Fondy: nejistý týden, tratili všichni

Petr Fejtek | 17. 10. 2005
Fondy: nejistý týden, tratili všichni
Do fondů směřovalo tentokrát jen něco přes 700 miliónů korun, z toho více než polovina směřovala do fondů peněžního trhu a zajištěných. Zděšení ostatních však nekončí.

Dalo by se skoro říci – není divu. Prodělaly akcie i dluhopisy, dokonce se výjimečně na jih obrátily i některé fondy peněžního trhu. Sice jen o několik setin procenta, ale ani to při pouze 2% ročním výnosu nepotěší. Stále ještě si nejlépe vede IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit) nejen výkonem 2,64 %, ale i přílivem 141 milionů korun.
ISČS Sporoinvest (profil, názory) se musel spokojit s polovinou, přesto peněžáky s více než 200 milióny opět po čase zvítězily. Jen o málo méně si připsaly zajištěné fondy, kde opět s 80 milióny zvítězil ČSOB Světového růstu+ 6. Trojice ČS-ESPA získala dalších 70 miliónů korun, a to ještě neznáme úspěch novice šestiletého Maxe 5. Zato Česká spořitelna vysílá do boje i kratší tříletý zajištěný pseudofond pod pláštíkem Akciového prémiového vkladu: úrokový výnos je složen ze základní zajištěné sazby a prémie, která se postupně čtvrtletně zaklikává podle vývoje indexu EUROSTOXX 50. Podobných – a jako vkladů i pojištěných – bude celý šik na různá podkladová aktiva.

Dluhopisy opět zvadly

Dluhopisové fondy ztratily dalších kolem 0,5 % a jejich roční výnos klesl pod 8 %. Dolů je poslal zejména úterní komentář guvernéra Tůmy o možném růstu sazeb dříve, než se čeká. Jakoby se to rozneslo tichou poštou, investoři šlápli na brzdu. Ještě nedávno oblíbené fondy upadají v nemilost a necelých 90 miliónů je toho jasným důkazem. Ještě, že ING český fond obligací (profil, názory, koupit) získal 40 miliónů, protože i takový borec, jakým je ISČS Sporobond (profil, názory) se musel spokojit s pouhými 11 milióny korun. Že by investoři začali prchat i z dluhopisů?

Smíšené beze směru

Ani smíšené fondy si totiž minulý týden příliš nepomohly. Necelých 100 miliónů také není žádný úspěch. Zajímavé je, že IKS Balancovaný (profil, názory) stále ještě zabodoval za 50 miliónů, ale z ČSOB Středoevropského (profil, názory) odešly 64 milióny a z ČSOB Bohatství (profil, názory) dalších 22 miliónů korun. Ještě, že existují smíšené programy všech tří velkých bank, které samy zvládly 100 miliónů – ovšemže většinu v konzervativních variantách.
Lze očekávat, že po dvojchybě – ztrátě dluhopisů i akciovém masakru – asi také tato kategorie zaznamená silnější odliv. Kam ten odliv bude směřovat? Kdo ví… V nejistých dobách bude hledat jistotu, i když bez šance na výnos.

Akciové krveprolití pokračuje

V pondělí naše burza odpracovala téměř 2 %, což zdánlivě zalepilo aspoň ty největší rány. Nervozita však byla značná a naštěstí šla nahoru celá Evropa. Nejistota ale rostla a například Matthew Lynn z Bloombergu se nechal slyšet, že bublina východní Evropy splaskla a další růst se zpomalí. Takže nadšení brzo vyprchalo, přestože Patria Finance i nadále trvá na investičním doporučení „koupit“ pro akcie ČEZ (profil, názory) a zvyšuje jejich cílovou cenu z předchozích 639 Kč na 855 Kč.
Nepomohlo ani investiční doporučení Deutsche Bank pro Český telecom (profil, názory) na „koupit“ s cílovou cenou 580 korun. Celá Evropa viděla rudě, a tak přes odpolední protestní pokus i Praha odešla dolů. To však nebylo nic proti čtvrtku a pátku, kdy výprodej postihl celý region. S výhledem zvyšování sazeb v USA dochází k odlivu dolarů z emerging markets, což neklamně věští další krveprolití.
Pro akcie černý týden končil černým pátkem, i když po poklesu o 4,25 % nastala menší korekce silného výprodeje. Skoro osmimiliardový objem obchodů ve SPADu snad něco naznačuje?
Za 8 dní PX 50 ztratil přes 11 % a trh se vrátil pod 30. srpen. Výkon pod 52 % meziročně a pod 29 % od začátku letošního roku.Je jasné, že mnoho investorů si mezi holubem na střeše a vrabcem vybírá toho vrabčáka. Zděšení (i když Blesk o tom zatím nepíše a Big Brother kouká na jiné pády) se šíří v našich luzích a hájích rychle.
Akciové fondy získaly ještě přes 90 miliónů, což je v dané situaci úspěch. Z ČSOB Akciového mixu odešlo 11 miliónu a z ISČS Sporotrendu (profil, názory) 8 miliónů, kladnou bilaci UNIS nezachránilo ani +11 miliónů ISČS Global stock FF. Kladnou bilanci celku spasily jasně ING Českého akciový (profil, názory, koupit), který si i přes aktuální nářez připsal 25 miliónů a začínají bodovat i některé globální fondy ING a objevují se i exotické fondy ČSOB-KBC.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

10. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

Pěkně rovnoměrně rozložili minulý týden investoři své peníze. Přes 300 miliónů přibylo ve smíšených a od 160 do 180 miliónů v ostatních kategoriích. Jen ti dynamičtí ještě netušili,... celý článek

Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

3. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

Jen čtyři pracovní dny, a to si ještě spousta lidí na dva z nich brala dovolenou. Týden tedy zcela abnormální, navíc ještě v ČSOB nestihli statistiku. Jistých je tak jen 400 miliónů,... celý článek

Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

26. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

V dalším týdnu babího léta nabraly fondy na otáčkách… a do miliardy tentokrát chybí jen necelých 100 miliónů korun. Nejvíc tentokrát získaly smíšené fondy, které si připsaly čtvrt miliardy... celý článek

Fondy: stále méně než miliardu

19. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: stále méně než miliardu

Zatímco naše akcie trhají rekordy jako v seriálu, fondový retail stále ne a ne dosáhnout na týdenní miliardu, kterou bez problémů zvládal před prázdninami. Letošní trendy se však stále... celý článek

Fondy: outsiderem tentokrát peněžní trh

12. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: outsiderem tentokrát peněžní trh

Začátek školního roku, který obvykle značí i konec dovolených, sice z hlediska investic do fondů nezačal se třičtvrtěmiliardou nijak slavně, ale svým způsobem možná o to překvapivěji. celý článek

Partners Financial Services