Akcie: investoři kupují levné české tituly

Pavel Slavík | 20. 6. 2006
Akcie: investoři kupují levné české tituly
Sedm českých ztrátových týdnů je snad u konce, ve středu nastal obrat a pražská burza zaznamenala rekordní objemy. Obrat nastal po 5týdenním poklesu i na amerických trzích, stejně tak došlo k významnému odmazání ztrát i v eurozóně. Další růst akcií si ale přesto lze přetavit jen velmi těžko. Přečtěte si proč.

Česká republika

Pražská burza v úvodu týdne pokračovala v drtivém propadu z uplynulých dní. Byla to reakce na vývoj na okolních trzích - investoři se bojí růstu inflace, a tím úrokových sazeb v USA. Propad byl na našem trhu umocněn nucenými prodeji investorů, kteří drží své pozice na úvěr. Ve středu však nastal obrat, levné akcie přilákaly na trh investory a byla přerušena šnůra sedmi ztrátových seancí v řadě. V úterý zaznamenala burza rekordní objem v historii a ve čtvrtek rekordní jednodenní nárůst. Celkově byla na burze v průběhu týdne výrazná volatilita.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 233 1 278 +3,65 1 124 1 335

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • PPI za květen stoupla o 0,3 % (oček. 0,2 %).
  • Index dovozních cen za duben stoupl o 1,7 % y/y, index vývozních cen za duben poklesl o 2,3 % y/y.
  • České maloobchodní tržby rostly za duben o 6,3 %, jedná se tedy o pokles ve srovnání s revidovanými 7,1 % v březnu.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
16/6: Dvě nové kanceláře v jihovýchodní Evropě rozšíří dosavadní působení Skupiny ČEZ v cílových regionech její zahraniční expanze. Zastoupení tak doplní seznam zemí, v nichž skupina ČEZ na místě působí, a který kromě domácí České republiky dosud zahrnuje Německo, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

Erste bank (profil, názory)
15/6: UBS snížila cílovou cenu pro akcie Erste bank o 14,5 % z 55 EUR na 47 EUR.

Spojené státy americké

Pětitýdenní pokles na amerických trzích v pondělí pokračoval a index S&P 500 tak umazal vše, co během letošního roku přidal. Na nejnižší hranici od listopadu ho poslala očekávání růstu inflace.Odborníci se shodují na tom, že tyto časté komentáře týkající se růstu inflace škodí trhu ještě více než samotné zvyšování úrokových sazeb. V druhé polovině týdne se americké trhy připojily k výrazným růstům na evropských trzích a silně posílily. Extrémní pesimismus, jež byl mezi investory přítomen, se změnil v úlevovou rallye. Obavy z inflace zřejmě byly po předchozích propadech v cenách obsaženy. Indexy si tak připsaly to, co v posledních 2 dnech ztratily.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 887 11 010 +1,12 10 699 11 036
Nasdaq
(profil, názory)
2 135 2 144 +0,4 2 064 2 147
S&P 500
(profil, názory)
1 252 1 256 +0,3 1 219 1 259

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Ceny amerických výrobců bez cen za energie a jídlo rostly v květnu více, než se očekávalo - jádrový index vzrostl o 0,3 %, nejvíce za poslední 3 měsíce. Ekonomové očekávali, že růst bude kolem 0,2 %.
  • Ceny včetně jídla a energií vzrostly o 0,2 %, což bylo méně než odhady, které se pohybovaly okolo 0,4 %. Jádrová inflace od minulého roku vzrostla o 1,5 % a výrobní ceny o 4,5 %. Nezaměstnanost

