Ježíšku, naděl mi lepší rodiče

Ježíšku, naděl mi lepší rodiče
"Co si přeješ, aby ti přinesl Ježíšek?" ptá se paní učitelka prvňáčka. "Nic, já všechno mám," odpovídá okatá holčička. "Aby maminka přestala kouřit," přeje si chlapeček v roztrhaném svetru. I takto mohou vypadat vytoužené Vánoce některých dětí.

Většina malých školou povinných ratolestí namaluje na papír panenku nebo autíčko, když je požádáte, aby namalovaly to, co si nejvíc přejí najít pod stromečkem. Pět žáčků z celé třídy ale nenamaluje nic. Dva z nich mají všechno, na co si jen vzpomenou, a zrovna před Vánocemi si na nic vzpomenout nemohou. Ani malý závan fantazie, ani malá radost z toho, že by měli něco dostat. Ostatní tři vědí, že letos stejně jako loni dostanou jen kinder vajíčko. A navíc, všechna ta přání by se na jednu čtvrtku stejně nevešla.

Ani v našem sociálně štědrém státu není na dětské tužby dost peněz. Cigarety a krabicové víno, bez kterých by život jejich rodičů byl jen zoufalá prázdnota, nejsou zadarmo a zatím na ně tyto sociálně slabší rodiny dávky nedostávají. Tak je nutno někde "pošetřit", zvlášť když dětí nemají málo.

"Paní učitelko, Jessica zase žadoní o svačinu a Demeterová poplivala celou lavici," tak zní nepříliš vánoční, avšak naprosto běžné problémy. A tak třídní dá Jessice, které doma nepřipravují svačinky, protože maminka při jejím odchodu ještě spí a tatínek často střídá jména, svačinu svoji. Holčičku, která si přišla postěžovat, opraví, že Demeterová se jmenuje Hanka a Hance po stopadesáté vysvětlí, že plivat kolem sebe jednoduše nemůže.

Sourozence Honzu a Lukáše, z nichž starší navštěvuje první třídu už podruhé a zdaleka to ještě není výhra, jejich matka čas od času nepouští domů. Přijde-li její přítel, tráví hoši na sídlišti dlouhé hodiny bez jídla, pití a bez záchodu, který si pak naschvál udělají za výtahem v patře jejich bytu.

Může být těmto dětem satisfakcí vajíčko s překvapením, když jsou špatnou výchovou překvapovány celý rok? Avšak ani děti, které jsou zahrnovány drahými "super" hračkami ještě dříve, než jsou tyto hračky u nás vůbec známé, na tom nejsou o nic lépe. Vlídné slovo či napomenutí v pravou chvíli v obou případech chybí. Ať už jsou rodiče doma na podpoře nebo přespříliš zaměstnáni, vždy je něco špatně. Vždy jsou jim pastelky k ničemu, dobrá výchova se špatně maluje.

Jak bude nadělovat Ježíšek těchto dětí, až nebudou dětmi ale dospělými? Nebudou náhodou svým starým rodičům oplácet jejich "péči a lásku" stejnou měrou? Nebudou si některé komplexy z mládí kompenzovat na svých dětech?

Zaznamenáno při pozorování života první třídy v menším městě vzdáleném přes 350 kilometrů od Prahy.

Dopřejete svým dětem letos na Vánoce vše, na co si jen vzpomenou? Nebo jim vysvětlíte, že ani Ježíšek nemůže přinést všem dětem, co si přejí, že má mnoho práce všechny obdarovat? Jak vychováváte své děti vy? Sdělte nám

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2005 15:53, Jarmila

Baví se děti ve školce, co dostanou k Vánocům.
"A co dostaneš ty, Dežo?"
"Tvoje kolo".

Jinak se přikláním k tomu, aby byly některým rodinám vypláceny sociální podpory a přídavky na děti v naturáliích, třeba i formou polévky od Armády spásy.

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 12. 2005 10:03, učitel s praxí

Ten článek je tak pravdivý až běhá mráz po zádech. Roste počet subdeprivovaných a deprivovaných dětí. Řada rodičů vnímá školu jako odkladiště dětí na těch 7-8 hodin denně.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

byt, dítě, rodiče, Životní situace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je běžný účet v cizí měně černou dírou?

2. 11. 2005 | Dana Chytilová | 1 komentář

Je běžný účet v cizí měně černou dírou?

Hromadí se vám doma eura, libry či dolary a vy zvažujete zřídit si devizový účet? Dobře si rozmyslete, zda jej opravdu potřebujete. Váš účet se totiž může pod tíhou poplatků ztenčovat... celý článek

Kolik zaplatíte za vedení účtu zdarma?

26. 9. 2005 | Dana Chytilová

Kolik zaplatíte za vedení účtu zdarma?

Nechcete se smířit s poplatkem za vedení běžného účtu? Platit jej nemusíte. Některé banky vám totiž povedou účet zadarmo. Ale pozor. Většinou musíte splnit určité podmínky. Které to... celý článek

Rodinné konto nebo nezávislé účty? Co je výhodnější?

13. 9. 2005 | Dana Chytilová

Rodinné konto nebo nezávislé účty? Co je výhodnější?

Vyplatí se spravovat rodinné peníze na společném účtu, v rámci tzv. rodinného konta? Nebo je výhodnější mít peníze pod kontrolou každý zvlášť? Z našeho srovnání vyplývá, že společně... celý článek

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

1. 9. 2005 | Karel Doležal | 1 komentář

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

I českým finančním trhem lze proplouvat bez vydané koruny za správu peněz. Není to zrovna nejjednodušší, ale je to rozhodně možné. Chcete spravovat bankovní konto, platit kartou a vybírat... celý článek

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

4. 8. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

Rušení poplatku za zrušení účtu patří nyní mezi nejviditelnější nástroje, kterým na sebe banky upozorňují. Jde jen o líbivé gesto konkurenčního boje? Opravdu při vystoupení z dané banky... celý článek

Partners Financial Services