Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

Petr Fejtek | 3. 10. 2005
Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden
Jen čtyři pracovní dny, a to si ještě spousta lidí na dva z nich brala dovolenou. Týden tedy zcela abnormální, navíc ještě v ČSOB nestihli statistiku. Jistých je tak jen 400 miliónů, ale reálně to jistě byla nejméně půlmiliarda korun.

Peněžní trh již standardně na úbytě, řád desítek miliónů snad ani nestojí za řeč. Jen IKS Peněžního trhu (profil, názory, koupit) zvládl přes 50 miliónů korun, asi proto, že další z Maxů se někde courá.
Kdysi válcovací stolice ISČS Sporoinvest (profil, názory) se naopak musí co do přízně publika dělit se zajištěnými bratry, kteří ho sice jistě nepřerostou, ale z misky notně ujídají. A tak zatímco na něj zbylo jen 10 miliónů, zajištěné fondy ČS-ESPA 8 + 9 schramstly 50 miliónů korun, a protože v tranši ještě po asi 80 miliónech zbývá, budou ještě v prodeji. Ode dneška se navíc do hry zapojí i nový pětiletý ČS-ESPA ZF 10, který bude navázán na zbrusu nový index NTX.

Hraje se konvergenční story

Tento index NTX zavádí Erste Bank spolu s Vídeňskou burzou jako "New Europe Blue Chip Index" zahrnující akcie 30 největších podniků střední a východní Evropy kótované na burze. Tím je dáno i ne zcela standardní zastoupení sektorů. Výběr zemí zahrnutých do indexu byl zaměřen na Rakousko, nové členské státy EU i kandidátské země na vstup do EU.

Region nabízí trvalou perspektivu růstu, jednotlivé země mohou dosáhnout maximální váhu 40 %. Tak velký podíl Rakouska vychází z toho, že většině rakouských podniků byl velmi brzy zřejmý potenciál regionu a realizují zde převážnou část svých výnosů: Polsko má váhu 23 %, Maďarsko 20 %, ČR 12 %, zatímco Slovensko a Bulharsko zatím nulu (nemají žádný blue chip).

Na rozdíl od většiny ostatních indexů pokrývajících tento region neobsahuje index NTX příměs např. tureckých nebo ruských titulů, nýbrž se soustředí jen na téma konvergence EU s jejími specifickými potenciály a riziky. Regionální koncentrace poskytuje enormní šance.
A protože má Erste s více než 12 milióny zákazníků rozhodující tržní podíl v retailovém bankovnictví ve střední Evropě, na tento index naváže i indexový certifikát a pro drsňáky dokonce warrant.

Kaleidoskop smíšených fondů

Zatímco výnos dluhopisových fondů opět v průměru o 0,2 % zakolísal, jejich obliba si s téměř 100 milióny úroveň drží. Zdá se dokonce, že růst mezibankovních sazeb předešlých dní byl poněkud předčasný a že PRIBOR v blízké budoucnosti zase mírně klesne (např. jednoletý zhruba k 1,85 %).
Různorodost kategorie smíšených fondů opět míchá hrušky s jablky. Nejvíc klientům stále chutná domácí akciová hruškovice IKS Balancovaného (profil, názory). Je sice ostrá jako břitva, ale více než 47 % ročního výnosu málokdo odolá – tentokrát neodolalo 71 miliónů korun. Za pozornost stojí, že na panáka dostaly chuť i některé nadace a přesunuly 24 miliónů z fondu balancovaného do růstového. Tóny konvergenční east side story se linou jako zpěv Sirén a jen málokdo vzpomene na Odyssea, jak se nechal přivázat ke stěžni a svým veslařům zacpal uši.

Akcie stále v rekordech

I přes zacpané uši je ovšem slyšet rachot bourání maxim našich akciových trhů. Snad i Svatý Václavy zavelel k další zteči a když mu ČEZ (profil, názory) zablikal na 740 korunách, zopakovaly indexy další trhák i v pátek.
Ratingová agentura Moody´s zvýšila hodnocení společnosti ČEZ Finance na A2 (ČEZ Finance je nizozemská společnost 100% vlastněná ČEZem). Probudil se i Český Telecom (profil, názory) po zprávě, že se Telefonica nechystá stáhnout akcie z Pražské burzy a díky vyhlídce na zajímavou dividendu až nad 40 korun na akcii ožili i zahraniční investoři.
Poté, co mu vláda schválila prodej 55% podílu v Severočeských dolech za 9 mld. Kč, ČEZ opět rozsvítil další maximum až na 745 korunách. Ty sice neudržel, ale spolu s 3 % růstu Orca (profil, názory) pomohl Pražské burze uzavřít září na novém historickém maximu: PX 50 nad 1453, index PX-D na 3 666 bodech.
To vše přesto jen částečně vysvětluje 76 miliónů ISČS Sporotrendu (profil, názory) – tedy největší příliv za všech fondů! Předminulý týden sice ING Český akciový (profil, názory, koupit) dosáhl až ke 100 miliónům, ale tentokrát jich přihodil jen 15.
Faktem zůstává, že téměř polovina investic směřuje v posledních týdnech do velmi dynamických investic v konvergenčním rytmu. To nicméně odpovídá optimismu čtenářů tohoto serveru, kdy plných 70 % ze stovky názorů na další vývoj našich akcií se přiklonilo k výhledu jasně růžovému.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

26. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

V dalším týdnu babího léta nabraly fondy na otáčkách… a do miliardy tentokrát chybí jen necelých 100 miliónů korun. Nejvíc tentokrát získaly smíšené fondy, které si připsaly čtvrt miliardy... celý článek

Fondy: stále méně než miliardu

19. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: stále méně než miliardu

Zatímco naše akcie trhají rekordy jako v seriálu, fondový retail stále ne a ne dosáhnout na týdenní miliardu, kterou bez problémů zvládal před prázdninami. Letošní trendy se však stále... celý článek

Fondy: outsiderem tentokrát peněžní trh

12. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: outsiderem tentokrát peněžní trh

Začátek školního roku, který obvykle značí i konec dovolených, sice z hlediska investic do fondů nezačal se třičtvrtěmiliardou nijak slavně, ale svým způsobem možná o to překvapivěji. celý článek

Fondy: rekordní žně odvážných

5. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: rekordní žně odvážných

Zatímco investoři do fondů s českými akciemi bouchají šampaňské, ostatní se rozmýšlejí co s načatým životem. Už je nelákají ani fondy peněžního trhu, kupodivu ani dluhopisové. Takže... celý článek

Fondy: ve stínu akciového hurikánu

29. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: ve stínu akciového hurikánu

Minulý týden fondy opět získaly asi jen necelou miliardu korun. Ale možná něco přes miliardu, protože nevíme, jak probíhá prodej dvojice zajištěných fondů ČS-ESPA v České spořitelně. celý článek

Partners Financial Services