Akcie střední a východní Evropy: do čeho investovat?

Akcie střední a východní Evropy: do čeho investovat?
Dlouhodobé investici do regionu střední a východní Evropy musí předcházet rozhodnutí o alokaci. Jednotlivé nástroje jsou sice rádoby stejné kategorie, mají ale podstatně odlišné regionální rozložení, což se odráží na jejich výkonnosti. Třeba otevřené podílové fondy regionu lze rozdělit až do čtyř základních kategorií. Obdobně lze seskupit indexové akcie (ETF).

Akcie střední a východní Evropy, evropské rozvíjející se trhy nebo přistoupivší Evropa... to je jen krátký výčet pojmů, za kterými se skrývají investice do středo a východoevropského regionu. Celý segment je ovšem velmi široký a chceme-li ho pokrýt některým z investičních nástrojů, měli bychom mít jasno, který z regionů chceme postihnout. Jednotlivé nástroje rádoby stejné kategorie totiž mají podstatně odlišné regionální rozložení, což se odráží na jejich výkonnosti.

Typickým příkladem je dobře známý fond ING Český akciový (profil, názory, koupit), který sice podle naší kategorizace spadá do regionu východoevropských akcií, ale svou strategií je unikátní. Jako jediný totiž ve větší míře (min. 51 % objemu majetku) pokrývá českých akciový trh. Touto složkou v portfoliu se potom zcela odklání od konkurenčních nástrojů, kde složka českých akcií dosahuje zpravidla méně než 10 %.


Klasická alokace akcie EE

I poskytovatel indexů společnost MSCI uvádí na zmíněný segment několik indexů. Index MSCI Emerging Markets Eastern Europe zahrnuje akciové trhy Ruska, Polska, Maďarska a České republiky. Dalším indexem je MSCI Emerging Markets Europe, který navíc mimo zmíněných států zahrnuje i Turecko, jehož podíl tvoří zhruba pětinu. Následuje index MSCI Emerging Markets Europe and Middle East, který je rozšířen o Jordánsko a Izrael. Jinou z možností je například index Dow Jones Stoxx EU Enlarged, který obsahuje akciové trhy deseti přistoupivších zemí do Evropské unie v roce 2004. Největší podíly opět tvoří Polsko, Maďarsko a Česká republika. Z výše uvedeného je zřejmé, že rozdíly v alokacích jsou podstatné a v rámci jednotlivých investičních nástrojů, je důležité s tímto prvkem pracovat.


Fondy

Kdo hodlá využít k investičnímu pokrytí tohoto segmentu fondy, nemá žádný problém. Na našem trhu je k dispozici 22 "klasických" fondů na segment střední a východní Evropy. Řada fondů byla doregistrována až v posledních měsících, a konkurence je tedy široká.

Obecně lze podílové fondy podle regionální alokace portfolia rozdělit do čtyř základních skupin. První lze nazvat akcie centrální Evropy, kde je hlavní váha rozložena mezi trhy České republiky, Polska a Maďarska. Druhou skupinou jsou fondy, kde je spolu s centrální Evropou z větší části zastoupen i ruský trh. Třetí skupina fondů má navíc zainvestován vyšší podíl kromě Ruska ještě v Turecku. Čtvrtou skupinou fondů jsou produkty, které jsou zaměřeny na individuální trhy nebo mají specifické alokace.

  • V první skupině, tedy ve skupině, která je vymezena výhradně na centrální Evropu, je šest produktů. Patří sem fondy HSBC Emerging Europe Equity (profil, názory, koupit), Parvest Converging Europe (profil, názory), KBC Equity Fund Central Europe (profil, názory), Aviva European Convergence Equity Fund, Conseq Invest akciový fond (profil, názory, koupit) a již zmíněný ING International český akciový (profil, názory, koupit), který se vymezuje jako jediný fond zaměřený na český akciový trh.
    S výrazným odstupem ho následuje fond Conseq Invest akciový, jehož podíl v českých akciích dosahuje 24 %, což je asi polovina podílu fondu společnosti ING. U ostatních fondů mají české akcie podíl do 20 %. Portfolia fondů v kategorii jsou až na zmíněné výjimky dost podobná a hlavní těžiště je postaveno na polském a maďarském trhu. Odlišnou alokaci má ještě fond Aviva European Convergence Equity, který má část portfolia na úkor maďarského a polského trhu alokovánu v řeckých (13,4 %), finských (7,6 %) a estonských (5,9 %) akciích. Conseq Invest akciový má menší pozici (6,5 %) ve slovinských akciích a fond HSBC Emerging Europe Equity je alokován v tureckých (6,2 %) a kyperských (5 %) akciích.



