Akcie: předvánoční atmosféra bez přehnaných akcí

Akcie: předvánoční atmosféra bez přehnaných akcí
Uzamykání tučných ročních zisků pokračovalo uplynulý týden u akcií Unipetrolu, pražská burza jinak zakončila tam, kde začala. Evropský akciový index DJ Eurostoxx50 zůstal také beze změny. Americké indexy naopak přerušily svou růstovou rallye a mírně oslabily.


Česká republika

Hlavní indexy pražské burzy zakončily týden zhruba tam kde začaly, v průběhu týdne byl pohyb indexů v úzkém pásmu +/-1 %. Objemy obchodů byly, jak je v poslední době tradicí, opět nižší. Největších zisků dosáhly tituly "druhé vlny" a to ORCO a částečně CME. Rovněž posílil Český Telecom poté, co Telefonica poprvé oficiálně komentovala své nejbližší záměry u nové akvizice. Český Telecom se tak dostal až na hranici 525 Kč, kterou ale kvůli realizaci zisku neudržel. Uzamykání tučných ročních zisků pokračovalo u akcií Unipetrolu. 

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 422 1 425 +0,2 1 414 1 442
PX-D 3 587 3 578 +0,25 3 576 3 630

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Stavební výroba za říjen vzrostla o 13,8 %.
  • CPI za listopad pokleslo o 0,3 % (oček. –0,1 %).
  • Míra nezaměstnanosti za listopad podle očekávání klesla na 8,4 %.
  • HDP za 3Q podle očekávání stouplo o 4,9 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
6/12: ČEZ chce v Bulharsku snížit počet zaměstnanců až o 40 %.
7/12: Analytici České spořitelny zvyšují roční cílovou cenu akcií ČEZ na 873 Kč a doporučují "kupovat" z předchozího "akumulovat".
8/12: Generální ředitel ČEZu Martin Roman uvedl, že velkoobchodní cena elektřiny nadále poroste.
8/12: Společnost ČEZ by mohla zvýšit dividendu, pokud nenajde atraktivní investiční/akviziční cíle.
9/12: ČEZ podal závaznou nabídku na majoritní podíl v polských elektrárenských společnostech ELCHO a Skawina.

Český Telecom (profil, názory)
6/12: Český Telecom oznámil, že hodlá zvýšit svůj dluh až o 2 mld. eur, aby získal zdroje na akvizice či výplatu dividend

Co se stane - očekávané události

  • 12/12: Průmyslová výroba za říjen.
  • 14/12: PPI za listopad, index dovozních a vývozních cen za říjen.
  • 16/12: Maloobchodní tržby za říjen.

Spojené státy americké

Americké indexy v uplynulém týdnu hledaly směr a na hodnotách blízko 2 300 bodů byly velmi křehké. Ačkoli očekáváme růstový závěr roku, je třeba přečkat ještě tradiční splatnost termínových kontraktů, která může obchodníkům "pocuchat nervy" tím, jak významně zvyšuje volatilitu. Indexy tak  přerušily svou růstovou rally a mírně oslabily.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 877 10 778 -1 10 729 10 924
Nasdaq
(profil, názory)
2 273 2 256 -0,8 2 233 2 278
S&P 500
(profil, názory)
1 265 1 259 -0,5 1 253 1 263

