáře týkající se úrokových sazeb ovlivňovalo trhy, jejich zvýšení o 0,25 % je již v cenách akcií zahrnuto, důležitý však bude komentář představitelů FEDu o dalším vývoji americké ekonomiky s ohledem na inflaci.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: investoři kupují levné české tituly

20. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři kupují levné české tituly

Sedm českých ztrátových týdnů je snad u konce, ve středu nastal obrat a pražská burza zaznamenala rekordní objemy. Obrat nastal po 5týdenním poklesu i na amerických trzích, stejně tak... celý článek

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

15. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

Česko by si mělo ponechat svůj 67% podíl v ČEZu, uvedl premiér Paroubek. Šéf FEDu Bernanke zvýšil americké úroky na 5 % a dále uvedl, že bude zapotřebí další zvyšování sazeb a utahování... celý článek

Akcie: dobré zprávy z Evropy

9. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: dobré zprávy z Evropy

Pražská burza zažila dramatický vývoj, PX index klesl pod 1 500 bodů. Šéf FEDu se nechal slyšet, že krátkodobá pauza v utahování měnové politiky neznamená konec zvyšování sazeb. Americké... celý článek

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

24. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

Cena zlata dosáhla 25letého maxima, ropa se vyšplhala k úrovni 75 dolarů za barel. I přesto zažily americké indexy vynikající týden, např. Dow Jones se dostal na své 6leté maximum.... celý článek

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

18. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

Pražská burza tento týden oslabovala, byla tažena poklesem hlavních akciových titulů. Také americké a evropské burzy mírně oslabily. Evropské trhy negativně ovlivňují rostoucí úrokové... celý článek

Partners Financial Services