Akcie: rating středoevropských trhů klesl na neutral

Akcie: rating středoevropských trhů klesl na neutral
Morgan Stanley snížil investiční stupeň pro Polsko, Maďarsko i ČR. Koruna posílila na historický rekord proti euru. Evropské trhy se vyšplhaly na nová čtyřicetiměsíční maxima. ECB podle očekávání zvýšila hlavní úrokovou sazbu. USA představily dobrá makroekonomická data. Co dalšího uplynulý týden přinesl?


Česká republika

Pražská burza se tento týden nevymanila z letargie, která na trhu již trvá delší dobu. Objemy na trhu tak poklesly na podprůměrné úrovně a kurzové výkyvy se zmenšily. Většina titulu tak zakončila na úrovních ze začátku týdne. Výjimkou byl mírný pokles Unipetrolu a růst mediální společnosti CME. Díky pátečnímu růstu, který byl podpořen pozitivním sentimentem na okolních trzích, skončila burza v mezitýdenním srovnání na vyšších hodnotách.


Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 403 1 422 +1,36 1 396 1 422
PX-D 3 529 3 587 +1,64 3 510 3 588

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Koruna posílila na historický rekord proti euru.
  • Průměrná mzda za 3Q reálně vzrostla o 4,2 % y/y na 18 833 Kč (Viz článek Průměrná mzda převýší příští rok 20 tisíc korun).
  • Index nákupních manažerů v průmyslu vzrostl v listopadu na 54,7 b.
  • Morgan Stanley snižuje investiční stupeň pro středoevropský region (Polsko, ČR, Maďarsko) na "neutral".

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
28/11: ČEZ zahájil likvidaci elektrárny Tušimice I, Tušimice II budou modernizovány.
30/11: ČEZ oznámil konsolidovaný zisk za 3Q, který dosáhl 14,09 mld. Kč, očekávalo se 14,14 mld. Kč. Tržby mírně překonaly očekávání. ¨
1/12: ČEZ oznámil, že možná zvýší dividendy, pokud nezíská akvizice

Český Telecom (profil, názory)
30/11: Úřad pro hospodářskou soutěž udělil Českému Telecomu pokutu 205 milionů korun za zneužití dominantního postavení.

Co se stane - očekávané události

  • 6/12: Obchodní bilance za říjen.
  • 6/12: Stavební výroba za říjen, nezaměstnanost za listopad, CPI za listopad.
  • 9/12: HDP za 3Q.

Spojené státy americké

Americké indexy v první polovině týdne ztrácely, když investoři vybírali zisky po několika růstových dnech v řadě. Ve čtvrtek technická korekce na trzích skončila a indexy se opět vrátily na růstovou dráhu. Dobrá makrodata totiž naznačila mírné snížení inflačních tlaků.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 934 10 877 -0,52 10 804 10 959
Nasdaq
(profil, názory)
2 263 2 273 +0,44 2 230 2 274
S&P 500
(profil, názory)
1 268 1 265 -0,24 1 249 1 268

