Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho
Rozhodli jste investovat do podílového fondu, ale nevíte, jak si na trhu vybrat? Pomůžeme vám. Kdy zvolit fond peněžního trhu, kdy fond dluhopisový a kdy akciový? Na co si dát pozor před investicí do smíšeného fondu? Jaké výhody a nevýhody přináší zajištěný fond? Jak dobře naplánovat prodej podílových listů? Máme pro vás konkrétní rady.

V článku Bohatý svět podílových fondů jsme si řekli, proč byste měli o podílových fondech uvažovat. Dnes si zkusíme ukázat, jak je můžete použít ke spoření na krátkou (kolem šesti měsíců, ale i méně), střední (kolem dvou let) a dlouhou (tři až pět let) dobu.

Pokud dnes spoříte na termínovaných vkladech a nejste spokojeni s výnosy, přesedlejte na podílové fondy. Můžete v nich také spořit a dosáhnout přitom vyšších výnosů při přijatelném riziku. Výhodou podílových fondů je i jejich snadné založení, zatímco na otevření vkladového účtu či termínovaného vkladu musíte vložit většinou 10 tisíc nebo i více korun, u podílových fondů je minimální první vklad kolem 5 tisíc korun, při pravidelném spoření pak můžete přivkládat třeba jen pár stokorun.

Při vybírání fondů obecně volte fondy růstové – ty nevyplácí dividendu. Tu byste totiž museli zdanit (vyplácí ji fondy výnosové, které jsou určeny především podnikům, pro které je naopak zdanění dividend výhodnější).
Výnos z růstového fondu dostanete prostřednictvím rostoucí ceny podílových listů. Pokud například na začátku roku byla hodnota podílového listu 1 koruna a na konci roku 1,02 koruny, pak pokud byste na začátku roku nakoupili a na konci prodali, pak získáte na každé koruně dva haléře, neboli 2% výnos. Nejdůležitější ale je, že pokud mezi nákupem a prodejem podílových listů uplyne alespoň 6 měsíců, pak se vám tento rozdíl nedaní. To je velká výhoda proti termínovaným vkladům, kde se úrok daní 15 %.

Spoříme pro strýčka příhodu

Pokud si ukládáme peníze na krátkou dobu, většinou chceme získat alespoň nějaký výnos při co nejmenším riziku. To je něco, co řada z nás hledá u termínovaných vkladů, podílové fondy nám mohou dát ještě více. A jak už jsme si řekli v tomto článku mají podílové fondy oproti termínovaným vkladům velkou výhodu v tom, že peníze z nich můžete vybrat kdykoliv bez sankce.

Více o tom, jak investují a na co jsou vhodné jednotlivé fondy najdete zde.
Pro krátkodobé uložení peněz (kolem půl roku, ale i méně nebo více) jsou vhodné fondy peněžního trhu – investují především do krátkodobých pokladničních poukázek a dluhopisů. Ty nesou více než termínované vklady, díky čemuž vám fond může vydělat více a skutečnost, že jejich vydavatelem je stát dává jistotu, že o své peníze nepřijdete. U všech dluhopisových investic je ale třeba mít na paměti, že pokud rostou úrokové sazby, hodnota dluhopisů klesá. Díky tomu při nedávném zvýšení úrokových sazeb ČNB zaznamenaly malé ztráty (v řádu desetin procenta) některé fondy peněžního trhu a o něco větší ztráty fondy dluhopisové.

Jak si vybrat fond peněžního trhu?

Začít můžete u nás na webu. Volte především takové, které mají nulový vstupní poplatek – například IKS KB Peněžní trhu (profil, názory, koupit) nebo ČP Invest peněžního trhu (profil, názory). Nulový vstupní poplatek znamená, že celá částka, kterou do fondu dáte, je investována a z ní vám vzniká výnos.

Pokud už například zaplatíte vstupní poplatek 0,3 % (ten si účtuje Sporoinvest – největší fond peněžního trhu v ČR), pak z každé tisícikoruny se investuje jen 997 korun. To sice může znít jako nepatrný rozdíl, ale pokud peníze plánujete vybrat za tři měsíce, pak při ročním výnosu 2% dostanete 1 016,95 koruny, pokud by poplatek byl 0, pak byste dostali 1 020 koruny. Rozdíl tří korun může znít nedůležitě, ale mějte na paměti, že u dlouhodobějších fondů (dluhopisových či akciových) se poplatky pohybují v řádu procent a pak už i při běžné investici můžete přijít o stokoruny. O tom, jak vám poplatky "žerou" vaši investici se můžete přesvědčit zde.

Střádáme na auto

Pokud jste dosud volili pro ukládání peněz na dobu kolem dvou let termínované vklady, pak to bylo pravděpodobně také proto, že jste se chtěli vyhnout riziku. Pokud se mu chcete vyhnout i v podílových fondech, pak i na takovouto dobu zvolte fond peněžního trhu. Možnost ztráty v tak dlouhém období je zde téměř nulová. Touto volbou se ale vzdáváte možného vyššího zisku.

Výnosy dluhopisových fondů se většinou pohybují o pár procentních bodů nad výnosy fondů peněžního trhu. Ty v uplynulých dvou letech vynášely kolem 1,5-1,7 % ročně, dluhopisové fondy nesly kolem tří procent ročně. Přepočteno na výše zmíněnou tisícikorunu by to za dva roky dělalo o 30 korun více. Vždy je ale třeba pamatovat, že fondy dluhopisové mohou mít i malou ztrátu. Ta, jak již bylo zmíněno výše, nastává většinou pouze v okamžiku růstu úrokových sazeb, v delším období se však většinou vyrovná – proto jsou dluhopisové fondy doporučovány na dva roky a déle.

