Akcie: předvánoční atmosféra bez přehnaných akcí

Pavel Slavík | | 12. 12. 2005 | 10 komentářů
Uzamykání tučných ročních zisků pokračovalo uplynulý týden u akcií Unipetrolu, pražská burza jinak zakončila tam, kde začala. Evropský akciový index DJ Eurostoxx50 zůstal také beze změny. Americké indexy naopak přerušily svou růstovou rallye a mírně oslabily.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2005 14:43, Jirka

A ty sem musíš psát každé pondělí 5 příspěvků? Že se na to nevykašleš, když je to taková fuška? Stejně ti za to nic redakce neplatí. Kdyby o to stála, tak to vydá jako článek. Ještě ti poradím jednu fintu: Až budeš chtít vyrobit další pondělí příspěvek, vyber ten z minulého týdne myší, stiskni CTRL+C, pak u nového článku klikni na nový příspěvek, klikni do pole pro text a stiskni CTRL+V. Nač to psát pracně pokaždé znovu, když tu o předraženém ČEZu a tunelářích z Baham píšeš v jednom kuse už asi půl roku? Asi znáš přísloví: "Opakování je matkou moudrosti." Jen si nejsem jist, jestli k ní dospěješ zrovna takhle.;-)

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2005 15:18, Jahoda Frantisek

Tohle je celkem zajimava vec z Fooled by Randomness od Nassima Nicholase Talleba. Clovek, ktery dokaze vydelat prumerne 15% rocne s desetiprocentni volatilitou, ma 93% sanci, ze v kazdem roce dosahne zisku (je to tedy superinvestor). To je stejne, jako kdyby mel 77% sanci, ze dosahne zisku kazde ctvrtleti, 67% sanci, ze dosahne zisku kazdy mesic, 54% sanci, ze dosahne zisku kazdy den, 51,3% sanci, ze dosahne zisku kazdou hodinu, 50,17% sanci, ze dosahne zisku kazdou minutu a 50,02% sanci, ze dosahne zisku kazdou sekundu. Jinymi slovy, pokud by svou investici sledoval on-line neustale, dostane v prumeru temer kazdou druhou sekundu od trhu pecku. Pokud by sledoval pouze mesicni vypisy, zazije neprijemne prekvapeni jen v jednom mesici ze tri. U ctvrtletnich vykazu bude v prumeru neprijemne prekvapen mene nez jednou ze ctyr ctvrtleti, u rocnich vykazu jednou za ctrnact let.
Pouceni: takovy investor usetri hodne energie a zachova si dusevni zdravi tim vice, v cim delsich intervalech se bude svym investicim venovat.

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

14. 12. 2005 11:01 | Jirka

V principu to tak opravdu funguje. Zkoušel jsem si počítat, jak bych na tom byl, kdybych tituly, s nimiž jsem začínal obchodovat, držel delší dobu a krátkodobého vývoje si nevšímal. S výjimkou cyklických technologických titulů, které se k delšímu držení nehodí, bych měl zisk několik set dolarů (cca 30%) za půl roku. Místo toho jsem se snažil o swing a přibližně totéž prodělávám. Poměr ztráty z kurzu a poplatků mám 2:5. Obchodování je pro mne druhá směna a občas i neklidná noc. Návaly endorfinu střídá vztek. To hlavně když se snažím být při obchodování chytřejší, než při analýze a sestavování obchodního plánu, a nedodržení plánu se mi vymstí. Několikrát mne před chybným tahem zachránila chvilka nepozornosti. Věnoval jsem se něčemu jinému a zatím kurz sledovaného titulu prudce klesl a zase se vrátil. Automatickým stopkám po prvních zkušenostech nedůvěřuji a tzv. mentální stopka vyžaduje stálou pozornost a rychlou reakci. Díky nepozornosti jsem byl ušetřen zbytečného "odstřelení" stopky a stresové situace.
Problém dlouhodobého investování je v tom, že čím delší je doba držení (a cyklus správy portfolia), tím nižší je dosažitelný výnos. Výnosnější tituly mají bohužel také vyšší volatilitu. Portfolio, které by vynášelo 15% p.a. s 10% volatilitou a roční správou, nebude rozhodně lehké namíchat. Na to by musel být skutečně superinvestor. Existují však investoři a obchodníci, kteří dosahují vyššího průměrného výnosu, byť s vyšší volatilitou a častější správou portfolia. Jeden známý daytrader se mi svěřil, že při daytradingu dosahuje profitu celkem bezpečně, ale při pokusech o delší obchody selhává. Někteří z nás nemají na delší držení povahu nebo je neuspokojuje výnos 15%. Asi tak, jako workoholika nikdo nedonutí k delší relaxaci. Jako optimální řešení bych tedy viděl nalezení individuální periody správy portfolia, při níž dosahuje konkrétní investor nejvyšších zisků. Ani to však nebude jednoduché. Otestování delších cyklů vyžaduje mnoho let a podmínky jsou pokaždé unikátní. Chci se proto pokusit testovat několik cyklů paralelně. Jen kdyby na to bylo víc peněz.:-(
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2005 15:18 | Boucek Antonin

