Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

Petr Vykoukal | | 9. 12. 2005 | 5 komentářů
Rozhodli jste investovat do podílového fondu, ale nevíte, jak si na trhu vybrat? Pomůžeme vám. Kdy zvolit fond peněžního trhu, kdy fond dluhopisový a kdy akciový? Na co si dát pozor před investicí do smíšeného fondu? Jaké výhody a nevýhody přináší zajištěný fond? Jak dobře naplánovat prodej podílových listů? Máme pro vás konkrétní rady.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

9. 2. 2006 13:06 | enngler

Není možné aktualizovat kurzy podílových fondů denně?
+102
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2005 19:49

Dobrý den pane Jiří, začínám se zajímat o obchodování s akciemi /včetně USA/.Zatím mám zkušenosti s podílovými fondy /vesměs akciovými/.Smlouvu na obchodování mám uzavřenu s FIO.Byl bych vám vděčen za tipy,které by mi pomohly rozšířit můj obzor v této oblasti.Máte nějaké podrobnosti o vámi zmiňované aplikaci Level II.Děkuji vám za jakékoliv info ev.rady.S pozdravem! Petr N.
+80
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2005 14:04 | Jirka

Já jsem náš trh raději ani nezkoušel. Hodně lidí se nechá oslnit růstem středoevropských trhů, ale to je tím, že porovnávají hlavní indexy. Pokud obchodujeme s jednotlivými tituly, potřebujeme mít na výběr. Pak lze najít i takové, které výrazně překonávají index PX-50, ač jsou z USA nebo jiných koutů světa, kde hlavní indexy rostou líně nebo dokonce oslabují. A na amerických trzích je toho požehnaně. Lze najít nejen výrazně rostoucí tituly. Poslední dobou dávám přednost titulům, které mi "sedí" svojí povahou, daří se mi odhadovat jejich vývoj a nedělají prudké nečekané pohyby. Mám v úmyslu dosáhnout vyšších výnosů, než je možné dlouhodobým držením, proto je pro mne to sladění s akcií tak důležité. I v na první pohled líném titulu je obrovský potenciál. Hodně mě brzdí poplatky za obchody a technicky slabá aplikace tuzemského brokera. Takže jsem se pustil do studia TWS od Interactive Brokers a pod stromeček si asi nadělím účet v USA. O něco mně sice připraví posilování koruny k dolaru a zahraniční převody peněz, ale na těch poplatcích se mi to mnohonásobně vrátí. A budu mít skutečně živá data, Level II z Nasdaqu, možnost bleskově zadávat příkazy a obchodovat skoro se vším a po celém světě. TWS umožňuje připojení dalších programů a její možnosti tak jdou téměř neomezeně rozšiřovat. Jsem programátor, takže si s tím určitě vyhraju. Když Vás láká také Amerika, třeba Vás bude tato možnost zajímat. Hodně užitečných informací se můžete dozvědět na www.traders.cz v diskusním fóru, včetně adres mnoha dalších internetových zdrojů informací.
Hodně štěstí i Vám.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2005 10:37 | Ant

Podobný vývoj jako Vy také prodělávám. Momentálně mám akciový fond a fond peněžního trhu, snažím se obchodovat s českými akciemi a připravuji se na US. Je tam daleko větší výběr i možnosti. Jen musí člověk hledat a dobře vybírat. Zkouším to ve on-line hře http://akcie.centrum.cz Zpočátku se mi nedařilo, vybíral jsem akcie podle doporučení odborníků, ale cena rady byla v kurzu již započítána. Většinou jsem prodával u prvního poklesu. Nyní jsem změnil strategii, akcie si ponechávám delší dobu a ono se to vyplatí. Hlavně mě baví takové, které dlouhodobě rostou. Obchodování s akciemi se musí člověk naučit a je príma, že je to díky netu přístupné více lidem. Nové věci studuji ze serverů jako penize.cz a financnik.cz, info pak beru z patria.cz. Určitě se vyplatí studovat, jak s penězmi naložit dřív, než se rozkutálejí :-) Hodně štěstí
+55
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 12. 2005 10:33 | Jirka

Vyzkoušel jsem vkladový účet, tři fondy ISČS (dluhopisový, akciový a fond fondů) a nyní to zkouším přímo v akciích na US trzích.
Vkladový účet při úložkách v řádu desítek tisíc prakticky nemá smysl. Výnos nestojí za řeč. Když budete sbírat mince poztrácené na chodníku, vyděláte víc.
Do dluhopisového fondu se mi podařilo nastoupit těsně před korekcí a delším neplodným obdobím. Takže jsem téměř rok měl ztrátu včetně poplatků mezi 50-200Kč z investovaných základních 5 tisíc. Nic horšího jsem v něm nezažil. V době stagnace jsem přikoupil za dalších 5 tisíc a první vklad jsem o něco později vybral se ziskem přesahujícím výnos z vkladového účtu. Pro tento typ fondů mám heslo: "Kdo si počká, ten se dočká." Máte-li jasno v tom, že 2 roky nebudete potřebovat vybírat, riziko ztráty z dluhopisových fondů lze považovat za nulové. Ten můj má v portfoliu také esenci akcií, což jeho výnos solidně vylepšuje.
Výnos z akciových fondů je možné považovat za jistý v době, kdy příslušné trhy rostou. Propady jsou sice podstatně hlubší, než u dluhopisových fondů, ale trvají jen krátce. V takovém plodném období lze doporučovaný investiční horizont výrazně zkrátit. I na několik měsíců či dokonce týdnů. Výsledek hodně ovlivní správné načasování nákupu a prodeje. Lze to zvládnout selským rozumem a sledováním ekonomického spravodajství. Vydělávat lze i v období, kdy se akciím nedaří, ale to chce již hodně dobrý úsudek. Akciové fondy bych rozhodně doporučil jako přípravu na obchodování s akciemi. Podotýkám, že ne dostatečnou. Přímé obchodování s akciemi je mnohonásobně těžší a rozhodně bych ho nedoporučoval tomu, kdo nedokázal překonat výnos akciového fondu nepravidelnými příkupy a odkupy podle vývoje. Pasívním dlouhodobým investorům bych doporučil spíše akciový fond, než přímý nákup akcií. Méně starostí, nižší poplatky. Přímé obchodování s akciemi je pro ty, kteří jsou schopni opravdu dobře vybírat tituly, časovat trh a snášet citelné ztráty s ledovým klidem. Hodí se také větší kapitál. S 50 tisíci CZK to jde ztuha.
+62
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mikuláš Šveda

podnikatel, Exchange

Michal David

hudebník a podnikatel

Mikuláš Šveda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michal David
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services