Jak měřit riziko investice do fondu

Jak měřit riziko investice do fondu
Jedním z největších rizik, které hrozí investorům do otevřených podílových fondů, je riziko kolísání kurzu fondu. Zjistit jak se kurz v minulosti "vlnil" nahoru a dolů, je pro investory při výběru fondu nutností. Nejjednodušším způsobem, jak získat povědomí o kolísavosti kurzu daného fondu, je zjištění informace o maximálním poklesu za určité období. Vyberte si.

Běžným investorům řekne maximální pokles kurzu fondu za poslední tři nebo pět let mnohem více než sofistikované ukazatele používané investičními profesionály jako je například volatilita měřená směrodatnou odchylkou, beta, alfa, Jensen alfa, Sharpe, Treynor, informační poměr, atd.

Maximální pokles

Ukázat investorovi maximální pokles a maximální růst za určité období v minulosti je nejúčinnější způsob jakým může finanční poradce popsat klientovi rizikovost fondu. Příklad nalezneme v grafu 1. Ukazuje vývoj v současnosti tolik oslavovaných českých akcií od počátku roku 1998. Do konce září 2005 zhodnotil index PX 50 (profil, názory) o 208 % (z bodu A do bodu D). Důležitou informací je, že maximální pokles během zkoumané doby dosáhl 48,5 %. Stalo se to mezi březnem 2000 a zářím 2001 (z bodu B do bodu C). Jinými slovy, kdyby někdo investoval do fondu, jehož benchmarkem je PX 50, hodnota jeho investice by klesla během roku a půl na polovinu.

V následujícím období index rostl. Mezi zářím 2001 a zářím 2005 vzrostla jeho hodnota o 338 % (bod C až D). Pro současné investory je ale důležitá informace o tom, jak umí hodnota dané třídy aktiv klesat. Není vyloučeno, že trend se obrátí a dojde na nějaký čas ke "zmizení" poloviny investované hodnoty. Takto lze jednoduše vysvětlit pojem riziko investice do fondu. Ne každá třída aktiv je tak kolísavá jako české akcie. U dluhopisových fondů jsou maximální poklesy nižší.

O tom, "jak to na světě chodí," co se maximálních poklesů týká, informuje tabulka 1. Akcioví investoři museli v posledních pěti letech přetrpět pokles hodnoty blízký padesáti procentům téměř ve všech regionech. Dluhopisové trhy jsou tradičně méně kolísavé než akciové. Přitom platí, že vládní dluhopisy rozvinutých zemí trpí nižšími poklesy hodnoty než vládní dluhopisy rozvíjejících se zemí. Stejně tak firemní dluhopisy neinvestičního stupně jsou méně kolísavé než vládní dluhopisy.

Tabulka 1: Akciové a dluhopisové indexy – maximální růst a pokles (5 let)
Maximální pokles a maximální růst hodnoty indexu v období posledních pěti let. Počítáno z kurzů na konci měsíce. Sloupec Vývoj udává pokles/nárůst kurzu mezi počátečním a koncovým datem.
Region Index Měna Max. pokles Max.růst Vývoj
Akcie USA S&P 500 USD -41,7 % 59,2 % -7,2 %
Euroland DJ EStoxx 50 EUR -58,3 % 79,9 % -22,8 %
Východní Evropa MSCI EM East Europe EUR -28,8 % 282,0 % 172,1 %
Česko Czech PX 50 CZK -34,7 % 338,0 % 189,8 %
Dluhopisy Euroland (vládní) Citi EMU Gov Bond EUR EUR -2,2 % 42,1 % 42,0 %
Evropa (firemní vysoký výnos) ML Eurpn Cur High Yld EUR -28,9 % 68,5 % 19,8 %
Rozvíjející se trhy (vládní) Lehman Emerging Markets USD -10,7 % 83,0 % 79,4 %
ČR (vládní) PGPRI CZK -2,8 % 47,0 % 46,0 %

Fondy peněžního trhu jsou na tom s maximálními poklesy ještě lépe než fondy dluhopisové. Správně by při měsíčních sledováních neměly klesat vůbec. Ruku v ruce s nízkými maximálními poklesy jdou také nízké maximální růsty za určité období. Za standardních podmínek platí, že největším rizikem pro peníze investované do podílových fondů peněžního trhu není kolísavost kurzu, ale riziko inflace vyšší než zhodnocení ve fondu. Naopak u dluhopisových a akciových fondů převažuje riziko propadů kurzu. Vedle maximálního propadu kurzu za posledních několik let se lze setkat s maximálním měsíčním propadem za posledních několik let. Udává výkonnost nejhoršího měsíce.

Nedostatky srovnání poklesů

Pomocí maximálních propadů lze srovnávat nejen jednotlivé třídy aktiv, ale také jednotlivé fondy podobného zaměření. Představme si investora, který hodlá část portfolia investovat do českých nebo do koruny zajištěných dluhopisů. V tabulce 2 má jejich seznam. Jsou seřazeny od nejrizikovějšího po neméně rizikový, kdy měřítkem je maximální pokles kurzu během posledních tří let. Výpočty jsou prováděny z kurzů na konci měsíce za období září 2002 až září 2005.