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Prodeje existujících domů za říjen: 7,09 mil. USD (oček. 7,2 mil.).
  • Objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby v říjnu vzrostly o 3,4 % (oček. 1,5 %), bez započtení přepravních zakázek dosáhl růst 0,3 %, oček. 1 %.
  • Spotřebitelská důvěra v listopadu dosáhla 98 bodů (oček. 90,2 bodů).
  • Přírůstek GDP za 3Q dosáhl 4,3 % (oček. 4 %).
  • Hodnota indexu nákupních manažerů pro oblast Chicaga dosáhla 61,7 bodů (oček. 60).
  • Osobní výdaje v říjnu vzrostly o 0,2 % při růstu příjmu o 0,4 %.
  • Inflační index PCE v říjnu vzrostl o 0,1 %, očekával se nárůst o 0,2 %.
  • ISM index pro průmyslový sektor v říjnu dosáhl 58,1, což je nižší údaj proti zářijovým 59,1, avšak potvrzuje stále růstovou aktivitu sektoru.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Akcie Merck (profil, názory) oslabily po informaci, že výnosy v příštím roce poklesnou o 2 mld. USD v souvislosti s vypršením patentu na lék Zocor.
  • Analytici Goldman Sachs (profil, názory) zvyšují investiční stupeň akcií Seagate (profil, názory) z "underperform" na "in-line".
  • PipperJaffray zvyšuje cílovou cenu akcií Western Digital (profil, názory) na 16 USD.
  • Akcie elektrárenské společnosti Calpine (profil, názory) propadly o 56 % poté, co společnost opustili CEO a CFO. To výrazně zvýšilo obavy investorů z bankrotu společnosti. S&P snížil úvěrový rating z B- na CCC, Merill Lynch snížil doporučení na "sell"
  • Tiffany&Co. (profil, názory) zveřejnila zisky za třetí fiskální čtvrtletí 23,8 mil. USD. Ve stejném období minulého roku společnost vykázala zisk 17,4 mil. USD. Příjmy společnosti vzrostly o 8 % na 500,1 mil. z 461,2 mil. USD minulého roku. Analytická projekce byla 505 mil. USD.
  • Společnost Seagate zvýšila ziskový výhled na rok 2006. Pozitivně se odrazí do výsledků především vyšší poptávka po pevných discích a zlepšená pozice při tvorbě cen. Pro 2Q 2006 očekává STX, že EPS dosáhne 49-53c (původní oček. trhu 49c) při výnosech 2,2 mld. USD.

Co se stane - očekávané události

  • 5/12: ISM ve službách za listopad (oček. 59).
  • 6/12: Produktivita v nezemědělském sektoru za 3Q 4,2%, průmyslové objednávky za říjen (oček. 1,1%).
  • 8/12: Počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden.
  • 9/12: Spotřebitelská důvěra University of Michigan za prosinec (oček. 83), velkoobchodní zásoby za říjen (oček. 0,4 %).

Eurozóna

Evropské trhy se v uplynulém týdnu vyšplhaly růstem o více než 1,5 % na nová čtyřicetiměsíční maxima. Stále pozitivně naladěné zámořské trhy mají dobrý vliv také na evropské burzy.

ECB podle očekávání zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o 25 bps na 2,25 %. Komentáře ECB k rozhodnutí o úrokových sazbách zvýšily šanci, že ECB již k dalšímu zvýšení úrokových sazeb přistupovat nemusí. I tato zpráva měla prorůstový vliv pro burzy v Eurozóně.

Trhům již tradičně prospívá předvánoční nálada, kdy se akciovým trhům již tradičně daří. K této náladě přispívá také vývoj nezaměstnanosti, která v říjnu stagnovala na stejné úrovni jako v září 8,3%.

Zajímavě se vyvíjí bitva o převzetí dánského telekomunikační firmy TDC, kde skupina pěti finančních investorů Apax Partners, Permira Advisors, Blackstone Group, Providence Equity Partners a Kohlberg Kravis Roberts & Co. nabídla 382 dánských korun na akcii, což byla 6% prémie nad tržní cenu. Za poslední tři měsíce cena akcií na kodaňské burze vzrostla o více než 40 %. Ve hře zůstávají i další investoři mezi jinými i švýcarský Swisscom. Rozhodnutí by mělo padnout dnes.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

21. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik... celý článek

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

14. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

Domácí trh kopíroval dění a vývoj na ostatních středoevropských burzách, tedy klesal. Vývoj v USA znamenal prakticky celotýdenní stagnaci. Německý DAX trvale překonal psychologickou... celý článek

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

31. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

ČNB překvapivě zvýšila repo sazbu o 0,25 % na 2 %, Bush nominoval jako nového šéfa FEDu Bena Bernankeho, německý DAX ztratil. Přinášíme vám akciový komentář ve zcela nové podobě. Přehlednou... celý článek

Akcie: sazby rostou a porostou

24. 10. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: sazby rostou a porostou

Evropské burzy zažily největší propad od červencových teroristických útoků v Londýně. Příčinou jsou celosvětově rostoucí úrokové sazby, které mohou zpomalit růst jednotlivých ekonomik... celý článek

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

10. 10. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

Předpokládá se, že FED bude dál zvyšovat sazby. Cena ropy klesla až k 60 USD za barel. Hlavní americké indexy spadly na 15měsíční minimum. Evropští investoři již uzamykají letošní zisky.... celý článek

Partners Financial Services