Tohle je celkem zajimava vec z Fooled by Randomness od Nassima Nicholase Talleba. Clovek, ktery dokaze vydelat prumerne 15% rocne s desetiprocentni volatilitou, ma 93% sanci, ze v kazdem roce dosahne zisku (je to tedy superinvestor). To je stejne, jako kdyby mel 77% sanci, ze dosahne zisku kazde ctvrtleti, 67% sanci, ze dosahne zisku kazdy mesic, 54% sanci, ze dosahne zisku kazdy den, 51,3% sanci, ze dosahne zisku kazdou hodinu, 50,17% sanci, ze dosahne zisku kazdou minutu a 50,02% sanci, ze dosahne zisku kazdou sekundu. Jinymi slovy, pokud by svou investici sledoval on-line neustale, dostane v prumeru temer kazdou druhou sekundu od trhu pecku. Pokud by sledoval pouze mesicni vypisy, zazije neprijemne prekvapeni jen v jednom mesici ze tri. U ctvrtletnich vykazu bude v prumeru neprijemne prekvapen mene nez jednou ze ctyr ctvrtleti, u rocnich vykazu jednou za ctrnact let. Pouceni: takovy investor usetri hodne energie a zachova si dusevni zdravi tim vice, v cim delsich intervalech se bude svym investicim venovat.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2005 14:43 | Jirka

A ty sem musíš psát každé pondělí 5 příspěvků? Že se na to nevykašleš, když je to taková fuška? Stejně ti za to nic redakce neplatí. Kdyby o to stála, tak to vydá jako článek. Ještě ti poradím jednu fintu: Až budeš chtít vyrobit další pondělí příspěvek, vyber ten z minulého týdne myší, stiskni CTRL+C, pak u nového článku klikni na nový příspěvek, klikni do pole pro text a stiskni CTRL+V. Nač to psát pracně pokaždé znovu, když tu o předraženém ČEZu a tunelářích z Baham píšeš v jednom kuse už asi půl roku? Asi znáš přísloví: "Opakování je matkou moudrosti." Jen si nejsem jist, jestli k ní dospěješ zrovna takhle.;-)
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2005 13:41 | Frosty Snowman

@ Petr Jedni sem pisou o akciich prispevky o nekolika vetach. Jini sem pisou jen jednou vetou protest , nebo urazku , nebo nadavku , o akciich nemaji co rici. Vis , jaka je to fuska , napsati sem kazde pondeli 5 prispevku o nekolika vetach o akciich ? Vyzkousej si to pristi pondeli rano ! Napis sem 5 vseobecne zajimavych a poucnych prispevku o akciich a kazdy nekolika vetami ! Jeden prispevek o Google. Jeden o CEZ. Jeden o Sun Microsystems . Atd. A budeme videt tu tvoji akciovou inteligenci ! A kdyz uz jsme u tech urazek : asi toho vim o akciich mnohem vice nez ty a moje kniha o akciich bude v cestine jednou z nejpopularnejsich knih o akciich.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 20:25 | petr

ad firmy v Holandsku, Kypru, atd. - clovece, vis vubec neco o ochrane investic, danove optimalizaci, optimalizaci holdingove struktury, atd..??? prestan ukajet svuj grafomansky chtic a radeji si o techto vecech a hlavne, HLAVNE o obchodovani na akciovych trzich neco nastuduj, nez zacnes mudrovat
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 4:23 | Snehurka

Kde se v Evrope nejlepe zije a pracuje podle testu nemeckeho magazinu Manager : 1. Paris , 2. Frankfurt , 3. Luxemburg , 4. Praha , 5. München , 6. Düsseldorf , 7. Brussel , 8. Stuttgart , 9. London , 10. Wien , 11. Hamburg , 12. Madrid , 13. Berlin , 14. Zürich.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2005 4:22 | University of Hostomice pod Brdy