Tabulka 2: Dluhopisy ČR – maximální růst a pokles (3 roky)
Maximální pokles a maximální růst ceny podílového listu u fondů zařazených do skupiny Dluhopisy CZK v období posledních tří let (vyjádřeno v CZK). Počítáno z kurzů na konci měsíce. Sloupec Vývoj udává nárůst kurzu mezi počátečním a koncovým datem.
Fond Max. pokles Max. růst Vývoj
IKS Dluhopisový -3,7 % 11,2 % 11,1 %
KBC Renta Czechrenta -3,4 % 12,7 % 11,2 %
Conseq Invest Dluhopisový -3,2 % 19,6 % 19,6 %
ING CZK Bond -3,0 % 14,8 % 13,7 %
ABN Amro Czech Crown Bond -2,9 % 12,0 % 11,6 %
ISČS Bondinvest -2,5 % 12,0 % 11,9 %
Pioneer Obligační -2,4 % 10,7 % 10,5 %
ISČS Sporobond -2,2 % 15,2 % 15,2 %
ČP Invest Fond státních dluhop. -2,1 % 7,9 % 7,9 %
ČP Invest Fond korporátních dluhop. -0,6 % 12,2 % 12,2 %

Stejnou metodu posouzení rizikovosti fondu lze aplikovat i při výběru akciového fondu. Seznam kandidátů na investování do evropských akcií vidíme v tabulce 3. (Pozn.: Nejedná se o úplný seznam. Fondů popsaného zaměření je na českém trhu mnohem víc.) Fondy jsou seřazeny od nejvíce k nejméně rizikovému, kdy měřítkem je maximální pokles.

Tabulka 3: Akcie Evropa – maximální růst a pokles (3 roky)
Maximální pokles a maximální růst ceny podílového listu u fondů zařazených do skupiny Akcie Evropa v období posledních tří let (vyjádřeno v EUR). Počítáno z kurzů na konci měsíce. Sloupec Vývoj udává pokles/nárůst kurzu mezi počátečním a koncovým datem.
Max. pokles Max. růst Vývoj
Fortis Equity Europe -22,3% 66,0% 51,3%
ESPA Stock Europe -22,1% 65,3% 42,4%
ABN Amro Europe Equity -21,5% 56,3% 39,7%
ING European Equity -21,1% 70,1% 54,8%
Credit Suisse Euro Blue Chips -20,7% 61,4% 44,6%
KBC Index Fund Europe -20,5% 75,7% 59,3%
Parvest Europe -20,1% 54,3% 36,2%
Pioneer Top European Players -17,4% 72,0% 66,4%
Activest Europa Potenzial -13,9% 150,4% 134,6%
Franklin Mutual Europe -10,5% 67,4% 50,5%

Metoda získávání povědomí o rizikovosti fondu pomocí maximálních propadů kurzu je jednoduchá, ale má nedostatky. V tabulkách 2 a 3 jsou fondy seřazeny podle rizikovosti na základě minulého vývoje. V jednotlivých fondech ale mohlo dojít v nedávných měsících k úpravám investičních strategií. Nedávné změny k více či méně rizikové strategii řízení portfolia se na tříleté řadě dat neprojeví. Pro budoucí vývoj investorovy investice je to ale zásadní informace. Důležitější než minulý vývoj.

Článek převzat z časopisu FOND SHOP

Co si o této metodě myslíte? Využíváte ji? Jak se rozhodujete při výběru fondu?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kotel středoevropských akcií stále topí

14. 10. 2005 | Milan Šmíd

Kotel středoevropských akcií stále topí

Akcie střední Evropy silně rostou již čtyři roky. Důvodem může být i konvergenční vlna, ta se však pomalu ale jistě ztrácí. Názor na vznik bubliny na českém akciovém trhu tak není úplně... celý článek

Výhled akciových trhů pro nadcházející roky

21. 9. 2005 | Stanislav Volek

Výhled akciových trhů pro nadcházející roky

Odhadnout budoucí vývoj na akciových trzích je možné pomocí sledování vývoje hlavních indexů. V jaké fázi se nacházejí Nasdaq Composite, reprezentant historicky poslední investiční... celý článek

Vývoj trhů po prasknutí investiční bubliny

20. 9. 2005 | Stanislav Volek

Vývoj trhů po prasknutí investiční bubliny

Spekulativní investiční bubliny jsou staré jako lidstvo samo. Jak vznikají? Které jsou ty nejznámější? Co je tržní mánie? A jak a kdy bubliny splaskávají?

Neinvestujte podle zpětného zrcátka

4. 5. 2005 | Milan Šmíd

Neinvestujte podle zpětného zrcátka

"Podívám se do tabulky, který otevřený podílový fond za poslední rok nejvíc vydělal a do něj vložím peníze." To je nejčastější chyba začínajících investorů. Koupí předražené akcie.... celý článek

Umí ukazatel P/E říct, jak investovat?

31. 3. 2005 | Milan Šmíd

Umí ukazatel P/E říct, jak investovat?

Dobří investoři ví, že zdárnými nákupy a prodeji je možné dosáhnout zisku vyššího, než jaký nabízí strategie investičního "pravěku" tzv. kup a drž. Způsob, jak toho docílit, je vcelku... celý článek

Partners Financial Services