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Hodnota ukazatele ISM ve službách za listopad dosáhla 58,5 bodů  (oček. 59 bodů).
  • Produktivita v nezemědělském sektoru za 3Q po revizi dosáhla 4,7 % (oček. 4,5 %).
  • Jednotkové náklady práce za 3Q poklesly o 1 % (oček. -0,9 %).
  • Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti dosáhl 327 tis., mezitýdenně tedy zaznamenaly mírný růst.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Předběžný zisk z pokračujících činností před zdaněním výrobce chemických materiálů Material Sciences Corporate (profil, názory) v 2Q vzrostl o 54 % y/y na 4,3 mil. USD, zatímco čisté tržby stouply o 19 % y/y na 74 mil. USD. Zveřejnění čtvrtletních výsledků se zpozdilo kvůli prověřování systému účtování daně z příjmu.
  • Apple (profil, názory) dostal zvýšenou cílovou cenu od analytiků UBS na $86 z předchozích $74.
  • Výrobce programovatelných čipů Altera (profil, názory) posílil poté, co společnost zvýšila výhled tržeb a hrubé marže pro 4Q. Altera nyní očekává tržby v rozmezí 286 – 297 (původně 292) mld. dolarů, hrubá marže by měla dosáhnout výše 66,5 % (původně 66 %).
  • Členové NYSE schválili spojení s elektronickou obchodní platformou Archipelago. NYSE se stane veřejně obchodovatelnou společností a získá nové obchodní kapacity, které jí dále umožní zlepšení konkurenčního postavení ve vztahu k  trhu Nasdaq. Hodnota transakce dosáhne 9 mld. dolarů. 
  • Automobilka Ford uvažuje o uzavření 10 výrobních závodů a redukci počtu zaměstnanců až o 30 tis. s cílem zvýšit produktivitu využití výrobních kapacit.
  • Microsoft (profil, názory) prohrál spor s jihokorejskými antimonopolními úřady. Největší světová softwarová firma musí v zemi oddělit od Windows službu okamžitého posílání zpráv a umožnit ve svém operačním systému provoz konkurenčních produktů. Microsoft navíc dostal pokutu $32 mil.
  • Texas Instruments očekává zisk ve výši 38-40c/a, proti říjnovému očekávání 36c/a, společnost zároveň zvýšila výhled v oblasti tržeb.
  • National Semiconductor (profil, názory) zřejmě dosáhne 32c/a zisku na akcii, očekávalo se 28c/a, očekává se také růst tržeb nad původní odhad ($544 proti $520 mil.)
  • Intel snížil svůj odhad vývoje tržeb na $10,4 - 10,6 mld., původní odhad činil $10,2 - 10,8 mld. INTC očekává hrubou marži za 4Q 63 %, což je v souladu s očekáváním, titul oslabil na $25/a.

Co se stane - očekávané události

  • 13/12: Maloobchodní tržby za listopad (oček. 0,2 %), obchodní zásoby za říjen (oček. 0,4 %).
  • 13/12: Prosincové zasedání FEDu, očekává se zvýšení sazeb o 0,25 % na 4,25 %.
  • 14/12: Obchodní bilance za říjen (oček. -$63,1), index dovozních cen za listopad (-0,4%).
  • 15/12: CPI za listopad (-0,4%), Empire Manufacturing za prosinec (oček. 18,5), počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti, průmyslová výroba za listopad (oček.0,5%), Philadelphia Fed za prosinec (oček. 12,7).  

Eurozóna

Evropský akciový index DJ Eurostoxx50 (profil, názory) zůstal v uplynulém týdnu beze změny. Na trzích panuje předvánoční atmosféra, investoři se nepouštějí do žádných přehnaných akcí. Pozitivní pro investory je ta skutečnost, že z maximálních cen, kterých bylo dosaženo v předminulém týdnu, nenastává žádné zásadní vybírání zisků.

Jedním z nejsledovanějších údajů bylo zveřejnění průmyslové výroby v Německu za měsíc říjen, kdy došlo k meziměsíčnímu růstu o 1,1%, což bylo více než čekal trh (0,5 %). Oživení průmyslové aktivity v Německu pokračuje a ve 4. čtvrtletí jsou předpoklady k ještě rychlejšímu růstu německé ekonomiky.

Komentáře hlavního ekonoma Evropské centrální banky Otomara Issinga na fóru věnovaném monetární politice potvrdily předchozí signály prezidenta ECB Tricheta. Podle něj je nutná neustálá obezřetnost vůči inflaci a další zvýšení úrokových sazeb v Eurozóně může následovat jen v případě ohrožení cenové stability.