Internet je plny povidani v cestine , anglictine i nemcine , ze pri nakupu akcii pro bezpecnou viceletou investici je dobra jista mira bezpecnosti = margin of safety = Sicherheitsmarge , ale nikde se nepise , jak se ta mira bezpecnosti urci. Tedy jsou vsechny ty internetove stranky a povidani na nich na nic. Miru bezpecnosti si vymyslel pan Benjamin Graham. Mira bezpecnosti je rozdil mezi procenty z obraceneho P/E akcie a uroky 10-letych statnich dluhopisu. E/P% minus Bonds%. Tedy pri P/E 15 = 100/P/E = 100/15 = E/P 6,6%. A je-li dnes urok dluhopisu 3,6% , pak ma akcie rentabilitu o 3% lepsi a to je 83% z 3,6%. Pak mame miru bezpecnosti 83%. Ale pri P/E 30 pak je E/P = 100/30 = 3,3% a rozdil 3,3 - 3,6 = -0,3 a to je negativní míra bezpecnosti -8,3%. Predrazena akcie Google mela stale pri P/E 40 az P/E 70 negativni miru bezpecnosti a presto rostla za rok +330% , ale bylo nutno se stale pojistovat se stop loss order a az prijde dalsi velky krach akcii , nebo se provali , ze firma Google hlasi nepravdivy zisk , spadne akcie Google na 1/10 az 1/50. Zatimco akcie s P/E 13 maji dnes miru bezpecnosti 100% , to jsou akcie , ktere se nemusi hlidat. Jak povidal Warren Buffett , burzy mohou miti klidne 5 let zavreno a akcie nebude mozno 5 let prodat , maji-li akcie vysokou miru bezpecnosti a podnik bez konkurence kazdorocne zvysuje zisk , obrat a cash flow , pak neni strach o penize , kdyz se drzi akcie 5 let.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2005 4:20 | Frosty Snowman

Akcie Google rostla 2004 - 2005 +330% z 100 $ na 430 $ a do roku 2008 se ceka kurz 1000 $. Ja jsem vloni tusil , ze Google poroste snadno +100% , ale nekoupil jsem , protoze jsem chtel 4% dividendy. To by byla krasa , kdyby akcie rostla o nekolik procent mene a platila 4% dividendu. Firma Google a Microsoft jsou dnes dve nejvice nesympaticke firmy sveta. Ten Rus Sergej a Izraelec Laurenc z vedeni firmy Google meli radost , kdyz se 2004 stali miliardari a proto vydali letos nove akcie , aby vydelali dalsi miliardy a dohonili svym majetkem Buffetta a Gatese. Predrazena akcie Google ma dnes P/E 69 a tak pouha internetova hledaci masina Google je draha jako dohromady velke zavody BMW plus Volkswagen. Google 65 miliard $ a BMW + VW = 43 miliard $. Kdo ma akcie Google , musi byt posichrovan se stop loss order , jakmile se ukaze , ze ten Rus a Izraelec z vedeni Google hlasi nepravdive zisky , pak bublina praskne a Google akcie spadne na 1/20. Kdo se poucil roku 2000 , jak to to dopada s predrazenymi techno akciemi s P/50 az P/E 200 , nekupuje predrazene akcie a nevydelava 330% za 1 rok s akcii Google. Ja bych koupil vloni za 1000 € Google a vydelal 3300 € za rok a pomohl tomu ze , kazdy chef Google vydelal 10 miliard za rok.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 12. 2005 4:19 | Nikolaus

