Akcie: dobré zprávy z Evropy

Akcie: dobré zprávy z Evropy
Pražská burza zažila dramatický vývoj, PX index klesl pod 1 500 bodů. Šéf FEDu se nechal slyšet, že krátkodobá pauza v utahování měnové politiky neznamená konec zvyšování sazeb. Americké indexy po této zprávě začaly oslabovat. Pouze DJ si udržel růst již 3. týden v řadě a opět překonával svá maxima. Evropské indexy se také pohybují blízko svých několikaletých maxim, podpořila je neobyčejně silná data ekonomické aktivity.

Česká republika

Pražská burza ve zkráceném obchodním týdnu zažila dramatický vývoj, který znamenal pokles domácího indexu pod úroveň 1 500 bodů, samotný pokles pak mohlo dynamizovat uvolňování prostředků pro nákupy v sousedním Maďarsku, kde se nová vláda zřejmě přeci jen uchýlí k výraznému snižování rozpočtových schodků. Z domácích titulů pak výrazné poklesy (a následné zotavení) zasáhly ČEZ (profil, názory), Philips Morris ČR (profil, názory), mírně mimo prodejní vlny zůstaly Erste bank (profil, názory),  Komerční banka (profil, názory) a Český Telecom (profil, názory), po výsledcích pak zpevnila Zentiva (profil, názory) (týdenním minimum u 1 140 Kč/a) a CME. Pouze Unipetrol (profil, názory) před svými výsledky a také díky zprávě o nevytvořené rezervě na případné nároky ve sporu DEZa oslabil a uzavíral pod 250 Kč/a.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 494 1 514 +1,3 1 472 1 525

Zdroj dat: Fio report

Vývoj titulů na domácích trzích 

CME
4/5: CME oznámila za 1Q ztrátu, ačkoli společnost zaznamenala výrazný růst tržeb, který byl motoviván především díky Nova TV. Ztráta dosáhla $18,2 mil., ačkoli operativní zisk dosáhl $16,2 mil., trh očekával $12,5 mil. Tržby společnosti vzrostly na $119 mil., čekalo se zhruba $113 mil. Výkonný ředitel M. Garin pak deklaroval výrazné růsty na 4 hlavních trzích, kde tržeby meziročně stouply o 36 %. Výhled společnosti pak pro letošní rok počítá s růstem tržeb o 40 % na $564 mil, CME však ve svých výhledech počítá s růstem tržeb Novy o 20 % pro rok 2007, což může být obtížně naplnitelé, protože se očekává vzrůstající konkurence na domácím trhu.
5/5: Společnost Morgan Joseph zvyšuje cílovou cenu pro CME na $78 z původních $74/a.

Český Telecom (profil, názory)
4/5: Erste Bank zvyšuje doporučení pro Telecom, cílová cena 608 Kč/a.

Zentiva (profil, názory)
2/5 Celkové tržby za 1Q 2006 dosáhly 3,18 mld. Kč vs. očekávání trhu 3,51 mld. Kč. Na úrovni zisku reportovala 511 mil. Kč oproti průměrnému tržnímu očekávání 570 mil. Kč. Situaci zachraňuje především růst tržeb v zahraničí. Z jednotlivých trhů se dařilo prodejům především v Rusku (+120%), Polsku (+41,8%) a Rumunsku (+1458%), naopak v ČR poklesly tržby -16,6%! Hrubá marže se překvapivě zvýšila na 65,3%. Příznivě hodnotíme vývoj prodejů v Rusku, Polsku a Rumunsku, pokles v ČR která zůstává hlavním odbytištěm byl horší než očekávaný. Velmi dobrá je hrubá marže nad 65%. I když zveřejněná čísla nedosáhla očekávání trhu, domníváme se, že kvůli předchozímu poklesu akcií Zentivy jsou horší výsledky již započítány v ceně akcií. Pro první polovinu roku 2006 Zentiva očekává pokračování mírného nárůstu tržeb především vlivem útlumu v ČR. Společnost předpokládá, že marketingové aktivity a integrace rumunské dceřinné společnosti povedou k oživení růstu tržeb a zisků ve druhé polovině roku 2006. Očekáváme, že trh tak zřejmě zůstane akciím Zentivy příznivě nakloněn

Co se stane - očekávané události

  • 9/5: Bude zveřejněn údaj o objemu průmyslové produkce za měsíc březen, čeká se +11,2 %.
  • 15/5: Unipetrol zveřejňuje výsledky hospodaření za 1. čtvrtletí roku 2006.
  • 23/5: ČEZ pořádá valnou hromadu.

