Ježíšek rychlejší než světlo

Ježíšek rychlejší než světlo
Dělat malým dětem radost o Vánocích může být někdy nevděčná dřina. Zvláště, když jich máte na starosti několik stovek miliónů a všechno musíte zařídit za jediný večer. Vzdálenosti ani nadělování dárků přitom nejsou tím hlavním problémem, za největším zdržováním se skrývá převlékání.

Stovky miliónů dětí čekají na dárky pod stromečkem. Jak to ale všechno Ježíšek stihne? Musí se prosmýknout oknem či komínem, nadělit a zacinkat. Ve prospěch mu sice hraje časový posun, ale i tak to je až neskutečný výkon. Dali jsme si tu práci a spočítali, že se musí pohybovat dvojnásobnou rychlostí světla.

Proč tak rychle?

Ukázalo se, že vzdálenosti ani nadělování dárků nejsou problémem, největším zdržením je pro nejočekávanější antropomorfní personifikaci čas potřebný pro převlékání. Háček je totiž v tom, že si každý "nadělitele" dárků představuje jinak. Například jako malé novorozeně, barokního andělíčka, Santa Clause, Dědu Mráze, skřítka, kouzelného slona Bambo, tučného létajícího mrože nebo mu dokonce přidělují vizáž Mikuláše, to je panečku zmatek. A to jsou jen ty hlavní podoby, vynecháme všelijaké bizardní a individuální speciality.

Než tedy "Ježíšek" nadělí pod stromeček, musí si nejprve zjistit, jaká podoba se od něj pod tím kterým stromečkem čeká, a pak se narychlo přestrojit. Co kdyby ho někdo z rodiny náhodou zahlédl? V jednom činžovním domě se tak někdy přestrojuje i pětkrát.

Globalizované Vánoce

Poslední dobou se ale pro něj vše obrací k lepšímu. Agresivní marketing Coca Coly, který se před lety vydal do boje za ježíškovskou unifikaci, je velmi úspěšný. V obchodech je teď skoro nemožné sehnat vánoční ozdobu či sladkost bez bělovousého, růžolícího se staříka v červeném kulíšku. A co teprve výzdoba v ulicích a výlohách moderních hypercenter. Teď jen počkat až sejdou z mysli ty původní a prapodivné regionální podobizny.

Možná to tak bude pro všechny lepší. My budeme mít v hlavách jasno a Ježíšek se konečně zahřeje v teplém červeném kabátku. Nebude to asi trvat dlouho a lidé mu začnou dávat na stůl i skleničku Sherry pro zahřátí a kus koláče na posilněnou. Jednou tak snad "náš" nový globální Santa Claus bude moci zpomalit alespoň na rychlost světla a přestane konečně porušovat zákony konvenční fyziky.

Kdo naděluje u vás? Jak se tváříte na všudypřítomného Santu? Český Ježíšek přežil ruského Dědu Mráze, přežije Santa Clause?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 12. 2005 11:15, Jirka

Třeba by tu záhadu o podobě (či totožnosti) Ježíška mohl rozlousknout berňák. Jeho adresa se musí vyskytovat na fakturách většiny výrobců nebo alespoň velkoobchodů. Pokud nepodniká načerno, musí mít také živnosťák na dopravní služby. A ten by nedostal, pokud by se jednalo o nezletilé novorozeně nebo barokního andělíčka. Tomu nepřidělí ani IČO. Mohli by ho znát také na Úřadu pro civilní letectví, resp. v USA u FAA. Buď musel dostat speciální licenci, nebo má u těchto úřadů už pořádný seznam pokut pro překročení povolené rychlosti 250 uzlů v letové hladině pod 10 tisíc stop. Taky je záhadou, jak křehké a dokonce někdy živé dárky přežijí prudké brždění z dvojnásobku světelné rychlosti na nulu pod stromečkem. To musí být darda! Ale asi nic není nemožné, když pro jinou podobu Ježíška mohou v anketě hlasovat -2% lidí.:-)))

+12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dárky, dítě, Vánoce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ježíšku, naděl mi lepší rodiče

22. 12. 2005 | Dana Chytilová

Ježíšku, naděl mi lepší rodiče

"Co si přeješ, aby ti přinesl Ježíšek?" ptá se paní učitelka prvňáčka. "Nic, já všechno mám," odpovídá okatá holčička. "Aby maminka přestala kouřit," přeje si chlapeček v roztrhaném... celý článek

Zimní dovolené v plném proudu, jakou cestovní pojistku přibalit?

12. 12. 2005 | Simona Ely Plischke

Zimní dovolené v plném proudu, jakou cestovní pojistku přibalit?

Jaká pojišťovna kryje úraz spojený právě s vaším oblíbeným sportem? A kolik si za to účtuje? Co a za kolik nabízí vaše banka k vaší platební kartě? Bude vám v zimě k něčemu Evropský... celý článek

Rachejtle, alkohol a pojistné podmínky

30. 12. 2004 | Simona Ely Plischke

Rachejtle, alkohol a pojistné podmínky

Prodejci zábavní pyrotechniky si mnou ruce, silvestrovské ohňostroje a petardy v těchto dnech kupujeme jako o závod. O nezanedbatelný peníz nás mohou ale novoroční oslavy připravit... celý článek

Vánoce, Vánoce přicházejí, zaplaťte, přátelé…

15. 12. 2003 | Simona Ely Plischke

Vánoce, Vánoce přicházejí, zaplaťte, přátelé…

Podle různých odhadů za Vánoce letos utratíme až o 10 miliard víc než loni. Naše peněženka ovšem nezažívá redukční kúru pouze v souvislosti s obdarováváním blízkých, ale také navozováním... celý článek

Partners Financial Services