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Konsorcium v čele s Goldman Sachs schválilo nákup společnosti Associated British Ports za 4,6 mld. USD. Goldman a partneři prohlásili, že obchod je o 49 % přeplacen ve srovnání s průměrnou cenou akcií.
  • Intel (profil, názory) byl povýšen na "outperform" z původních "in line". Doporučení přišlo od Goldman Sachs díky očekávání vyššího tržního podílu a atraktivity zhodnocení.
  • Morgan Stanley (profil, názory) prodá 3,5 mil. akcií Pro Sieben Media AG, německé největší soukromé stanice. Americké banka je prodá za 17,45-60 EUR/akcii.
  • Banc of America Securities zvýšila doporučení pro Sunoco Inc. (profil, názory) Western Regininy na "buy" z "neutral". Obě rafinérské společnosti ztratily za kvartál 20 %.
  • Lehman Brothers (profil, názory) oznámila čistý zisk ve výši 1 mld. USD (1,69 USD/akcii), což je nárůst o 47 %.
  • Citigroup snížila doporučení pro mediální a zábavní společnost Walt Disney Co. (profil, názory) z "buy" na "hold". Akcie jsou údajně méně atraktivní na jejich současné úrovni.

Co se stane - očekávané události

  • 22/6: nové žádosti v nezaměstnanosti
  • 27/6: spotřebitelská důvěra

Eurozóna

Evropský akciový index EuroStoxx 50 (profil, názory) v uplynulém týdnu ztratil. V úterý a ve středu vyvrcholily výprodeje akcií, ale hned následující den ve čtvrtek došlo k významnému odmazání ztrát prudkým oživením.

Na všechny světové trhy dopadají nepříznivě obavy ze zvyšování úrokových sazeb kvůli zvyšující se inflaci. Proto se velmi nervózně očekávalo zveřejnění údajů z americké ekonomiky o cenách průmyslových výrobců a indexu spotřebitelských cen. I když oba údaje tyto obavy neodstranily, tak všechny světové trhy byly již tak předprodané, že zveřejnění údajů o inflaci bylo spíše impulsem k nastartování oživení akciových trhů.

Během pátečního oživení se ale všechny evropské burzy opět ocitly v červených číslech. K tomu přispělo zveřejnění údajů o průmyslové výrobě v eurozóně, která v dubnu klesla o 0,6 %, trh čekal její růst o 0,5 %. Akciové trhy počítají se zvýšením klíčové úrokové míry v USA (17. v řadě), a v těchto podmínkách si lze představit další růst akcií jen velmi těžko.

Zajímavé je sledovat další vývoj snahy světové vodárenské jedničky francouzské firmy Veolia Environnement SA přinutit světovou stavební jedničku firmu Vinci SA k zahájení jednání o možném propojení. Veolia tak chce dosáhnout touto expanzí výrazné navýšení zisků.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: burzovní propadliště

22. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: burzovní propadliště

České tituly výrazně ztrácely, pražská burza slabila o téměř 6 %. USA a eurozóně se nedařilo o nic lépe. Americká inflační data přinesla velké zklamání, indexy v USA tak zažily jedny... celý článek

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

15. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

Česko by si mělo ponechat svůj 67% podíl v ČEZu, uvedl premiér Paroubek. Šéf FEDu Bernanke zvýšil americké úroky na 5 % a dále uvedl, že bude zapotřebí další zvyšování sazeb a utahování... celý článek

Akcie: dobré zprávy z Evropy

9. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: dobré zprávy z Evropy

Pražská burza zažila dramatický vývoj, PX index klesl pod 1 500 bodů. Šéf FEDu se nechal slyšet, že krátkodobá pauza v utahování měnové politiky neznamená konec zvyšování sazeb. Americké... celý článek

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

24. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

Cena zlata dosáhla 25letého maxima, ropa se vyšplhala k úrovni 75 dolarů za barel. I přesto zažily americké indexy vynikající týden, např. Dow Jones se dostal na své 6leté maximum.... celý článek

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

18. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

Pražská burza tento týden oslabovala, byla tažena poklesem hlavních akciových titulů. Také americké a evropské burzy mírně oslabily. Evropské trhy negativně ovlivňují rostoucí úrokové... celý článek

Partners Financial Services