Fondy: stále méně než miliardu

Petr Fejtek | 19. 9. 2005
Fondy: stále méně než miliardu
Zatímco naše akcie trhají rekordy jako v seriálu, fondový retail stále ne a ne dosáhnout na týdenní miliardu, kterou bez problémů zvládal před prázdninami. Letošní trendy se však stále více zvýrazňují.

Peněžní trh se dokonce již asymptoticky blíží nule – věřil by někdo, že do těchto nedávno nepřemožitelných fondů-vysavačů přijde jen 3,5 % čistých prodejů? Je to tak, přestože se tentokrát pro změnu ISČS Sporoinvest (profil, názory) snažil s 50 milióny, celkem přišlo do těchto fondů pouhých 30 miliónů korun.
Je jasné, že výhybku na stranu zajištěných fondů přehodil bankovní personál. Jak ukázal i nedávný mystery shopping neboli nákupní test časopisu Fond Shop, jen přijdete do banky, hned vám vrazí zajišťák – jako proslulou housku na krámě. Housky šly tentokrát na odbyt zejména v ČSOB, kde samotného ČSOB Světového Růstu+ 4 napekli za 138 miliónů, s 80 milióny se musela spokojit dvojčata ČS-ESPA 8+9. I v tomto celkově malém zajištěném týmu se tak prodalo za čtvrt miliardy korun a náleží mu tedy palma vítězství.

Záhady dluhopisů pokračují

Dluhopisové fondy dokázaly opět přes 200 miliónů korun na čele se standardní dvojicí ISČS Sporobondu (profil, názory) s 66 milióny a IKS Dluhopisového (profil, názory, koupit) s 53 milióny korun. Náladu zvedla úspěšná aukce nového 15letého dluhopisu s poptávkou v prvním konkurenčním kole 1,75krát vyšší nabídky. Průměrný výnos činil 3,66 % a obliba i mezi zahraničními investory způsobuje, že české dluhopisy mají proti kandidátům na vstup do EMU nejnižší spread oproti referenčním německým dluhopisům.
Dluhopisům také pomohly americké statistiky, které vyvolaly naděje na pomalejší růst sazeb FED. Světové finanční trhy jsou velmi provázané, ale naděje mohou mít jepičí život – může jít o jeden z posledních růstových záchvěvů u dluhopisů na dlouhou dobu dopředu. Ale kolikrát již taková předpověď spadla do zapomnění? Navíc naše MF možná sníží objemy emisí dluhopisů v listopadu a prosinci o 22 miliard korun, což nutně pumpuje poptávku. Jaká bude po kratších bondech, uvidíme na středeční aukci 3leté obligace s kuponem 2,30 %.
V uplynulém týdnu slavil páté narozeniny nejen tento server, ale také Conseq Dluhopisový (profil, názory). Doporučuji na něj kliknout, aby si každý uvědomil, jak úspěšně se jej dařilo spravovat. Nejen roční výkonnost 14,7 %, ale i dvou, tří a zejména pětiletý horizont s výnosem přes 8 % p.a. dává na frak konkurenci. Gratulace je zcela na místě, strategie stále platná: většina v korunách, do 30 % portfolia i v jiných měnách (PLN, EUR, HUF).

Akciové šílení po pauze pokračuje

Závěr léta je ve znamení rekordů pražské burzy: za srpen jich "střihla" 13, za půli září zatím stihla dalších 6. Jepičí korekce předminulého týdne připomínala spíše jen uklidnění či oddech před dalším sprintem. Již středeční odpoledne přineslo další rekord, čtvrtek a pátek rallye pokračovala.
Euforickým vývojem prochází především Zentiva (profil, názory) poté, co společnost potvrdila převzetí rumunské společnosti Sicomed. Investiční banka Merrill Lynch přispěchala se zvýšeným doporučením na „kupovat“ z předchozího "neutrální" s dvanáctiměsíční cílovou cenou 1 300 Kč.
Nová historická maxima předvádí Unipetrol (profil, názory) - během několika dní přes 20 % růstu. Tučné zisky připisují i akcie developerské společnosti Orco Property (profil, názory). Ty rostou za podpory zvýšeného doporučení od investiční banky Citigroup: kupovat s cílovou cenou 63 eur (ING ovšem snižuje doporučení na "hold").
Z několikadenní zahálky vystupují i akcie ČEZ (profil, názory), které se blíží závratným 700 korunám a ukazují, jak za rok cenu ztrojnásobit. Index PX 50 (profil, názory) vystoupal nad 1430 a PX-D nad 3 600 bodů.
Roční výnos pražských akcií tak dosáhl 67 %, neuvěřitelný vývoj posledních čtyř měsíců dosahuje sám 34 % a jen poslední šestinedělí samo zrodilo 13 %. Anualizovat se nesmí a ani by to nemělo smysl, jen bychom malovali čerty na zeď. I známí škarohlídi však mlčí jak zařezaní, nesměle se nejvýš zmíní jen o vybírání zisků.
Akciové fondy si připsaly téměř 150 miliónů pod vedením známého dua ING Český akciový (profil, názory, koupit) s 66 milióny a ISČS Sporotrend (profil, názory) s 50 milióny korun. Kdybychom ale připočetli ještě značnou část ze 100 miliónů tandemu dynamických smíšených IKS Balancovaného (profil, názory) a ČSOB Středoevropského (profil, názory), dostaneme se kus nad 200 miliónů korun do úrovně dluhopisových a dýcháme na záda zajištěncům. Není to jak z říše pohádek? Jak dlouho to může vydržet?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-125
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: outsiderem tentokrát peněžní trh

12. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: outsiderem tentokrát peněžní trh

Začátek školního roku, který obvykle značí i konec dovolených, sice z hlediska investic do fondů nezačal se třičtvrtěmiliardou nijak slavně, ale svým způsobem možná o to překvapivěji. celý článek

Fondy: rekordní žně odvážných

5. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: rekordní žně odvážných

Zatímco investoři do fondů s českými akciemi bouchají šampaňské, ostatní se rozmýšlejí co s načatým životem. Už je nelákají ani fondy peněžního trhu, kupodivu ani dluhopisové. Takže... celý článek

Fondy: ve stínu akciového hurikánu

29. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: ve stínu akciového hurikánu

Minulý týden fondy opět získaly asi jen necelou miliardu korun. Ale možná něco přes miliardu, protože nevíme, jak probíhá prodej dvojice zajištěných fondů ČS-ESPA v České spořitelně. celý článek

Fondy: investoři se vracejí z dovolené

22. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: investoři se vracejí z dovolené

Do miliardy asi kousek schází, ale skládanka dává celkem standardní obraz. Čtvrt miliardy korun získal peněžní trh, další asi čtvrtmiliardu zkasírovaly zajištěné fondy. Pěkných bronzových... celý článek

Fondy: přece jen slabší týden

15. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: přece jen slabší týden

Laťka je vysoko, a tak necelá třičtvrtěmiliarda není žádný špičkový výkon. Omlouvá to snad doba dovolených, ale na rekordní druhé pololetí budou muset investoři ještě přidat. Za první... celý článek

Partners Financial Services