Jedním z nejsledovanějších titulů v Evropě je společnost Roche Pharmaceuticals, výrobce jediné účinné zbraně proti ptačí chřipce léku Tamiflu. Od začátku roku akcie vzrostly na více než dvojnásobek. Nyní společnost umožní podle smluv předat výrobu léku 13 vybraným generickým výrobcům, zatím byly zveřejněny dvě americké společnosti Teva Pharmaceuticals a Mylan Laboratories.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2005 14:43, Jirka

A ty sem musíš psát každé pondělí 5 příspěvků? Že se na to nevykašleš, když je to taková fuška? Stejně ti za to nic redakce neplatí. Kdyby o to stála, tak to vydá jako článek. Ještě ti poradím jednu fintu: Až budeš chtít vyrobit další pondělí příspěvek, vyber ten z minulého týdne myší, stiskni CTRL+C, pak u nového článku klikni na nový příspěvek, klikni do pole pro text a stiskni CTRL+V. Nač to psát pracně pokaždé znovu, když tu o předraženém ČEZu a tunelářích z Baham píšeš v jednom kuse už asi půl roku? Asi znáš přísloví: "Opakování je matkou moudrosti." Jen si nejsem jist, jestli k ní dospěješ zrovna takhle.;-)

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2005 15:18, Jahoda Frantisek

Tohle je celkem zajimava vec z Fooled by Randomness od Nassima Nicholase Talleba. Clovek, ktery dokaze vydelat prumerne 15% rocne s desetiprocentni volatilitou, ma 93% sanci, ze v kazdem roce dosahne zisku (je to tedy superinvestor). To je stejne, jako kdyby mel 77% sanci, ze dosahne zisku kazde ctvrtleti, 67% sanci, ze dosahne zisku kazdy mesic, 54% sanci, ze dosahne zisku kazdy den, 51,3% sanci, ze dosahne zisku kazdou hodinu, 50,17% sanci, ze dosahne zisku kazdou minutu a 50,02% sanci, ze dosahne zisku kazdou sekundu. Jinymi slovy, pokud by svou investici sledoval on-line neustale, dostane v prumeru temer kazdou druhou sekundu od trhu pecku. Pokud by sledoval pouze mesicni vypisy, zazije neprijemne prekvapeni jen v jednom mesici ze tri. U ctvrtletnich vykazu bude v prumeru neprijemne prekvapen mene nez jednou ze ctyr ctvrtleti, u rocnich vykazu jednou za ctrnact let.
Pouceni: takovy investor usetri hodne energie a zachova si dusevni zdravi tim vice, v cim delsich intervalech se bude svym investicim venovat.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: rating středoevropských trhů klesl na neutral

5. 12. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: rating středoevropských trhů klesl na neutral

Morgan Stanley snížil investiční stupeň pro Polsko, Maďarsko i ČR. Koruna posílila na historický rekord proti euru. Evropské trhy se vyšplhaly na nová čtyřicetiměsíční maxima. ECB podle... celý článek

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

21. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik... celý článek

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

14. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

Domácí trh kopíroval dění a vývoj na ostatních středoevropských burzách, tedy klesal. Vývoj v USA znamenal prakticky celotýdenní stagnaci. Německý DAX trvale překonal psychologickou... celý článek

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

31. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

ČNB překvapivě zvýšila repo sazbu o 0,25 % na 2 %, Bush nominoval jako nového šéfa FEDu Bena Bernankeho, německý DAX ztratil. Přinášíme vám akciový komentář ve zcela nové podobě. Přehlednou... celý článek

Akcie: sazby rostou a porostou

24. 10. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: sazby rostou a porostou

Evropské burzy zažily největší propad od červencových teroristických útoků v Londýně. Příčinou jsou celosvětově rostoucí úrokové sazby, které mohou zpomalit růst jednotlivých ekonomik... celý článek

Partners Financial Services