Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

Petr Fejtek | 10. 10. 2005 | 1 komentář
Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných
Pěkně rovnoměrně rozložili minulý týden investoři své peníze. Přes 300 miliónů přibylo ve smíšených a od 160 do 180 miliónů v ostatních kategoriích. Jen ti dynamičtí ještě netušili, že je v akciích čeká výprask.

Peněžní trh se nepropadl do nicoty vlastně jen díky IKS Peněžního trhu (profil, názory, koupit), který sám uhrál bezmála 150 miliónů. To mezi zajištěnými fondy stačilo na první místo ČSOB Světového růstu+ 6 jen 63 milióny, protože další dvojice ČS-ESPA 8 a 9 získala také tolik. Do nového ČS ESPA 10 přišlo zatím jen 10 miliónů a uvidíme, nakolik budou středoevropské akcie jako podkladové aktivum lákavé. Riskantnější ČSOB Reverzní Click 4 s pouze 3,5letou splatností a dolarový ČSOB Světový strom USD 1 se budou prodávat také ještě do konce října.
Při pohledu na statistiky obchodů vidíme, že jen zlomek investorů využívá možnosti prodat zajištěný fond i kdykoli během doby do splatnosti. Zejména u fondů typu click může být mnohdy výhodnější inkasovat naběhlý zisk hned, než čekat na splatnost.

Dluhopisy opět na jih

Prakticky stejnou sumu necelých 170 miliónů korun jako do zajištěných vložili investoři do dluhopisových fondů. Ty ovšem za uplynulý týden ztratily čtvrt až půl procenta, konvergenční mutace ještě víc. I mezi dluhopisovými vítězí kůň ze stáje IKS Dluhopisový (profil, názory, koupit), tentokrát s přílivem 86 miliónů korun.
Průměrný výnos při aukci českých státních dluhopisů 3,80/15 dosáhl 3,34 %, obecně výnosy našich dluhopisů vzrostly zejména ve dvou až pětiletém segmentu – konkrétně dvouletý výnos vzrostl o 12 bps.
Celá výnosová křivka se posunula směrem vzhůru především v důsledku růstu výnosů na vyspělých trzích. Tím se dále snížil spread mezi 10 a 2letým výnosem na 115 ze 125 bps ještě před týdnem. Důvodem utahování tohoto spreadu je zejména vývoj v eurozóně i USA, kde minulý týden výrazně vzrostla očekávání zvyšování úrokových sazeb, na něž je nejcitlivější právě dvouletý dluhopis.

Smíšené na výhybce

Jen sám IKS Balancovaný (profil, názory) si připočetl 90 miliónů korun, k tomu ještě IKS Global Konzervativní (profil, názory) dalších 64 milióny korun, další ČSOB Středoevropský (profil, názory) 48 miliónů. Kolem 150 miliónů tedy náleží mezi značně dynamické investice. Teprve zbylých 150 miliónů lze považovat za investici s vyváženou či defenzivní strategií.
Obliba a podíl těchto dynamických fondů roste již delší dobu a je nepochybně důsledkem úžasného růstu zejména našich akcií. Uvidíme tedy, jaké následky vyvolá korekce akciových trhů regionu. Jak zapůsobí právě na ty, kteří si v posledních dnech doslova "naběhli". Například IKS Balancovaný zatím ztratil 2,16 % a to pro mnohé nebude příliš potěšující start.

Burzovní zabíjačka

Pondělí i úterý se neslo nadšením a dalšími rekordy: Lehman Bros ponechal doporučení pro Český telecom (profil, názory) na overweight s cílovou cenou 600 Kč, v úterý ČEZ (profil, názory) projel jako máslem 750 korunami, Telecom konečně opět (po čtyřech letech) přeskočil 500korunovou laťku. I Erste Bank zvyšuje doporučení pro Zentivu na "přikupovat" s cílovou cenou 1270 korun. Tříletý výnos našich akcií poprvé přesáhl 350 %, tedy trojapůlnásobek investované částky!
Ve středu má pražská burza sice po vzoru západoevropských trhů tendenci klesat, ačkoli s patrným vyčkáváním. Odpoledne však vypadl jistič ČEZ a… krvavý čtvrtek neměl slitování s nikým – hurikán výprodejů rychle z Ameriky přeskočil na Evropu a Praha podlehla. Rozjel se ničivý vír výprodejů a stop lossů.
Unipetrol vykrvácel o víc než 8 %, ČEZu nepomohlo ani zvýšení prognózy čistého zisku pro letošní rok a padl o 6,6 %, Komerční banka odepsala 5,8 %. Po poledni pád drobně korigoval, ale přesto šlo o nejhorší den od jara (kdy 16. března padl o 5,82 %) a o 10. nejhorší v historii. Pro zajímavost: ani nejlepší růstové dny letos takových "rozměrů" nedosáhly (nejvyšší letošní květnový dal 3,65 %), ale bylo jich mnohem víc.
Pátek na chvíli zahlédl maják Telecomu po zvýšení cílové ceny analytiků Wood & Co na 665 Kč. Tato zpráva sice vytáhla kurz akcií opět nad 500 Kč, ČEZ však nechal vypnuto. Uvidíme, zda pondělí zhojí aspoň ty nejhorší rány, anebo do nich nasype sůl.
Korekce byla potřebná a vlastně tedy žádoucí. Trh sice odmazal celých 7 rekordů, ale přistál vlastně jen na úrovni ze 14. září a korekce celkem (zatím) ubrala necelých 5,5 %… Z více než 70 % tak klesl roční výkon na „pouhých“ 55 % a letošní zisk ze 43 pod 36 %. To je přece stále vynikající!
Do ISČS Sporotrendu (profil, názory) přišly 74 milióny, do ING Českého akciového (profil, názory, koupit) 45 miliónů korun. Ti, kdo je tam přinesli, mají tedy na rukou nepochybně trochu krátkodobé smůly. Co udělají ti ostatní?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

3. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

Jen čtyři pracovní dny, a to si ještě spousta lidí na dva z nich brala dovolenou. Týden tedy zcela abnormální, navíc ještě v ČSOB nestihli statistiku. Jistých je tak jen 400 miliónů,... celý článek

Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

26. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

V dalším týdnu babího léta nabraly fondy na otáčkách… a do miliardy tentokrát chybí jen necelých 100 miliónů korun. Nejvíc tentokrát získaly smíšené fondy, které si připsaly čtvrt miliardy... celý článek

Fondy: stále méně než miliardu

19. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: stále méně než miliardu

Zatímco naše akcie trhají rekordy jako v seriálu, fondový retail stále ne a ne dosáhnout na týdenní miliardu, kterou bez problémů zvládal před prázdninami. Letošní trendy se však stále... celý článek

Fondy: outsiderem tentokrát peněžní trh

12. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: outsiderem tentokrát peněžní trh

Začátek školního roku, který obvykle značí i konec dovolených, sice z hlediska investic do fondů nezačal se třičtvrtěmiliardou nijak slavně, ale svým způsobem možná o to překvapivěji. celý článek

Fondy: rekordní žně odvážných

5. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: rekordní žně odvážných

Zatímco investoři do fondů s českými akciemi bouchají šampaňské, ostatní se rozmýšlejí co s načatým životem. Už je nelákají ani fondy peněžního trhu, kupodivu ani dluhopisové. Takže... celý článek

Partners Financial Services