Posledni 2 roky rostly akciové indexy mezi Plzní a Ankarou : Ukrajina +477% , Rumunsko +232% , Estonsko +156% , Turecko +137% , Lotyssko +131% , Madarsko +130% , Litva +128% , Cechy +126% , Chorvatsko +124% , Bulharsko +89% , Polsko +77% , Rusko +64%. Je ale chyba kupovati akcie , ktere posledni 2 roky nejvice rostly , jako z Ukrajiny , prave naopak , akcie ktere malo rostly , maji ten rust jeste pred sebou a tedy akcie USA , Britanie , Nemecka. ..... Skvely rust zisku banky Royal Bank of Scotland neodpovida celorocnimu padu jeji akcie. Tento rozpor znamena jasne : nutno levne akcie RBS koupit. Jednou se rust akcie vyrovna rustu zisku banky - akcie RBS neni dobra akcie na 1 rok , ale je ta nejlepsi akcie na 50 let , jakoz i Wells Fargo. To by byla krasa , kdyby clovek koupil ve 20 letech za 30.000 korun akcie Royal Bank of Scotland a Wells Fargo a v 70 letech je jeste furt mel a kdejaky rok je prikupoval za dalsich 30.000 korun a mel kazdorocne z nich 3% dividendy s 10% rustem dividend i kurzu akcii. Proc neni zajem o akcie RBS : akcionari ji maji za zle , ze kupuje podily bank v Cine namisto zvyseni dividend. Takova hloupost. Dividenda RBS je dnes 3,8% kurzu a podily na bankach v Cine se mohou jedine vyplatit. Jeste lidi v cizine nedosli k tomu , jaky je rozdil mezi dividendami solidnich bank a duchodovym pripojistenim. Dividendy solidnich bank jsou pres 3% z kapitalu , ten kapital roste sam prumerne pres 10% rocne a dale roste kapital dalsim prikupovanim akcii a dividendy rostou 10% rocne a potomci akcie a dividendy zdedi. Duchodove pripojisteni ( bez pridavku od statu , ktery je nutno vratiti pri duchodu v cizine ) da rocne 3% z kapitalu plus nejisty bonus a duchod roste snad jen 1% az 2% rocne a neni-li to pripojisteni fungujici jako zivotni pojisteni , pak jej potomci nezdedi.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 12. 2005 4:16 | Jingle Bell

V nejlepsim je dobre z akcii vystoupit , nebyt nenasytny. Kdyz rostla CEZ akcie minule roky 100% rocne , neocekavat ze poroste furt 100% rocne a necekat ani 20% rocne. Kdo posledni plave v bazenu , plave s vytrusy ! Posledniho pokousou psi ! Posledni zhasne svetlo ! Ceske akcie neporostou vecne , po 7 letech rustu prichazi vetsinou taky 3 roky pad. ... Predstavte si , ze by jste v breznu 2000 zjistili , ze americke techno akcie rostly 1990 az 2000 pres 10.000% za 10 let , tedy by jste vzali vsechny svoje uspory , dejme tomu 1 milion korun a chteli za vsechny prachy koupit akcie Cisco , EMC , Sun Microsystems , aby jste vydelali za pristich 10 let taky nekolik tisic procent. Pak by jste cetli nekolikrat v mediich varovani : Neni radno kupovat techno akcie s P/E 100 , je risiko , ze spadnou na zlomek sve hodnoty , nebot dlouhodobe akcie muze rusti jen tolik , kolik roste zisk podniku. TO BY BYLA RADA DRAHA , K NEZAPLACENI. V breznu 2000 by jste nekoupili zadne americke techno akcie , v dubnu 2000 by jste je neprodavali se ztratou cca. 13% a v rijnu 2002 by jste nemeli milon korun v akciich spadly na 1/20. A stejne tak RADA DRAHA , K NEZAPLACENI je : Kdyz akcie CEZ , C.Telekom , Zentiva , Orco maji v dnes P/E 25 a tunel CETV P/E 50 , je nebezpeci ze pujdou 5 let vodorovne , nebo spadnou na polovinu , protoze dlouhodobe akcie muze rusti jen tolik , kolik roste zisk podniku a pri padu akcie na polovinu se dosahne teprve zdrave a za leta prumerne P/E 10 az P/E 14. Jak uz pravila moje babicka z Vinaric : vsichni Cesi a Slovaci se nemusi pretahovat o 6 predrazenych ceskych akcii na burze Praha , protoze na burze Frankfurt nebo New York jsou stovky fundamentalne levnych akcii s P/E 9 az P/E 14. Jenom staci vykouknout z tech ceskych tunelu do sveta - na zapad. A nehledat akcie v Madarsku , Bulharsku , Ukrajine. Kdyz to neklaplo s Harvardem z Baham , nedavat zadne penize na CETV z Bermud , to je to same risiko a pomuzete jen hlavnimu akcionari vydelat miliardu. Taky uz je neduveryhodna vychytralost : namisto v Cechach , zalozit ceskou firmu Zentiva v Holandsku a mohla byt zalozena i na Kypru nebo na Kajmanskych ostrovech.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mirek Topolánek

expremiér a podnikatel

Ladislav Blažek

podnikatel, pánské oděvy Blažek

Mirek Topolánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Ladislav Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services