  • Druhou skupinou jsou fondy, kde je podíl v centrální Evropě (Česká republika, Polsko, Maďarsko) doplněn silnou pozicí v ruských akciích. Sem patří SGAM Fund EquitiesEastern Europe, ESPA Stock Europe-emerging (profil, názory), Credit Suisse Eastern Europe, Bawag Osteuropa Stock, KBC Eastern Europe (profil, názory) a WIOF Eastern European Equity (profil, názory).
    Jako výhradně "ruský"lze jednoznačně označit ESPA Stock Europe-emerging, který má v ruských akciích více než 80 % portfolia. Fond zároveň využívá i spekulací na pokles, což je patrné u polských akciích, kde je podíl záporný. Manažer je tedy přesvědčen, že polské akcie budou klesat a prodává tyto pozice "na krátko". U tohoto fondu je zároveň potlačen podíl centrální Evropy. České akcie fond nedrží a v maďarských akciích je podíl nižší než 10 %. Menší pozici má fond v rumunských (5,1 %) a bulharských akciích (4,3 %), čím se vymezuje proti konkurenci. Z dalších fondů je zajímavý ještě fond WIOF Eastern European Equity, který má v ruském trhu jen necelých 20 % a stejně velkou pozici má v rakouských akciích. Menší podíly jsou potom v izraelských akciích (4,5 %) a v bulharských akciích (5,0 %).



  • Třetí skupinou jsou fondy s účastí Turecka, které většinou doplňuje ruský trh. Takovou alokací se prezentují fondy ABN AMRO Eastern Europe Equity (profil, názory), Fortis Equity Europe Emerging (profil, názory), Templeton Eastern Europe (profil, názory), Julius Baer Central Europe Stock Fund, ISČS Sporotrend (profil, názory), Pioneer Funds—Eastern European Equity (profil, názory), Parvest Emerging Markets Europe (profil, názory), Raiffeisen – Východoevropský akciový fond (profil, názory), Capital Invest Eastern Europe Stock a Activest Osteuropa.
    Ruské akcie mají v této kategorii fondů zastoupení až 50 %, turecký trh je doplňující, ale například u fondu Parvest Emerging Markets Europe tvoří Turecko čtvrtinu portfolia. Český trh má nízký podíl pod 10 % a u některých fondů není v portfoliu zastoupen vůbec. Polsko a Maďarsko mají stabilní zastoupení, které odpovídá alokaci v indexu. U některých fondů je mírně podvážen maďarský trh. Ve fondu ISČS Sporotrend je v maďarském trhu 30 % majetku, čímž se fond odlišuje od konkurence. Stejná situace je u fondu ABN AMRO Eastern Europe Equity, který má proti ostatním nezvykle vysoký podíl na polském trhu (28 %). Kromě regionů uvedených v tabulce 3 mají některé fondy menší pozice například v chorvatských, rakouských nebo bulharských akciích. Mírně vybočuje ještě fond Pioneer Funds – Eastern European Equity, který má vyšší podíl v izraelských akciích (8,7 %) a egyptských akciích (4,9 %). Důvodem je benchmark fondu MSCI Emerging Markets Europe & Middle East.