Spojené státy americké

Americké trhy byly hned v úvodu týdne zaskočeny komentářem guvernéra FEDu Barnankem, který uvedl, že došlo k nepochopení jeho slov během tiskové konference a že krátkodobá pauza ve zvyšování neznamená konec utahování měnové politiky. Indexy začal v zápětí oslabovat z obavy dalšího možného růstu sazeb. Během týdne opět přicházely výsledky reportujících společností, které ovlivňovaly trh. Indexy Nasdaq a S&P 500 po většinu týdne měly tendenci ztrácet a to především vinou horších výsledků společností. Ztráty se však podařilo během čtvrtečního obchodování smazat na úrovně v počátku týdne. Pouze index Dow Jones si udržel již 3. týden v řadě svůj růst a opět překonával svá maxima.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 369 11 579 +1,8 11 330 11 586
Nasdaq
(profil, názory)
2 322 2 343 +0,9 2 295 2 327
S&P 500
(profil, názory)
1 310 1 326 +1,2 1 303 1 323

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Předseda FEDu  Bernanke uvedl, že došlo k nepochopení jeho slov během tiskové konference, a ponechal si "otevřené dveře" pro další zvyšování sazeb. To bude záviset především na aktuálních výsledcích amerického hospodářství. Také zmínil, že krátkodobá pauza v utahování měnové politiky neznamená konec zvyšování sazeb.
  • ISM index pro sektor průmyslu dosáhl v březnu 57,3 bodů oproti očekávaným 55,2. Cenová složka se zvýšila na 71,5 bodů oproti očekávaným 67.
  • Produktivita práce vzrostal v 1. čtvrtletí o 3,2 %, očekáván byl růst o  3 %.
  • Nezaměstnanost za uplynulý týden vzrostla  na 332 tisíc , což je o 5 tisíc více, než trh očekával. I tak se současné hladiny nezaměstnanosti pohybují na nejnižších úrovních.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Společnost ADOBE (profil, názory) zveřejnila odhad svých prodejních výsledků na 2. čtvrtletí. Očekávají se prodeje za 640 mil. USD, což je spodní hrana původních předpokladů. Důvodem je snížení poptávky v Evropě.
  • Společnost Ford Motor (USA) (profil, názory) vykázala snížení prodejů na americkém trhu o 6,6 %.
  • Visteon Corp. (profil, názory), dodavatel autodílů, vykázal v 1. čtvrtletí, po pěti letech ztráty, zisk. Akcie zareagovaly posílením o 30 %.
  • Akcie společnosti Warner Music Group vzrostly o 3,3 % poté, co společnost odmítla již potřetí návrh nepřevzetí od britské EMI, která za WMG nabízela 4,23 mld. USD.
  • Procter & Gamble (profil, názory) zaznamenala nejnižší čtvrtletní nárůst tržeb od roku 2002. Akcie zareagovaly poklesem o 4,2 %.
  • Akcie společnosti Exxon Mobil (profil, názory) v reakci na snížení ceny ropy na světových trzích oslabily až na hodnotu 62,89 USD na akcii.

Co se stane - očekávané události:

  • 10/5 rozhodnutí FEDu o zvýšení sazeb,
  • 11/5 maloobchodní prodeje.
  • 11/5 počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti,
  • 12/5 obchodní bilance - deficit.
  • Během celého týdne bude opět docházet k dalšímu zveřejňování výsledků společností za 1. čtvrtletí.

Eurozóna

Akciové trhy eurozóny minulý týden spíše posilovaly. Index německé burzy DAX (INGDAX) na sklonku týdne zpevnil o 1,0 % w/w. Akciové indexy se pohybují blízko svých několikaletých maxim.