Ukládáme dětem na studia

Pokud se i při střádání na pět a více let chcete vyhnout riziku ztráty, můžete opět zvolit fond peněžního trhu, mnohem vhodnější jsou ale fondy dluhopisové. Pokud jste skutečně rozhodnuti, že peníze nebudete pět let potřebovat, zkuste uložit část těchto peněz do akcií. Ačkoliv je zde nemalé riziko, že fond bude po nějakou dobu ztrátový, dlouhodobě přinášejí akciové fondy nejvíce. Například dlouhodobý (za několik posledních desetiletí) výnos amerických akcií se pohybuje kolem 8 procent ročně.

Teoreticky méně rizikovou variantou k akciovému fondu je fond smíšený. Jeho definice je ale velmi vágní a tak zatímco u jedné investiční společnosti si v této kategorii koupíte fond, kde je téměř vše investováno do akcií, jinde to může být fond téměř čistě dluhopisový. Před investicí do smíšeného fondu je vždy důležité se zeptat na jeho strategii – kolik bude akcií a kolik bude dluhopisů a zda to tak ve fondu musí být pořád. Ten, kdo se vám fond snaží prodat, by to měl vědět a pokud to neví, pak si od něj raději nic nekupujte. Pokud chcete totiž investovat s malým rizikem, pak byste měli brát fond, kde je většina v dluhopisech a jen minimum akcií.

Nikdy nezapomínejte na skutečnost, že minulá výkonnost není zárukou budoucích výnosů – fond, který minulý rok vydělal 10 %, je letos už vydělat nemusí. Určitým vodítkem ale může být porovnání minulé výkonnosti fondu s průměrnou výkonností celé skupiny daných fondů. Toto porovnání vždy najdete na kartě fondu, například pro největší český fond Sporoinvest (profil, názory) ho najdete v jeho profilu ve sloupci výkonnost.
Třetí alternativou dlouhodobého investování jsou zajištěné fondy. Ty vám garantují vrácení vaší investice (nebo její většiny) a k tomu i případného výnosu například akciového indexu. Ten může za dobu existence fondu vydělat i desítky procent (které samozřejmě dostanete i vy). Jejich nevýhodou většinou je, že je můžete nakoupit pouze v tzv. okamžiku úpisu a stejně tak je možné je prodat až při splatnosti (většinou tři, čtyři či pět let) a také vysokou požadovanou investici – 10 tisíc korun a více. Ačkoliv se vám mohou zdát jako velmi dobrá investice (především pokud máte strach z rizika), rozhodně byste do nich neměli investovat vše. Pokud vám totiž trhy "nebudou nakloněny", pak nevyděláte nic. Vhodnější bude kombinovat garantované fondy například s dluhopisovými fondy.

Nejlepší je střádat pravidelně

Nízká úroveň minimální první a především následné investice do podílového fondu z něj dělá velmi dobrý nástroj pro pravidelné spoření. Pokud chcete vědět více o výhodách pravidelného investování, přečtěte si tento článek. Při volbě vhodného fondy na pravidelné střádání se můžete řídit výše uvedenými radami pro jednotlivé délky střádání.

Nezapomeňte včas vystoupit

Každé delší střádání je třeba plánovat. Tak jako jste u vkladového účtu či vkladní knížky plánovali, kdy ji vypovědět, tak i tady musíte dobře naplánovat prodej podílových listů. Platí to především tehdy, když máte nějaké rizikovější investice – akciové či smíšené fondy.

Nejvhodnějším řešením je půl roku před plánovaným výběrem začít postupně převádět všechny peníze (především akciové fondy) do fondu peněžního trhu, kde je riziko nepříznivého vývoje kurzů minimální. Toto půlroční likvidační období vám dá čas prodat, resp. vyhnete se riziku velkých poklesů kurzů akciových fondů.
Pokud vlastníte jen dluhopisové fondy, bude vám stačit kratší doba, nicméně buďte během ní ostražití a pokud v novinách narazíte na zmínku o tom, že národní banka zvažuje zvýšení sazeb, pak prodejte co nejdříve. Naopak na pokles sazeb se vyplatí počkat – ceny dluhopisů pak totiž rostou a vy vyděláte.

Máte ještě nějaké peníze na termínovaném vkladu? Nebo už jste naopak přesedlali na podílové fondy? Podělte se o své zkušenosti s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bohatý svět podílových fondů

29. 11. 2005 | Petr Vykoukal

Bohatý svět podílových fondů

Je pro vás vkladní knížka či termínovaný vklad jediným nástrojem pro uložení peněz? A pod slovem investor si umíte představit kohokoliv jen ne sebe? Čtete dále, podílové fondy nejsou... celý článek

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

23. 11. 2005 | Roman Stuchlík, Milan Šmíd | 1 komentář

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

Za posledních deset let "ukradla" inflace českým občanům 35 % neinvestovaných úspor. Obrana proti tomuto "zloději" je jediná – investovat. Přinášíme výpočty reálného zhodnocení v jednotlivých... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VIII.

15. 11. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VIII.

Náš seriál svým 8. dílem vstupuje do cílové rovinky. Poslední díl upírá své kritické oko na nejmasověji nabízené produkty pro účely spoření si na stáří: penzijní připojištění a životní... celý článek

Jak měřit riziko investice do fondu

25. 10. 2005 | Roman Stuchlík

Jak měřit riziko investice do fondu

Jedním z největších rizik, které hrozí investorům do otevřených podílových fondů, je riziko kolísání kurzu fondu. Zjistit jak se kurz v minulosti "vlnil" nahoru a dolů, je pro investory... celý článek

Partners Financial Services