  • Čtvrtou kategorií fondů jsou fondy individuálních trhů nebo fondy se specifickou alokací. Takový je například fond Raiffeisen – Euroasien akciový fond (profil, názory). Fond má vysoký podíl v Rusku (30 %), částečně je alokován i do Turecka (8,9 %), ale kromě toho se pohybuje i na asijském trhu: Indie (15,2 %), Čína (19,9 %) a Hong Kong (13,4 %). Další specialitkou je nedávno licencovaný WIOF Baltic Opportunities Fund (profil, názory), který alokuje portfolio do akcií Litvy (43,3 %), Lotyšska (20,6 %) a Estonska (29,9 %). Za zmínku stojí i WIOF Greece-Cyprus Opportunities Fund (profil, názory), který rovnoměrně rozděluje majetek mezi řecké a kyperské akcie.

Na našem trhu je k dispozici i několik produktů, které jsou zaměřeny na jednotlivé trhy. To se týká například tureckého akciového trhu, který mohou investoři"obsadit"prostřednictvím fondů HSBC Turkish Convergence, EMIF Turkey nebo ESPA Stock Istanbul. Rakouský trh zastupuje fond ESPA Stock Vienna a ruský trh WIOF Russian Opportunities Fund.


Indexové akcie

Jednou z efektivních možností na pokrytí segmentu je využití indexových akcií (ETF). Vzhledem k tomu, že východoevropský region dosahoval v posledních třech letech nadprůměrného zhodnocení, rozrostla se konkurence i v této oblasti. V současné době jsou k dispozici čtyři základní indexové nástroje. Opět je rozhodující výběr podle alokace. K dispozici jsou indexové akcie iShares MSCI Eastern European, Lyxor ETF Eastern Europe nebo DJ Stoxx EU Enlarged 15 od společnosti Indexchange. Společnosti iShares a Indexchange ještě nabízí indexové akcii čistě na rakouský trh MSCI Austria Index Fund a ATX EX.

Připravili jsme pro vás nový speciál: Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 11/2006 dne 2. června 2006.

Která alokační kategorie vám vyhovuje nejlépe? Hlasujte v anketě a připojte svůj názor do

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 8. 2006 23:54

Do ING se nedá aktivně investovat, protože má penalizační nákupní přirážku.

+71
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stále ještě věřit akciím nemovitostních firem?

23. 5. 2006 | Roman Stuchlík

Stále ještě věřit akciím nemovitostních firem?

Během posledních tří let dosáhla výkonnost fondů investujících do akcií evropských nemovitostních firem přes 30 % p.a. Na přímé investici se v posledních 15 letech téměř nedalo prodělat.... celý článek

Jak a kde nakoupit nejlepší fondy různých rodin?

9. 5. 2006 | Roman Stuchlík

Jak a kde nakoupit nejlepší fondy různých rodin?

Jak pořídit portfolio z fondů různých investičních společností? Cesta vede přes pobočky menších bank. Další možností jsou investiční zprostředkovatelé a taky obchodníci s cennými papíry.... celý článek

Nejjednodušší investování: fondy cílové a životního stylu

8. 2. 2006 | Roman Stuchlík

Nejjednodušší investování: fondy cílové a životního stylu

Pro mnohé investory je správa vlastního portfolia podílových fondů příliš složitý úkol, preferují co největší jednoduchost. Jako reakce na nechuť starat se o portfolio vznikly tzv.... celý článek

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

25. 1. 2006 | Roman Stuchlík

Měření výkonnosti fondu při zohlednění rizika

Jak poznat, který fond je "nejlepší"? Seřazení podle výkonnosti za poslední tři roky nedává úplný obrázek, a to ani ve skupině stejně zaměřených fondů. Ukazatele Jensen Alpha, Sharpe... celý článek

Investice do dluhopisů rozvíjejících se zemí: ano, nebo ne?

21. 12. 2005 | Roman Stuchlík

Investice do dluhopisů rozvíjejících se zemí: ano, nebo ne?

Státní dluhopisy zemí jako je Brazílie, Mexiko či Rusko přinesly investorům za poslední tři roky výnos až 20 % p.a. Na 5leté periodě překonávají výkonností všechny základní třídy aktiv.... celý článek

Partners Financial Services