Sílu akciovému trhu dodávají neobyčejně silná data ekonomické aktivity - indexy nákupních manažerů průmyslu eurozóny, resp. firemní aktivity služeb eurozóny v dubnu vzrostly na několikaletá maxima. Navíc na dlouhodobé minimum klesla i míra nezaměstnanosti eurozóny za březen, i když zůstává stále vysoká. Spotřeba domácností ale zůstává stále slabá, a tím je křehké i ekonomické oživení. Poslední důkaz, že ekonomické oživení se zatím nedotklo maloobchodu, jsou maloobchodní tržby eurozóny za březen. Na akciový trh zatím nemá větší dopad výrazné posílení eura k dolaru.

Ceny akcií v USA posilovaly také, což podpořilo ceny evropských akcií. Na finanční trhy příznivě zapůsobily zprávy o zrychlení růstu aktivity služeb na velmi silnou úroveň a zrychlení růstu průmyslu na solidní úroveň. Ani zprávy slabšího růstu zaměstnanosti za období únor až duben nebyly přijaty nepříznivě. Podstatně nižší růst zaměstnanosti, než se čekalo, znamená i větší šanci, že FED zvýší své hlavní úrokové sazby naposledy v květnu a v dalším průběhu roku již je nezmění. Mírně nepříznivá tak byla pouze informace CNBC o tom, že šéf Fedu Bernanke zmírňoval optimismus finančních trhů, že úrokové sazby již brzo přestanou být zvyšovány. FED v zápise k rozhodnutí o úrokových sazbách v březnu naznačoval, že zvyšování úrokových sazeb se přiblížilo k závěru, podobně hovořil i Bernanke v závěru dubna v Kongresu USA. Tento týden však Bernanke naznačil, že není příliš spokojen s očekáváním trhů, že úrokové sazby přestanou být zvyšovány. Naznačil, že změnou rétoriky si FED chce udělat prostor pro monetární politiku. Přesto věříme, že k podstatnému posunu v monetární politice Spojených států v posledních týdnech došlo a že úrokové sazby přestanou být brzo zvyšovány.

Technický výhled evropských akciových trhů je nadále příznivý, ale sentiment může dále zhoršit vliv zdražení ropy na ekonomiku a také silné euro. Na druhou stranu způsob, s jakým si trhy poradily s rezistencemi, byl impozantní a naznačuje dobré vyhlídky pro akcie. Růst cen akcií eurozóny dosud táhly zlepšené výsledky ekonomické aktivity eurozóny, nadále příznivé očekávání expanze zahraniční poptávky, což potvrzují poslední data americké ekonomiky (průmysl, služby, maloobchod) a místy signály posílení domácí poptávky. Ta však zůstává slabá, a proto je ekonomické oživení eurozóny stále křehké.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Evropa zažila největší propad od začátku roku

2. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Evropa zažila největší propad od začátku roku

České tituly si neudržely vysoké hodnoty a PX klesl pod 1 500 bodů. Evropské trhy se propadly, důvody byly dva: málem došlo ke krachu na mladém trhu s emisními povolenkami a Čína zcela... celý článek

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

24. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

Cena zlata dosáhla 25letého maxima, ropa se vyšplhala k úrovni 75 dolarů za barel. I přesto zažily americké indexy vynikající týden, např. Dow Jones se dostal na své 6leté maximum.... celý článek

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

18. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

Pražská burza tento týden oslabovala, byla tažena poklesem hlavních akciových titulů. Také americké a evropské burzy mírně oslabily. Evropské trhy negativně ovlivňují rostoucí úrokové... celý článek

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

10. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

Pražská burza konečně zažila úspěšný týden. Dařilo se hlavně titulům s blížícími se výplatami dividend. Americké trhy si vedly velmi dobře, kvůli nepovedenému závěru ale zakončily na... celý článek

Akcie: důvěra v český trh je narušena

3. 4. 2006 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: důvěra v český trh je narušena

ČR dostala od Moody's rating A1. ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, FED zase podle očekávání sazby zvýšil. Český PX index sestoupil až k 1 500 bodům, Nasdaq... celý článek

Partners Financial Services