Fondy: přišly dietní časy

Petr Fejtek | 24. 10. 2005
Fondy: přišly dietní časy
Jak se dalo čekat, investoři po akciovém zemětřesení silně znervóznili, a jen málo přes půl miliardy korun tak mířilo převážně do klidných a zajištěných přístavů.

Peněžní trh a zajištěné fondy si připsaly dvě třetiny čistých prodejů a připočteme-li k nim konzervativní smíšené, máme prakticky celý příliv do fondů.
Obliba fondů peněžního trhu se zatím zdaleka nedostala na úroveň nedávných časů. Na celkem 140 miliónech korun se podílí polovinou ISČS Sporoinvest (profil, názory), když tentokrát IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit) poněkud zaostal. V pobočkách KB se totiž začal prodávat Max 5, jen nevíme, nakolik úspěšně.
O průkazných 200 miliónů se dělí rodiny ČSOB-KBC a ČS-ESPA. Sám ČSOB Světového růstu+ 6 získal 81 miliónů, z trojice ČS-ESPA se navíc dva již doprodaly. V další soutěži tak zůstává jen ten nejnovější s pořadovým číslem 10 vázaný na nový středoevropský akciový index. To je jistě zajímavé, jen uvidíme, jak se to bude líbit Spořínkům.

Rébus: jak to namíchat?

Výnosová křivka poskočila na svém krátkém konci nahoru, ale delší konec drží jak helvetská víra. V evropské diskusi o dalším vývoji se názory různí, asi nejzajímavější je doporučení analýzy rozumných ekonomů, aby ECB naopak sazby snížila a pomohla tak Eurozóně vyhrabat se z neradostného srabu.
Dluhopisové fondy tratily jen kolem 0,2 %, ale výhled není příznivý. Kdo si položí otázku: "Je 3% roční výnos desetiletého bondu vůbec invetice?" Vždyť je to vlastně jen opentlený, ale zašitý slamník s bídnou likviditou…
Do dluhopisových fondů tak přišlo jen něco přes 40 miliónů korun, když téměř polovinu přivedl ČSOB Bond Mix (profil, názory). Něco mezi boosterem a horskou dráhou však vidíme ve smíšených fondech. Jak se dalo čekat, investoři prchají nejvíc z těch dynamických, zejména zaměřených na tuzemské a středoevropské akcie. Z ČSOB středoevropského (profil, názory) odešlo 27 miliónů, z IKS Balancovaného (profil, názory) 23 milióny korun.
V rámci IKS se část zřejmě podařilo převést do IKS Global konzervativního (profil, názory), který si naopak připsal 30 miliónů korun a překvapil J&T Opportunity, který získal 37 miliónů korun. Jinak přes 50 miliónů přibylo na kontech opatrných mixů ISČS a 40 miliónů v profilových fondech ČSOB. Celková suma 130 miliónů tedy pranic nevypovídá, dokud neoddělíme hrušky od jablek.

Akcie odlétly na jih

Že se u nás spojily s vlaštovkami, je jen shodou okolností. Zhouply se stejným směrem všude a klidně můžeme říci, že ani svět neví, kudy kam. Wall Street poslal své benchmarky na pětiměsíční minima, takže proti němu jsme ještě jako v bavlnce.
Faktem je, že některá data v Americe straší: např. importní ceny za září stouply o 2,3 %, což je nejvíce za posledních 15 let. Index produkčních cen meziročně vzrostl dokonce o 6,9 %, což je také největší nárůst za posledních 15 let. Jen pro srovnání (u nás PPI inflace poklesla na meziroční 1,0 %).
Ekonomové tak předpovídají, že FED zvedne 1. listopadu již podvanácté úrokové sazby na 4 %. Část dolarů se tedy přidává k vlaštovkám, i když odlétá jiným směrem. Musíme tedy počkat, ale jen co se globálně zjitřená nálada na akciových trzích trochu uklidní, však se objeví kupci, kteří využijí přechodně nižší ceny českých akcií. Ty pak zahájí další růstovou vlnu. Nevíme jen, kdy…
Minulý týden nejistoty se opakoval jak přes kopírák. Pondělní 2% hojivý růst, v úterý již odpoledne nadšení vyprchalo. Středa doslova škaredá otevřela katastrofálním propadem (PX 50 až pod 1 310 bodů) – opět šlo o celoevropský pád následující po americkém, opět s plošnými výprodeji na středoevropských a východoevropských trzích. Index S&P ztrácel celkově už přes 4 % v tomto měsíci, ale v noci na čtvrtek Amerika výrazně posílila, aby na pátek zase zisky odevzdala. Celá Evropa se zas převlékla do červeného, ale to už nikoho nebaví.
Investiční banka UBS zvýšila investiční doporučení pro akcie ČEZ (profil, názory) na "koupit" z předchozího "neutral". Důvodem je 20% pokles kurzu v poslední době. ČEZ zvažuje duální kotaci svých akcií na burzách v zemích, kde společnost plánuje svou expanzi. Zisk energetických společností by měl v tomto čtvrtletí podle Thomson Financial narůst o 67 % a o 47 % ve čtvrtém čtvrtletí.
Pražský index PX 50 se dostal na výkon 45 % meziročně a 27 % letos, vrátili jsme se tedy na 26. srpen. O tři až čtyři procenta klesly i výkonnosti akciových fondů, ING Český akciový (profil, názory, koupit) přistál na 42 %, ISČS Sporotrend (profil, názory) na 40,6 % roční výkonnosti. Ale to se snad někomu nezdá dost?
Podobně jako u smíšených fondů i mezi akciovými jsou rozdíly. Z někerých se stal průtokáč – např. ING Český akciový získal 72 miliónů, ale 67 miliónů korun jej zase opustilo. Jiné ucházejí jak píchlá guma, takže z ISČS Sporotrendu se 64 milióny vypařily bez funusu. Celková bilance kategorie tak zůstala na černé nule jen díky např. 20 miliónům korun do ING Invest Global High Dividend nebo po desítce miliónů do KBC EquiPlus Safety Booster 1 a KBC Equisafe Europe Short 1.
Že by docházelo ke globálnější diverzifikaci v rámci akciových fondů? V globálu je přece všechno, říkal kdysi jakýsi Husák.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: nejistý týden, tratili všichni

17. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: nejistý týden, tratili všichni

Do fondů směřovalo tentokrát jen něco přes 700 miliónů korun, z toho více než polovina směřovala do fondů peněžního trhu a zajištěných. Zděšení ostatních však nekončí.

Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

10. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

Pěkně rovnoměrně rozložili minulý týden investoři své peníze. Přes 300 miliónů přibylo ve smíšených a od 160 do 180 miliónů v ostatních kategoriích. Jen ti dynamičtí ještě netušili,... celý článek

Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

3. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

Jen čtyři pracovní dny, a to si ještě spousta lidí na dva z nich brala dovolenou. Týden tedy zcela abnormální, navíc ještě v ČSOB nestihli statistiku. Jistých je tak jen 400 miliónů,... celý článek

Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

26. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

V dalším týdnu babího léta nabraly fondy na otáčkách… a do miliardy tentokrát chybí jen necelých 100 miliónů korun. Nejvíc tentokrát získaly smíšené fondy, které si připsaly čtvrt miliardy... celý článek

Fondy: stále méně než miliardu

19. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: stále méně než miliardu

Zatímco naše akcie trhají rekordy jako v seriálu, fondový retail stále ne a ne dosáhnout na týdenní miliardu, kterou bez problémů zvládal před prázdninami. Letošní trendy se však stále... celý článek

Partners Financial Services